Puigdemont defineix el 26-M com «un altre 1-O» i crida a pressionar Sánchez

El candidat de JxCat a les eleccions europees assegura que necessiten 830.000 vots per tenir presència destacada a l'Eurocambra i reclama "fer costat a la legitimitat" del Govern que va fer possible el referèndum

Carles Puigdemont, aquest dijous al míting de JxCat a Badalona
Carles Puigdemont, aquest dijous al míting de JxCat a Badalona | ND
15 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:45h
La Plaça Pompeu Fabra de Badalona ha acollit aquest dimecres el míting de Junts per Catalunya a la ciutat metropolitana, que ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, i del candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions europees, Carles Puigdemont, que ha estat l'encarregat de tancar l'acte. Puigdemont ha definit la cita del 26-M -doble, perquè hi ha comunitàries i municipals- com "un altre 1-O" per la seva rellevància en tots els fronts. Ha demanat, en aquest sentit, que la "veu" del referèndum entri "per la porta gran" al Parlament Europeu.

És per això que ha xifrat en 830.000 els vots necessaris per tal de tenir una presència destacada a l'Eurocambra, a la qual JxCat aspira a situar també Toni Comín i Clara Ponsatí. "Us demano que ens ajudeu a defensar la legitimitat i la legalitat del Govern de l'1-O, del Govern i del Parlament que van acompanyar la societat catalana en el clam de fer política", ha reclamat l'expresident de la Generalitat, que ha indicat que Europa estarà pendent del resultat que hi hagi a les comunitàries i municipals.

El resultat, ha remarcat, també ha de servir per "pressionar" Pedro Sánchez a l'hora de dialogar amb Catalunya en un moment en què les relacions estan enterbolides pel nomenament frustrat de Miquel Iceta com a president del Senat. En campanya, Puigdemont se centra en reclamar una sortida política que compti amb la implicació europea perquè, segons ell, només arribarà si Brussel·les pressiona.

Torra, satisfet pel veto a Iceta

Torra s'ha referit a l'estricta actualitat, marcada pel veto de l'independentisme a la designació frustrada d'Iceta. "Com volien que el votéssim", ha apuntat el president, que ha retret a Pedro Sánchez que aspirés a ordenar al Parlament el nomenament del proper president del Senat, que ja no podrà ser Iceta com volia el líder del PSOE.
 

El president de la Gerneralitat, Quim Torra, aquest dimecres a Badalona Foto: Laura Gómez / Junts per Catalunya


"Hem de deixar muts aquells que ens volen atemorits", ha indicat ja en referència a les eleccions europees del 26 de maig. "Ja n'hi ha prou de judicialitzar la política. L'Estat també es proposa arruinar la gent. Ja n'hi ha prou de tants judicis i de tantes presons i de tants exilis. Per això us demano que el vot sigui positiu, amb un somriure com el de la Muriel Casals", ha apuntat Torra, que ha acusat Pedro Sánchez, vencedor de les eleccions del 28-A, de no voler exercir el diàleg.

Existeix el "repte", ha dit el president, que Toni Comín i Clara Ponsatí siguin eurodiputats per veure la "cara que fan" al Parlament Europeu quan entrin. "Us els imagineu tots tres?", s'ha preguntat. "I necessito que David Torrents sigui alcalde de Badalona", ha remarcat Torra, en referència al candidat de JxCat. Ha avançat, a banda, que un dia d'aquesta legislatura cridarà els alcaldes de la Plaça Sant Jaume, però no ha concretat quan. Potser quan arribi la sentència del Tribunal Suprem.

Badalona, plaça complicada

JxCat ha optat per situar David Torrents com a candidat a l'alcaldia de Badalona. Substitueix Ferran Falcó, secretari general de Territori i Sostenibilitat i durant dècades cap de cartell de CiU a la ciutat. Torrents és un mosso d'esquadra nítidament independentista, una posició que ha explicitat en programes de televisió com el Preguntes Freqüents de TV3. El 7 d'abril del 2018, per exemple, va explicat públicament les conseqüències de l'aplicació del 155 en el cos de la policia catalana, i va revelar que havien patit seguiments per part d'agents de les forces de seguretat de l'Estat. 

JxCat només va poder ser setena força a Badalona, a 15.000 vots de distància d'ERC, en les eleccions espanyoles del 28-A

A Badalona, les enquestes dibuixen un empat tècnic entre Xavier García Albiol, exalcalde i candidat del PP, i Dolors Sabater, exalcaldessa -ho ha estat durant bona part d'aquest últim mandat- i candidata de Guanyem Badalona, que compta amb ERC dins la llista. CiU va aconseguir dos regidors en les últimes eleccions, i aquest 26-M aspira a repetir el resultat o a millorar-lo per tal d'impedir que la "dreta rància" d'Albiol torni a governar. En les últimes espanyoles, JxCat va ser setena força, amb menys de 2.000 vots més que Vox i a pràcticament 15.000 vots de distància d'ERC, que va quedar segona.