Valls acusa Colau d'haver oblidat el tercer sector en la lluita contra la pobresa

El candidat proposa una regidora de Família i Gent Gran i assegura que vol fer de la política contra la desigualtat una prioritat

Martínez León, Sonia Fuentes, Manuel Valls, Marilen Barceló, Anna Enrich i Àngels Guiteras.
Martínez León, Sonia Fuentes, Manuel Valls, Marilen Barceló, Anna Enrich i Àngels Guiteras. | Campanya Valls
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:48h
El 20% de la població està sota el llindar de la pobresa i la diferència d'esperança de vida entre els diferents barris arriba en alguns casos als deu anys. Davant d'aquesta realitat, Manuel Valls no vol deixar a l'esquerra el terreny de la política social en aquesta campanya municipal. Valls ha reclamat un major protagonisme del tercer sector en les polítiques socials i ha acusat Colau d'haver oblidat el tercer sector en la lluita contra la pobresa.

La campanya de Valls ha organitzat una taula rodona amb interlocutors socials celebrat a l'Hotel Gallery, amb la regidora Marilen Barceló, amb Juan Martínez León, vicepresident del Consell Assessor de la Gent Gran; Sonia Fuentes, presidenta d'ECAS (Entitats Catalanes d'Acció Social); Anna Enrich, directora de la Fundació Ashoka a Barcelona, i Àngels Guiteras, expresidenta de la Taula del Tercer Sector. 

"Lluitar contra la pobresa i la desigualtat és per nosaltres una prioritat", ha afirmat Valls, qui ha recordat que "la crisi és global" i depassa els àmbits d'actuació local. Ha reclamat una clarificació de les prioritats en una àrea en què no estan clars els àmbits d'actuació de l'Estat, la Generalitat o els ajuntaments. 

El candidat a l'alcaldia ha explicat algunes de les principals mesures que propugna en l'àmbit social: una nova regidoria per a Famílies i Persones Grans Una de les seves propostes és crear una regidoria de Família i Gent Gran, en una ciutat on viuen unes 170.000 persones que tenen més de 85 anys), incrementar les inversions per fer front a l'exclusió social i residencial, i un programa d'inserció dels sense sostre basat en un compromís de compliment obligat. Valls ha subratllat els quatre eixos de la seva política social: prevenció, protecció, promoció i inclusió. 

Per Valls, el tercer sector reuneix tres elements bàsics: és socialment innovador per la proximitat amb els sectors en perill d'exclusió, per la reinversió que fan en acció social i perquè canalitzen el compromís social del voluntariat. En aquest sentit, el candidat ha criticat l'Ajuntament per no col·laborar amb les entitats del sector. 

Més inversió social i visió metropolitana

Àngels Guiteras s'ha referit a la pobresa crònica i severa que pateixen moltes persones i que en alguns casos ha empitjorat des de l'inici de la crisi. Ha defensat un model comunitari teixit per la societat civil organitzada i ha reclamat més inversió social. Guiteras ha recordat que fa quatre anys ni tan sols es parlava de pobresa, sinó d'inclusió. 

"Ara cal parlar de pobresa", ha afirmat l'expresidenta del Tercer Sector. Guiteras ha defensat la col·laboració pública-privada per afrontar molts reptes, com l'atenció les 24 hores els 365 dies de l'any, que es fa difícil de gestionar des de l'administració. 

Martínez León ha exigit que es donin més recursos més les polítiques socials, defensant el model cooperatiu i el treball de les entitats i les fundacions. "Bona part de l'acció social que es fa a Barcelona les fan aquestes entitats", ha assegurat, i ha demanat una intervenció de tipus metropolità per evitar que cada ajuntament faci la seva política. Ha explicat que el 40% de la gent gran cobra una pensió mínima de poc més de 400 euros, i que prop de 10.000 persones grans estan en llista d'espera. 

Sonia Fuentes ha defensat una política social que sigui "transformadora" i ha advertit contra les intervencions simplement "pal·liatives" davant una crisi que no és només econòmica, sinó de model social. 

Anna Enrich ha defensat el paper dels emprenedors socials en el combat contra la pobresa i la necessitat d'involucrar els joves en els debats sobre les temàtiques socials. Ha recordat que és en aquesta franja sociològica on es percep més sensibilitat sobre el canvi climàtic. 

Tots els participants han insistit en la situació de l'habitatge i les dificultats d'accés al món laboral com elements essencials que porten a l'exclusió, tot reclamant per un increment de la inversió social. En el debat també s'ha evidenciat la necessitat d'entomar el combat contra les desigualtats des d'una visió metropolitana.