El Suprem permetrà als presos electes recollir les actes i rebutja suspendre el judici

L'alt tribunal mana que Junqueras, Romeva, Rull, Turull i Sànchez vagin "degudament custodiats" a les Corts espanyoles el 21-M

Junqueras, Romeva, Sànchez i Turull al Suprem
Junqueras, Romeva, Sànchez i Turull al Suprem | Pool
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:22h
El Tribunal Suprem ha autoritzat als presos electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva a anar a les sessions constitutives del Congrés i el Senat el 21 de maig per prendre possessió del càrrec però, en canvi, s'oposa a deixar-los en llibertat.

Els magistrats determinen que hauran d'anar "degudament custodiats" i deixen en mans de la presidència d'ambdues cambres l'operatiu per "garantir la seva seguretat" dins la sala de plens.

El tribunal també s'oposa a tramitar l'autorització a les Corts (suplicatori) per continuar amb el procediment, tal com demanaven les defenses. Per tant, també considera que no s'ha de suspendre la vista mentre es tramita aquest permís i assenyala que això hauria afectat "els drets dels altres acusats".

Segons el tribunal, aquest suplicatori és una "necessari per a processar" i, per tant, una "previsió de futur". I no aplicable quan ja hi ha un judici en curs.

El Govern reclama que recullin l'acte en llibertat

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, creu que la imatge de veure sortir de la presó Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva per prendre possessió del càrrec de diputats del Congrés o de senador per després tornar a la presó demostra que s'ha de seguir denunciant que són "presos polítics".

Així s'ha expressat Budó just després de conèixer que el Tribunal Suprem (TC) autoritza els líders independentistes empresonats a anar al Congrés i al Senat per prendre possessió de l'acta. D'altra banda, la portaveu de l'executiu català ha lamentat que aquest mes de maig el judici sobre l'1-O tingui moltes "interrupcions" perquè d'aquesta manera, diu, s'allarga una "injustícia absoluta".
 

Interlocutòria del Suprem 21-M by naciodigital on Scribd

Més informació en uns minuts.