Anna Saliente: «Hi ha un intent de segrest del procés per part de l'independentisme institucional»

La candidata de la CUP Capgirem Barcelona obre ara la porta a pactar amb comuns i ERC per "arrossegar-los cap a l'esquerra, la desobediència i la ruptura"

Anna Saliente
Anna Saliente | Adrià Costa
16 de maig del 2019
Actualitzat el 21 de maig a les 17:25h
"Estem segurs que hem de créixer. Els moviments socials estan forts, la mobilització al carrer està forta i el nostre programa polític és necessari per garantir la transformació social". Anna Saliente (Barcelona, 1991) està convençuda que la CUP Capgirem Barcelona creixerà i serà decisiva després del 26 de maig. Amb 27 anys, és l'alcaldable més jove d'entre tots els caps de llista de les formacions amb representació a l'Ajuntament de Barcelona, però, tot i així, amb pocs dies, ha passat de ser una autèntica desconeguda per bona part de l'electorat barceloní, a una de les fermes revelacions de la campanya electoral. 


La candidata ha citat NacióDigital a la Plaça Salvador Seguí, al barri del Raval. Just quan arriba, una noia la reconeix i l'anima a continuar la lluita i a "plantar cara" als rivals polítics. Saliente, somriu i agraeix el gest, abans de seure a la terrassa de la cafeteria de la Filmoteca de Catalunya. La cap de llista de la CUP, tímida i poc amiga de les càmeres i l'exposició pública -d'entrada-, defuig les preguntes més personals (formulades amb l'objectiu de trencar el gel); però, en canvi -ràpidament- defensa amb seguretat, comoditat i convicció els punts clau del programa de la formació anticapitalista.

Saliente va assumir al febrer, amb "responsabilitat", l'encàrrec de la militància de la CUP, que en assemblea, va encarregar-li encapçalar la candidatura a l'Ajuntament de Barcelona per a les eleccions municipals. La cap de llista destaca que simplement és "la portaveu d'un projecte" i recorda que se sent "molt acompanyada" per tota la gent de l'esquerra independentista que treballa i ha estat treballant durant els últims quatre anys per Barcelona.

"Xoca una mica la incorporació d'un perfil com el de Maragall, que té una ideologia molt més liberal de la que ha defensat Esquerra"

Després de no haver participat a les eleccions espanyoles del 28-A i amb una llista -com és habitual- completament renovada, la CUP marca perfil propi: "Alguns partits estan posant la persona per davant del projecte polític", apunta Saliente. La candidata afirma que en aquesta campanya la seva formació es mou en un "ambient hostil" i denuncia l'alt caràcter "personalista" dels comicis: "Xoca una mica la incorporació d'un perfil com el de Maragall, que té una ideologia molt més liberal de la que ha defensat Esquerra", explica. I afegeix que "l'altre exemple claríssim és el de Valls que ocupa l'espai de Ciutadans, però durant aquesta campanya, fins i tot, rebutja el color taronja".

Pactes? "Sense xecs en blanc i posant el programa per davant"

Saliente han començat la campanya amb empenta i un dels seus trets diferencials és que ha parlat sense fugir d'estudi de possibles pactes post electorals amb ERC i els comuns. I això, en la CUP Barcelona, és una novetat, si es compara amb el mandat que ara es tanca. "Entenem que són les forces que podem arrossegar cap a l'esquerra i que podem arrossegar cap a un procés de desobediència amb l'Estat. Són les dues forces amb les que podem tenir més coses en comú", apunta la candidata. Tot i així, aclareix que l'esquerra independentista estarà atenta per evitar "les renúncies" d'ERC" i "l'ambivalència" dels comuns amb el procés independentista.
 

Anna Saliente Foto: Adrià Costa


L'alcaldable de la CUP, fins i tot, no descarta entrar al govern municipal: "Sempre que sigui el que més faci avançar el nostre programa, en podem parlar", assegura. Això sí, avisa que no donaran "cap xec en blanc" i que totes les decisions es prendran de forma assembleària a partir del 27 de maig. Saliente, que insisteix que "quan la CUP està forta, és quan passen coses", recorda que "els acords puntuals són els que han fet avançar més fins ara".

"Quan la CUP està forta, és quan passen coses"

En aquest sentit, la candidata reivindica la feina feta aquests darrers quatre anys des de l'oposició de l'Ajuntament i posa com a exemple l'aprovació del dentista municipal i la municipalització de dos dels serveis públics contra les violències masclistes, dues de les "grans qüestions" que, segons Saliente, ara "Ada Colau usa com a bandera durant la campanya".

El que Saliente veu més difícil és un possible suport a un govern amb la presència de JxCat: "Tenint en compte que tenim un model socioeconòmic que està anys llum, és difícil pensar que puguem compartir coses que puguin fer avançar el nostre programa". Tot i que reconeix que "si és en el marc d'una estratègia de país, desobedient i per seguir avançant en el procés independentista, segurament podem parlar de tot", reafirma.

L’1-O és el referent: "Desobediència i ruptura"

El programa polític de la CUP Capgirem Barcelona aposta per la desobediència, al carrer i les institucions. "Forma part del nostre ADN", comenta la candidata. I afirma que "cal liderar i impulsar una xarxa de municipis desobedients, i que Barcelona sigui una peça més en aquesta estratègia de ruptura unilateral amb l'Estat", afegeix.
 

