Els presos de JxCat s'inclinen a favor d'abstenir-se en la designació d'Iceta

Traslladen aquesta posició al al grup parlamentari, reunit aquest matí en ple debat intern sobre què fer amb el salt del primer secretari del PSC al Senat

Reunió dels diputats de Junts per Catalunya al Parlament, en una imatge d'arxiu
Reunió dels diputats de Junts per Catalunya al Parlament, en una imatge d'arxiu | Junts per Catalunya
15 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:28h
El grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat) s'ha reunit aquest dimecres per perfilar la decisió sobre la designació de Miquel Iceta com a senador autonòmic, primer pas perquè el primer secretari del PSC es pugui convertir en president de la cambra alta espanyola. De la trobada n'ha sortit una decisió clara, com ha avançat l'Agència Catalana de Notícies (ACN): no es farà costat a la designació d'Iceta. Això vol dir, per tant, que JxCat es mou entre el vot negatiu i l'abstenció. Aquesta última opció és la que defensen des de la presó de Soto del Real els dirigents privats de llibertat.

Segons fonts consultades per NacióDigital, han "traslladat un missatge" en el qual s'inclinen a favor de l'abstenció, com també ho reclamen les veus més moderades de l'espai polític que lidera Carles Puigdemont. L'expresident de la Generalitat no va tancar la porta a acabar votant Iceta en una roda de premsa a l'ACN aquest mateix dilluns, però va recordar que el primer secretari del PSC havia fet "esforços" a favor del 155 i que s'havia "manifestat amb Vox" en convocatòries de Societat Civil Catalana.

Aquesta tarda està prevista una roda de premsa de JxCat per explicar quin és el posicionament definitiu. Hi ha diputats de la formació que estan clarament en contra de facilitar l'arribada d'Iceta al Senat, però n'hi ha d'altres que consideren que no hi ha "res de perjudicial" en votar-lo. A l'equació s'hi afegeix que ERC ja ha ratificat, en una reunió del seu grup parlamentari, el veto al dirigent socialista. En cas de votar diferent, es detectaria una diferència entre els dos socis de Govern. La posició de vot dels republicans i de JxCat és bàsica per saber si Iceta podrà acabar sent designat.

Debat intern

Mentre que algunes fonts de JxCat consultades asseguren que no s'ha de fer "concessions" a Pedro Sánchez en un moment en què la "repressió" no s'atura, n'hi ha d'altres que sostenen que pot ser un "mal començament" de cara a arribar a futurs pactes al llarg de la legislatura. A banda, aquest mateix sector recorda que la cambra sempre ha avalat les propostes de senadors de tots els partits. El context de campanya electoral acaba de dibuixar un escenari complicat per a Iceta, a qui Sánchez volia atorgar un rol preeminent en un esquema d'acostament cap a Catalunya.

Malgrat això, Elsa Artadi, número dos de JxCat a Barcelona, ha assenyalat en declaracions davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on aquest dimecres ha declarat Quim Torra pels llaços grocs, que el líder del PSOE s'ha "saltat la separació de poders" i que està sotmetent a "xantatge" l'independentisme. Una de les claus de la situació, a banda, és que dirigents de JxCat han contactat amb el PSOE per veure si podrien tenir grup propi a canvi de fer costat a Iceta, però no s'han concretat.