Torra es compromet a «pagar el preu que calgui» en defensa dels drets civils

El president de la Generalitat, en una compareixença a Palau després de declarar al TSJC, assegura que cal "combatre la mala fe" de l'aparell de l'Estat

Compareixença de Quim Torra al Palau de la Generalitat després de declarar al TSJC
Compareixença de Quim Torra al Palau de la Generalitat després de declarar al TSJC | ND
15 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:42h
Compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, després de la declaració d'una hora que ha fet davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la causa de desobediència arran de la negativa a retirar la pancarta del llaç groc ordenada per la Junta Electoral Central (JEC). Torra ha assegurat que està disposat a "pagar el preu que calgui" en la defensa dels "drets civils". "El president de la Generalitat no pot defallir mai", ha assegurat Torra, que ha carregat contra l'aparell de l'Estat.

"Si la democràcia espanyola no està disposada" a protegir aquests drets fonamentals, ha indicat Torra, ell els defensarà "fins a les últimes conseqüències". Ha estat molt crític amb el paper de la Junta, que ha "afinat" decisions contràries a l'independentisme després que en etapes anteriors ho fes la Fiscalia. En aquest cas, totes dues institucions s'han alineat per actuar legalment contra el president pel cas dels llaços.

L'organisme electoral ha centrat bona part de l'argumentari de Torra. "Tant Ciutadans com el PP han portat aquest cas a la Junta Electoral Central perquè allà compten amb els serveis d'Andrés Betancor i Carlos Vidal que són coneguts, no tan sols per les seves posicions polítiques, sinó que des d'ahir es troben querellats per prevaricació en la resolució amb la qual van pretendre excloure el president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí de les eleccions europees", ha ressaltat el president.

"La repressió no és el camí. Negar els drets fonamentals, tampoc. I avui es tractava d’això", ressalta el president de la Generalitat

"Les mancances democràtiques formen part ja del paisatge habitual amb què hem de conviure els catalans i tots els ciutadans demòcrates de l'estat espanyol. Però no ens hi podem conformar. Cal combatre la mala fe i la manca de rigor jurídic amb què s'actua en una bona quantitat d'organismes, institucions i aparells de l'Estat", ha remarcat el dirigent independentista acompanyat dels seus advocats, Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas, tots dos asseguts a la primera fila de la Galeria Gòtica.

També ha enviat un missatge cap a l'Estat, en referència implícita a Pedro Sánchez. "La repressió no és el camí. Negar els drets fonamentals, tampoc. I avui es tractava d’això. De si acceptem la involució i el deteriorament de la democràcia o si ens plantem davant de la utilització dels òrgans de l’Estat per a la persecució d’idees polítiques. Jo no he anat a defensar-me; he anat a defensar els drets del poble de Catalunya. Jo estaré sempre al servei de Catalunya, la democràcia i la llibertat", ha ressaltat Torra.

Declaració (i petició del magistrat)

Torra ha declarat durant una hora davant del jutge instructor, Carlos Ramos, que ha demanat al president que no faci valoracions polítiques d'aquesta declaració judicial fins després de les eleccions municipals i europees del 26 de maig. Davant del magistrat, el dirigent de Junts per Catalunya (JxCat) ha assegurat que l'ordre de retirar els llaços grocs dels edificis públics era "poc precisa" i "nul·la de ple dret". El president ha rebut l'assessorament legal de Gonzalo Boye i de Jaume Alonso-Cuevillas.

El sobiranisme civil ha volgut fer costat al president abans i després de declarar. A les portes del tribunal s'hi han desplaçat els principals dirigents de les entitats -Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, Associació de Municipis per la Independència (AMI) i Associació Catalana de Municipis (ACM)- i dels partits. Hi ha hagut representants de Junts per Catalunya (JxCat), d'ERC i també de la CUP.
 

Compareixença de Quim Torra després de declarar al TSJC by naciodigital on Scribd