Anna Saliente Foto: Adrià Costa


De fet, la formació anticapitalista ha enviat una carta d'11 punts a tots els partits sobiranistes on posa sobre la taula la possibilitat d'arribar a acords: primer, per avançar en el procés desobedient i frenar qualsevol opció de pacte autonomista; i després, per impulsar polítiques que resolguin la situació d'emergència de la classe treballadora. "La independència no pot ser un simple canvi de bandera, també ha d'implicar un canvi econòmic", remarca la cap de llista.

Hi ha un moment que el lideratge del carrer espanta l'independentisme institucional

Saliente reivindica l'1-O: "Aquells dies, va ser el moment que més a prop vam estar de la ruptura amb l'estat espanyol". Reviu amb admiració aquells dies al carrer. I, amb decepció, critica la gestió posterior d'ERC i JxCat: "Hi ha un moment que el lideratge del carrer espanta l'independentisme institucional i entenem que hi ha un intent de segrest del procés per part de les institucions, justament, encarat a la possibilitat de tenir el control sobre el moviment independentista i que això doni vies a una possible negociació amb l'Estat i pacte per dalt".

Aposta per la municipalització dels serveis públics

La CUP denuncia que el model dels darrers quaranta anys, basat en "la marca Barcelona", han portat la capital catalana a una situació "d'extrema emergència". Per això, la formació anticapitalista proposa "polítiques transformadores" per capgirar la ciutat. La clau de volta del programa social de l'esquerra independentista és la municipalització dels serveis públics, el decreixement turístic i la recuperació dels pisos buits propietat de grans tenidors: "Cal recuperar el control públic sobre àmbits de tanta transcendència en la vida de les persones de la ciutat".

Així, en l'àmbit del turisme, la CUP proposa la dissolució del Consorci Turisme Barcelona i la revisió del PEUAT (Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics) mentre que en matèria d'habitatge, la candidatura reclama que els pisos buits passin a formar part del parc d'habitatge públic de l'Ajuntament. "No volem entrar en la subhasta de quants pisos cal construir, la prioritat és recuperar els que estan buits", alerta Saliente.

La cap de llista de la CUP Capgirem Barcelona encara la segona part de la campanya electoral amb confiança. Assegura que la formació "té un discurs incòmode per a determinats poders, tant polítics com econòmics", però Saliente està convençuda que durant aquests dies podran acabar de posar sobre la taula "un programa polític molt diferent al de la resta de partits". Després del 26-M, espera que podran ser decisius, però, de moment, només demana "la valentia política" que, segons la candidata, ha faltat per acabar amb el model "especulatiu i neoliberal" dels últims quaranta anys a la ciutat que "ha donat l'esquena" a la gent.



 EL TEST DEL CANDIDAT: "Colau és moderació quan Barcelona necessitava polítiques transformadores"

- Un lloc de Barcelona?

- La plaça Eivissa, com a punt important del barri on visc i com a lloc on, sobretot, hi passen coses.

- Un record de la infància que estigui relacionat amb la ciutat?

- Per a mi, els moments de tarda al Parc de les Aigües, que és el parc situat a Alfons X, on vivia de petita.

- Què és el primer que farà si és alcaldessa?

- El primer que farem és posar-nos a treballar. I això vol dir elaborar un pla de municipalització dels serveis de la ciutat.

- Viu de lloguer o té un pis en propietat?

- De lloguer.

- Quin és el preu del lloguer mitjà a la ciutat?

- 950 euros al mes.

- Quin és el percentatge d'atur a Barcelona?

- El percentatge d'atur està en el 9,5%, si no m'equivoco. Tot i que vull posar èmfasi en el fet que llegir la situació de precarietat de la classe treballadora només a partir de l'atur em sembla també un gran error.

- Fa servir taxi o es decanta per Uber o Cabify?

- No he agafat mai Uber i Cabify, i faig servir taxi en moment puntuals. Tot i que normalment utilitzo el metro.

- Defineixi amb una paraula: Ada Colau.

- Ada Colau és la moderació en un moment en què Barcelona necessitava polítiques transformadores.

- Quim Forn.

- Cal parlar de repressió i cal dir que és un pres polític.

- Manuel Valls.

- Paracaigudisme, candidat de les elits i una persona que no està situada a la ciutat. I ho dic, per exemple, perquè és surrealista que algú digui que és el candidat de les elits. Segurament hi ha altres candidats de les elits a Barcelona, però és veritat que ningú ho diria. En canvi, que ell ho digués, en el seu moment, demostra segurament un poc coneixement de la ciutat i de les seves dinàmiques.

- Ernest Maragall.

- Per a nosaltres és l'immobilisme, la repetició d'aquest model de ciutat i també és la renúncia o el risc de renúncia en clau d'autodeterminació. I esperem que puguem arrossegar-lo cap a altres vies.

- Jaume Collboni.

- PSC, partit del règim del 78, règim del 79 a Barcelona, i 155.

- Josep Bou.

- Tenint en compte les paraules que ell m'ha dedicat, el que s'ha de dir és que és un reaccionari i que és un masclista.

- Jordi Graupera.

- És l'independentisme en clau neoliberal.

- I, Anna Saliente.

- Diria, projecte i, per tant, portaveu d'un projecte.