Custodiats però sense manilles: així serà el pas dels presos polítics pel Congrés

Els líders independentistes empresonats tindran llibertat de moviments dins l'hemicicle, tot i que estaran estrictament vigilats

Una sessió del ple del Congrés.
Una sessió del ple del Congrés. | Europa Press
16 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:42h
La policia espanyola fa dies que dissenya com serà el protocol de seguretat del proper dia 21 de maig al Congrés i al Senat, quan els presos que han estat elegits com a diputats i senadors hauran de prendre possessió del càrrec. Un dia -el proper dimarts- en què el Tribunal Suprem no ha programat cap sessió de judici, justament, per no impedir el dret que tenen Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull -al Congrés- i Raül Romeva -al Senat- de recollir les seves actes de diputats i senadors

Com serà, finalment, el pas dels presos per les cambres espanyoles? Aquesta és la principal incògnita, justament perquè la situació no s'havia produït mai. Però el que és segur és que, una vegada finalitzi la sessió -i així ho ha determinat ja l'alt tribunal espanyol-, els cinc reclusos hauran de ser retornats al centre penitenciari de Soto del Real, on resten en presó provisional.
 
Com serà l'arribada dels presos al Congrés?

Els líders independentistes empresonats seran traslladats en una furgoneta de la Guàrdia Civil des de la presó de Soto del Real  fins als aparcaments subterranis de l'edifici del Congrés, a la carretera de San Jerónimo de Madrid. Serà justament allà on es farà el canvi de custòdia a la policia espanyola, encarregada de la seguretat de la cambra. Acte seguit, agafaran un ascensor fins a la primera planta, i prendran un passadís que els portarà directament a la zona noble del Congrés. D'aquesta manera, s'estalviaran passar pel pati i la planta baixa, les zones més visibles i concorregudes.

Ja en aquesta zona podran accedir a la cafeteria dels diputats, un bar exclusiu per als polítics que se situa darrere de l'hemicicle. S'habilitaran cadires a la zona de darrere de la cambra perquè Junqueras, Sànchez, Turull i Rull puguin seure en un lloc concret ja estipulat. El cas de Romeva serà diferent, tot i que se seguiran uns paràmetres de seguretat similars.

Al Congrés i al Senat s'habilitarà un espai per als presos electes, on aquests esperaran l'inici de la sessió sota custòdia policial

Segons informa La Vanguardia, però, es manté oberta la possibilitat que els presos electes no acabin entrant al Congrés per aquesta via, sinó que sigui directament des de la porta dels convidats. Això suposaria que la policia hauria de tallar el carrer Zorrilla.

Tindran llibertat de moviments?
De la mateixa manera que passa al Tribunal Suprem, es preveu que al Congrés i al Senat s'habiliti un espai per als presos electes, on aquests puguin esperar l'inici de la sessió -prevista a les 10.00 del matí-, sota custòdia policial. Aquest espai estaria restringit. 

Només quan entrin a l'hemicicle deixaran d'estar sota custòdia policial, ja que els agents no hi poden accedir. Una vegada comenci la sessió, els diputats hauran de votar la composició de la mesa i jurar o prometre la Constitució -encara que sigui per imperatiu legal-. Mentre duri la sessió, tindran llibertat de moviments a l'hora de votar. 

Els líders independentistes aniran sense manilles, però restaran sota vigilància oficial amb agents de paisà als passadissos

Portaran manilles? 
Aniran sense manilles durant la seva estada al Congrés. No obstant això, estaran en tot moment sota vigilància policial, i també hi haurà agents de paisà als passadissos. Es tracta, de fet, de la mateixa situació que es viu els dies de judici al Suprem, quan els nou presos circulen per dins del tribunal sense emmanillar, tot i que sempre per zones restringides i sense tenir contacte amb el públic o els periodistes.

Podran fer declaracions?
Cap dels presos electes al Congrés i al Senat -ja designats diputats- podrà fer declaracions als mitjans. Bàsicament, perquè la seva situació serà d'extrem control i perquè no es podran barrejar amb els periodistes. Segons va determinar el Suprem, els presos hauran de ser retornats a Soto del Real "sense dilació", una vegada la presidència de la cambra hagi dictat el final de la sessió.