De la renúncia de Sarri a l’«Espanya en blanc i negre»: el debat de les europees, en 25 frases

L’inici del debat de les eleccions europees a TV3 ha estat marcat per la sortida del representant de JxCat i els retrets sobre el conflicto polític a Catalunya

14 de maig del 2019
Actualitzat el 15 de maig a les 0:30h

Els candidats a les eleccions europees del 26-M han participat aquest dimarts en un debat a TV3. L’emissió ja venia marcada pel veto de la Junta Electoral Central (JEC) al candidat d’ERC, Oriol Junqueras, i al número dos de JxCat (Toni Comín) i el guió ha sofert un altre gir quan el substitut de l’exconseller de Salut, Aleix Sarri, ha anunciat que abandonava el plató. S’hi ha quedat el número tres d’ERC, Jordi Solé, Javi López (PSC), Jorid Cañas (Cs), Ernest Urtasun (En Comú Podem) i Esteban González Pons (PP).

Sarri ha reivindicat la seva candidatura com a “demòcrata” i ha argumentat “no poder acceptar aquesta línia vermella”, en relació als vetos de la JEC. Després d’una pausa publicitària, el número tres d’ERC, Jordi Solé, ha defensat que la seva candidatura participaria al debat “per donar veu” a l’independentisme.

Les primeres intervencions dels candidats s’ha centrat en el conflicte polític a Catalunya, el paper que hi ha de jugar la Unió Europea i la influència dels resultats a les eleccions espanyoles en la política comunitària.

En els següents blocs s'han abordat qüestions com la fiscalitat, la immigració o les polítiques econòmiques de la Unió Europea. També han abundat les comparacions entre el Brexit i el procés independentista. Aquestes són les deu frases més destacades fins al moment:

1. Aleix Sarri (JxCat) en el moment d'abandonar el plató: "Abans de res som demòcrates i no podem acceptar aquesta línia vermella".

2. Jordi Solé (ERC): "Nosaltres no desaprofitarem cap oportunitat per donar veu a l’independentisme. Us he portat una intervenció gravada de Junqueras i espero que la pugueu posar durant el meu torn".

3. Ernest Urtasun (En Comú Podem): "La política ha de mirar de solucionar el desgavell dels darrers anys. Ens falta mètode europeu, entendre l’altre i tornar a teixir diàleg institucional que permeti trobar solucions"

4. Javi López (PSC): "La Unió Europea ha dit de manera molt clara que dins la llei hi cap tot però que fora la llei no hi cap res. En aquestes eleccions no decidirem el futur de Catalunya. La gent mereix sinceritat".

5. Esteban González Pons (PP): "El partit de Puigdemont, que no sé com es diu, ha marxat. Junqueras no hi és perquè l’horari de la presó li impedeix. Puigdemont perquè és un fugat i fer el debat des de casa seva li donaria avantatge. El vídeo de Junqueras es pot posar".

6. Jordi Cañas (Cs) a López (PSC): "L’única Espanya en blanc i negre és la dels colpistes, que per cert són els vostres socis per escollir Pedro Sánchez".

7. Jordi Cañas (Cs): "Espanya és una democràcia plena i està per sobre de països com els Estats Units, França i Bèlgica".

8. Ernest Urtasun: "Estaria bé que sortíssim d’aquí amb el compromís de demanar al govern español que soliciti l’oficialitat del català a Europa".

9. Jordi Solé (ERC) a González Pons (PP), Cañas (Cs) i López (PSC): "Estan a favor que continuï la discriminació lingüísitica dels diputats catalanoparlants al Parlament europeu?  El català és la novena llengua més parlada i jo al parlament europeu no puc parlar en català".

10: Esteban González Pons (PP): "Estem disposats a impulsar les llengües autonòmiques, també el valencià".

11. Ernest Urtasun (En Comú Podem) a Javi López (PSC): "El protocol internacional protegeix l'ajuda humanitària, un protocol que ha signat Espanya i que el govern del PSOE s'ha saltat amb la retenció l'Open Arms".

12. Jordi Cañas (Cs): "La UE ha de compaginar el respecte als drets humans amb el dret a protegir les seves fronteres de la immigració irregular".

13. Jordi Solé (ERC): "No hi ha solidaritat amb qui reclama protecció. Espanya havia d’acollir 19.000 refugiats i n’ha acollit 3.000".

14. Jordi Cañas(Cs): "Les decisions sobre més austeritat es van prendre fora de cap espai institucional sota control democràtic".

15. Ernest Urtasun (En Comú Podem): Ha de començar a actuar en habitatge. Necessitem desenvolupar impost europeu contra l’especulació immobiliària.

16. Esteban González Pons (PP): Pons: "El Brexit suposarà 15.000 milions menys per al pressupost de la UE, i això pot derivar en una retallada de tots els programes europeus".

17. Javi López (PSC): "Hem de ser capaços d’aprofitar la font de creixement econòmic que pot suposar la lluita contra el canvi climàtic".

18. Esteban González Pons (PP): "Els Estats Units tenen un model de carro de combat i nosaltres en tenim catorze. Si volem tenir alguna cosa a dir al món, hem de ser eficients en despesa i la podem reduir coordinant els pressupostos de defensa. No per ser més militaristes sinó per tenir un pressupost més fort".

19. Jordi Solé (ERC): Hi ha moltes prioritats per fer inversions abans que en defensa i en qüestions militars. La política exterior europea és un fracàs perquè no existeix. Cal tenir objectius comuns, estratègia comuna i mitjans consensuats, i cap d'aquestes tres coses existeix a nivell europeu".

20. Jordi Solé (ERC): "Els discursos que defensen que es pot marxar d'Europa i després tot serà xauxa, ja no se'ls creu ningú".

21. Javi López (PSC) a Jordi Solé (ERC): Un dels arguments del Brexit era no pagar més diners a Brussel·les. Aquí s'han fet discursos semblants per part dels que defensaven la via unilateral. És el moment de tenir coratge i dir la veritat a la gent".

22. Esteban González Pons (PP): "El Brexit és la demostració de com el nacionalisme pot portar una nació pròspera a un carreró sense sortida, pràcticament a la ruïna".

23. Jordi Cañas (Cs): "El Brexit és la versió britànica del procés independentista a Catalunya. Aixecar fronteres sempre és un mal negoci. Sortir d'Espanya i d'Europa també és un mal negoci però vostès [els independentistes] persisteixen en l'error".

24. Ernest Urtasun (En Comú Podem): Arribarem al Parlament europeu i a mig mandat potser marxen els eurodiputats britànics. Això pot tenir conseqüència en les majories polítiques al Parlament. Hauria estat bé que aquest tema s'hagués resolt abans de les eleccions però ha d'estar resolt abans de constituir la Comissió Europea".

25. Jordi Solé (ERC) a Esteban González Pons (PP): "Quan el govern escocès va comparèixer al Parlament Europeu, vostè el va menystenir. Això està als antípodes del respecte i el diàleg, que és el que vostès no practiquen".