Iceta assegura que seria una «aberració democràtica» impedir que sigui senador

El líder del PSC assegura que serà vulnerat el seu dret a la participació política si la majoria del Parlament vota en contra de la seva designació

El líder del PSC, Miquel Iceta, aquest dijous al Parlament
El líder del PSC, Miquel Iceta, aquest dijous al Parlament | ACN
15 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:22h
El líder del PSC, Miquel Iceta, considera que seria una "aberració democràtica" que aquest dijous el ple del Parlament frustrés la seva designació com a senador autonòmic. Així ho ha expressat en declaracions al Parlament en la vigília de la celebració del ple en què es produirà la votació. Ara per ara, la intenció d'ERC és votar-hi en contra, mateix sentit de vot pel qual s'inclina Junts per Catalunya.

 
Si es consuma el veto, Iceta considera que serà vulnerat el seu dret a la participació i que, per tant, hi haurà motius per recórrer al Tribunal Constitucional. "El PSC té dret a ser representat al Senat des del principi de la legislatura", ha assegurat. El líder dels socialistes catalans ha argumentat també que no s'ha produït mai una prohibició d'aquest tipus ni a Catalunya ni en 40 anys de democràcia a Espanya i ha recordat als independentistes que van donar suport a la designació de Xavier García Albiol quan ja hi havia presos i exiliats i s'havia posat en marxa el 155.

"Sobre els drets no es pot negociar"

"Demano respecte pels 600.000 votants que tenim i demano que es bloquegi. Poden abstenir-se o votar en blanc. No tenen dret a vetar aquesta possibilitat", ha insistit. Com ja va fer la setmana passada, ha insistit que "sobre els drets no es pot negociar" i que, per tant, "no mercadejaran" amb el independentistes a canvi del suport a la votació.

A més de Junts per Catalunya i ERC, Ciutadans ja va avisar aquest dimecres que s'abstindran, amb la qual cosa, a hores d'ara el PSC compta només amb el vot afirmatiu dels seus 17 diputats i dels 8 dels comuns.