Collboni acusa ERC de «trencar» les possibilitats de diàleg i acord amb el veto a Iceta

El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona considera que ERC prioritza el "sectarisme" i els "embolics interns" de l'independentisme

Collboni, en un acte polític a Les Corts
Collboni, en un acte polític a Les Corts | PSC
15 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:42h
El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha sortit al pas de la negativa dels patits independentistes a fer president del Senat el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta. Collboni ha criticat especialment ERC, a qui acusa de "liderar l'aliança del veto" entre els independentistes i la dreta. El "no" a Iceta provoca, segons l'alcaldable, que ERC hagi "trencat" les possibilitats de diàleg i acord amb els socialistes. Els republicans van decidir aquest dimarts que s'oposarien a fer Iceta president del Senat, tal com va avançar NacióDigital.

Collboni considera que a l'hora de la veritat a ERC "li tremolen les cames" i acusa els republicans de prioritzar el "sectarisme" i els "embolics interns" de l'independentisme per sobre dels "interessos de país".

JxCat anuncia el seu "no"

Junts per Catalunya (JxCat) votarà "no" a la tria d'Iceta com a senador, per "respecte democràtic" i "cortesia parlamentària". Ho ha informat el portaveu parlamentari de grup, Albert Batet, tal com ja havia avançat NacióDigital, en una roda de premsa al Parlament de Catalunya on ha comparegut amb Gemma Geis i Eduard Pujol, portaveus parlamentaris adjunts.

Aquesta és la postura que JxCat defensarà aquest dijous a la cambra catalana, i que allunya Iceta, definitivament, de la presidència de la cambra alta espanyola.

“No es pot dir qui presidirà el Senat, quan aquesta persona no va ser escollida com a senador autonòmic”, ha explicat Batet, que ha considerat aquest gest del PSOE com un intent “d’intrussisme” en la sobirania del Parlament de Catalunya. En altres paraules, ha dit, suposa un nou 155 a la cambra, sobre una persona que, a més, no ha mostrat cap gest respecte envers els presos i, per altra banda, va votar a favor de la intervenció del govern espanyol a Catalunya. 

Segons Batet, “ningú posa en dubte que al senador li pertoca al PSC”, i que és el PSC qui ha de substituir José Montilla. Però ha reafirmat que la decisió sobre qui presidirà el Senat no ha de recaure, en cap cas, sobre el Parlament de Catalunya, i que si la cambra no vota en favor d'Iceta, això s'ha de respectar, ja que serà la "sobirania del Parlament". 

Els del 155 contra els del 135

Batet ha recordat que JxCat no són “els del 155” sinó “els del 135, els de la democràcia, els del vot dels ciutadans i els del resultat de les eleccions del 21-D”. En altres paraules, ha dit, els dels “135 diputats que haurien d’exercir de forma plena al Parlament”, però que no ho poden fer perquè “no tenen garantits els seus drets polítics”, en referència als diputats suspesos pel jutge instructor del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.

Pel que fa al punt de vista dels presos polítics sobre aquesta qüestió, ha remarcat que allò que demanen és “unitat d’acció de l’independentisme” i “no ser moneda de canvi de res”. De manera que, segons ha afirmat, creu que els presos valoraran i respectaran el que ha estat una “decisió compartida de forma àmplia per tot l’independentisme”. 

El portaveu de JxCat també ha volgut tenir paraules de “solidaritat” pel president del Govern, Quim Torra, que aquest dimecres ha declarat per desobediència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per no treure els llaços grocs de la façana de la Generalitat, i ha recordat també la “repressió” contra les persones investigades pel jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que ara la Fiscalia vol perseguir per organització criminal. 

JxCat ha debatut la decisió durant tot el dia

De la trobada matinal del grup parlamentari n'ha sortit una decisió clara, com ha avançat l'Agència Catalana de Notícies (ACN): no fer costat a la designació d'Iceta. Això vol dir, per tant, que JxCat es movia encara aquest matí entre el vot negatiu i l'abstenció, amb partidaris per a tots els gustos. Aquesta última opció -l'abstenció- és la que defensaven des de la presó de Soto del Real els dirigents privats de llibertat.

Segons fonts consultades per NacióDigital, els presos han "traslladat un missatge" en el qual s'inclinaven a favor de l'abstenció, com també ho reclamen les veus més moderades de l'espai polític que lidera Carles Puigdemont. L'expresident de la Generalitat no va tancar la porta a acabar votant Iceta en una roda de premsa a l'ACN aquest mateix dilluns, però va recordar que el primer secretari del PSC havia fet "esforços" a favor del 155 i que s'havia "manifestat amb Vox" en convocatòries de Societat Civil Catalana.

Debat intern

Mentre que algunes fonts de JxCat consultades asseguren que no s'ha de fer "concessions" a Pedro Sánchez en un moment en què la "repressió" no s'atura, n'hi ha d'altres que sostenen que pot ser un "mal començament" de cara a arribar a futurs pactes al llarg de la legislatura. A banda, aquest mateix sector recorda que la cambra sempre ha avalat les propostes de senadors de tots els partits. El context de campanya electoral acaba de dibuixar un escenari complicat per a Iceta, a qui Sánchez volia atorgar un rol preeminent en un esquema d'acostament cap a Catalunya.

Malgrat això, Elsa Artadi, número dos de JxCat a Barcelona, ha assenyalat en declaracions davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on aquest dimecres ha declarat Quim Torra pels llaços grocs, que el líder del PSOE s'ha "saltat la separació de poders" i que està sotmetent a "xantatge" l'independentisme. Una de les claus de la situació, a banda, és que dirigents de JxCat han contactat amb el PSOE per veure si podrien tenir grup propi a canvi de fer costat a Iceta, però no s'han concretat.
Arxivat a