Colau proposa un «pacte de ciutat» per erradicar les violències masclistes a Barcelona

La candidata dels comuns reivindica Barcelona com un "referent del feminisme" i demana la "corresponsabilitat" de tots els sector socials per acabar amb una violència que és "estructural".

Ada Colau, aquest dijous al migdia a la Plaça del Consell de la Villa de Sarrià
Ada Colau, aquest dijous al migdia a la Plaça del Consell de la Villa de Sarrià | Roger Arnau
16 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:16h
Ada Colau vol que Barcelona sigui un referent feminista i de la lluita contra la violència masclista. Des de la Plaça del Consell de la Vila, davant de la seu dels districte de Sarrià Sant Gervasi, la cap de llista dels comuns a les eleccions municipals ha proposat un nou "Pacte de ciutat per unes relacions lliures i consentides" per acabar i erradicar les violències sexuals i masclistes que "durant segles s'han normalitzat".

Colau, que ha tret pit de les polítiques impulsades durant aquest últim mandat des de la regidoria de Feminismes i LGTBI, ha assegurat que "l'administració vol i ha de fer més", però ha demanat "polítiques de ciutat i de corresponsabilitat" per acabar amb una violència masclista que és "estructural i present a tota la societat".

Així, l'objectiu de Barcelona en Comú és traslladar les mesures que durant l'últim mandat ja s'han començat a aplicar de manera puntual en alguns sectors, com el de l'oci nocturn, a l'àmbit general de la ciutat per fer "còmplices" les empreses, els comerços i el transport públic d'aquest pacte "per prevenir relacions que no són lliures i consentides" i dotar-los de les eines necessàries per poder reaccionar i intervenir davant les situacions de violència.

Colau, que ha afirmat que els comuns volen "construir una societat millor i que Barcelona sigui més feminista que mai", ha explicat que entre les mesures que volen impulsar hi ha  l'ampliació del protocol 'No callem' a 60 sales de festes i festivals (amb la previsió d'un impacte de dos milions de persones), la creació d'un equip de intervenció mòbil per actuar en casos de violències masclistes (amb un telèfon especialitzat en violacions i violències), l'adopció d'un protocol d'acompanyament psicològic i social per casos específics d'agressions sexuals, on ara només hi ha un acompanyament mèdic i policial; i també la creació d'una oficina per a joves on es faci una tasca de prevenció per assegurar que les relacions sexuals són lliures i consentides.

Colau agraeix el suport de l'alcalde de Nova York

Ada Colau també ha agraït el suport de l'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, que ha signat un carta de suport a la candidatura de Barcelona en Comú a les eleccions municipals.  "Aquests dies estan arribant molts suports internacionals, uns suports que agraeixo profundament com a alcaldessa, perquè crec que són, també, un reconeixement a la ciutat i al paper de lideratge que està tenint per donar resposta a reptes globals com és la lluita contra l'especulació, el canvi climàtic o la lluita contra els discursos d'odi, contra el racisme i el masclisme", ha apuntat.

La líder dels comuns ha destacat que Barcelona s'ha situat com "una ciutat d'esperança, que lluita activament i que és valenta a l'hora de defensar els drets de la majoria de la població". Colau ha remarcat que han fet una gran tasca d'aliances amb altres ciutats d'arreu del món. I ha afirmat que amb Nova York, concretament, "Barcelona ha tingut moltes complicitats i ha treballat conjuntament en temes d'habitatge, de la lluita contra la gentrificació, en matèria de turisme i, també, en la lluita contra el canvi climàtic".

La relació entre De Blasio i Colau, entre Nova York i Barcelona, ha estat constant durant aquest mandat. Tots dos alcaldes van coincidir el desembre a Burlingotn (Vermont) en una taula d'alcaldes convocada pel senador i excandidat a la presidència dels Estats Units, Bernie Sanders. La relació entre tots dos líders s'ha centrat, principalment, en combatre la gentrificació i el preu de l'habitatge, dos qüestions centrals en la campanya de les municipals.

Colau ha agraït el suport de De Blasio i ha explicat que compateix molts reptes i punts de vista amb l'alcalde de Nova York. En aquest sentit, la candidata als comicis del 26-M ha apuntat que la ciutat nord-americana sempre tindrà Barcelona al costat en la lluita contra les polítiques de Donald Trump que, segons Colau, "posa els drets fonamentals en perill".

"És insostenible que Maragall insisteixi que vol pactar amb JxCat i nosaltres"

La candidata de Barcelona en Comú també s'ha referit a les paraules de Quim Forn que des de la presó de Soto del Real ha descartat un possible pacte amb els comuns després de les eleccions municipals. Colau, ha que ha insistit que el cap de llista de JxCat "no hauria de ser a la presó", ha destacat que "en matèria política és evident que tenen models oposats de ciutat". La candidata ha recordat que Forn i Xavier Trias va privatitzar escoles bressol, van fer un port de luxe al Port Vell i desinversions en barris populars".

En aquest sentit, Colau ha titllat de "insostenible" que Ernest Maragall continuï insistint que "vol pactar amb el senyor Forn i la senyora Artadi i amb nosaltres". La cap de llista dels comuns ha afirmat que vol "liderar un govern progressista", però, ha repetit que això vol dir que "és oposat" al de JxCat.

Colau ha obert també la porta a debatre amb l'alcaldable del JxCat, després que ERC hagi sol·licitat a la Junta Electoral un cara a cara a Soto del Real entre el candidat d'ERC, Ernest Maragall, i el de JxCat, Quim Forn. "Em sumo a qualsevol denúncia a aquesta situació", ha assegurat la candidata de Barcelona en Comú, després que Maragall s'hagi preguntat si Colau i l'alcadable del PSC, Jaume Collboni, voldrien debatre amb Forn a la presó. Colau ha insistit que "sempre" ha denunciat la judicialització i ha remarcat que qualsevol iniciativa que serveixi perquè Forn pugui "exercir els seus drets polítics" li sembla "correcta". 
Arxivat a