Lletrats del Parlament asseguren que Forcadell no podia impedir el debat de la llei del referèndum

També recalquen que la presidenta del Parlament "mai va usar el vot de qualitat"

La lletrada del Parlament Mercè Arderiu
La lletrada del Parlament Mercè Arderiu
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:50h
Els lletrats del Parlament Pere Sol -que llavors era secretari general de la cambra- i Mercè Arderiu han confirmat aquest dimarts la versió de l’expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell sobre el fet que ella no tenia facultat d'inadmetre debats -com la llei del referèndum o la de transitorietat-, malgrat que el Tribunal Constitucional ho declarés inconstitucional. 

Segons han relatat en la seva declaració com a testimonis al Tribunal Suprem, en la sessió d'aquest dimarts del judici de l'1-O, Forcadell no tenia la potestat d’impedir que el ple pogués debatre aquestes lleis. “Tots els temes van a la mesa”, ha explicat Arderiu, i “existeix l’obligació d’incloure tots els temes que entren per registre a l’ordre del dia”, segons trasllada la comissió de portaveus, ha conclòs.

Per tant, ha afegit Sol, el fet d’admetre o no a tràmit aquestes lleis en l’ordre del dia del ple del Parlament dels dies 6 i 7 de setembre es va guiar per requisits parlamentaris, i la mesa no entra en el fons de la qüestió, és a dir, en la seva constitucionalitat o no. En qualsevol cas, ha precisat, els grups podien expressar-se al respecte, presentant recursos i al·legacions, com alguns grups ja van fer. Per altra banda, Sol ha assegurat que Forcadell “mai va usar el vot de qualitat”. 

Durant el seu interrogatori com a acusada, Forcadell va defensar que el debat havia de ser "lliure" al Parlament, i que el Constitucional no podia convertir la mesa del Parlament "en un òrgan censor". "No es pot permetre que la censura entri al Parlament", va afegir.