Puigdemont «arriba» amb autobús a la Plaça de Sants

Dos autobusos amb cartells electorals de l'expresident irrompen al míting de JxCat mentre parlen Jaume Alonso-Cuevillas i Elsa Artadi

Un autobús amb el cartell de Puigdemont al míting de JxCat
Un autobús amb el cartell de Puigdemont al míting de JxCat | ACN
14 de maig del 2019
Actualitzat el 15 de maig a les 11:50h

Jaume Alonso-Cuevillas està explicant les decisions de la Junta Electal Central (JEC) sobre el debat de candidats a les europees quan arriba a la Plaça de Sants un autobús de la línia H10. S'atura i comencen a baixar els viatgers. El diputat electe per Girona de Junts per Catalunya (JxCat) tot just estava ironitzant que, un dia qualsevol, la Junta impedirà a Carles Puigdemont ser candidat per anar "despentinat". Algú del públic li fa notar que l'expresident l'està mirant fixament des de l'autobús. No li falta raó: el vehicle porta incorporat un cartell de JxCat amb la cara del seu candidat a les europees.

"President, estàvem parlant de tu!", exclama Cuevillas, desplegant un somriure. Suggereix als periodistes que aquesta fotografia -la seva amb el cartell de Puigdemont al darrere- ha de ser la que surti als diaris de l'endemà. "Una mica despentinat sí que va", bromeja davant del centenar de persones congregades a la Plaça de Sants de Barcelona. No és l'únic míting que hi ha a la zona durant la tarda: just a l'altra banda es produeix un diàleg entre Ada Colau i Arcadi Oliveres. Cuevillas els escolta de fons, però no els fa gaire cas: prou en té amb el cartell de Puigdemont. El conductor de l'autobús, per cert, no es decideix a arrencar, qui sap si és conscient de ser el centre d'atenció.

"El conductor ha vingut a escoltar-nos", assegura Cuevillas, deixant el pavelló del míting ben alt. Més que suficient perquè Neus Munté, número tres de la llista de JxCat a Barcelona, destini les primeres paraules del míting a demanar als directors de campanya -Josep Rius i Mercè Homs, que escolten dempeus des de l'última fila a mà dreta del faristol- que no la facin sortir més després del "gran Jaume Alonso-Cuevillas". L'advocat de se Puigdemont, per descomptat, havia aprofitat per tancar la seva intervenció acomiadant del cartell de l'expresident, que tornaria a aparèixer poc més tard.

Artadi agafa el to dels mítings

La número dos de Joaquim Forn està cada vegada més còmode en els actes públics. Fins i tot s'atreveix a imitar Xavier Trias, assegurant que la ciutat està feta un "desastre" fent la mateixa entonació que l'exalcalde de Barcelona. Assegura que ha arribat tard "per culpa de la Colau". En l'equip de campanya, mentre dura el míting, encara hi ha incertesa sobre qui anirà al debat de candidats a les europees un cop vetat Comín, i finalment el nom escollit és el d'Aleix Sarri. El seu germà Lluís, per cert, s'asseu en les primeres files del míting: és un dels militants més implicats en la campanya de les municipals, mentre que l'Aleix dirigeix la de les europees.

El missatge que vol llançar Artadi és nítid: només JxCat "garanteix" que hi hagi un alcalde independentista a Barcelona. Insisteix que Colau i Ernest Maragall, d'ERC, formen un binomi, i assegura que mantenir l'actual alcaldessa significaria enviar un missatge erroni a Europa. Artur Mas, el 2015, va destinar els últims dies de la campanya de Trias a insistir que calia tenir a l'altra banda de Sant Jaume un alcalde independentista, i del resultat tothom -especialment a JxCat- en guarda un mal record. Aquesta vegada, això sí, esperen que la fórmula aporti un resultat diferent.
Arxivat a