La campanya còmoda de Colau

La bel·ligerància d'Artadi amb Maragall i la incomoditat d'ERC amb JxCat faciliten el relat de la candidata de Barcelona en Comú, centrada en el desplegament de propostes sectorials

Ada Colau, aquest dimarts al parc Antoni Santiburcio de Sant Andreu.
Ada Colau, aquest dimarts al parc Antoni Santiburcio de Sant Andreu. | ACN
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:48h
"No em sento còmoda amb cap baralla". Quan és qüestionada sobre els atacs d'Elsa Artadi a Ernest Maragall i la distància d'ERC amb Junts per Catalunya (JxCat), Ada Colau esquiva una valoració directa sobre l'aparent tensió que defineix la relació entre les dues principals forces independentistes. Així ho ha fet aquest dimarts en l'acte dels comuns sobre gent gran a Sant Andreu. Colau, curosa de no sortir del guió que li convé en campanya, recorda sistemàticament que ERC continua governant amb l'"antiga Convergència" i que l'aposta de Barcelona en Comú és liderar un govern progressista. La candidata sap, però, que els retrets que circulen dins del món independentista li deixen marge per desplegar una campanya de propostes sectorials.

Després del cicle electoral de les espanyoles -que va tapar la precampanya de les municipals-, a Colau li interessava parlar de l'obra de govern i de les propostes de futur per a la capital catalana. I se cenyirà a aquest guió fins al 26 de maig, conscient que és el marc que li és favorable. Ho admet quan se li demana, fora de micròfon, una anàlisi de la situació, camí de l'equador de la cursa electoral.

Colau observa com el seu principal competidor a les enquestes ha d'esquivar el "foc amic" procedent de JxCat. La bel·ligerància d'Artadi amb el cap de cartell d'ERC va ser molt visible en el primer debat de Betevé, on es van succeir dards polítics i personals. Maragall, visiblement molest, no s'ha estalviat de criticar "l'agressivitat gratuïta d'Artadi", que fins i tot va qüestionar la solidaritat del candidat d'ERC amb Joaquim Forn, reclòs a Soto del Real.
 

Ada Colau, aquest divendres al parc Antoni Santiburcio de Sant Andreu. Foto: Barcelona en Comú


JxCat ha dedicat els darrers missatges de campanya a desgastar la proposta republicana: ha situat Maragall com a soci preferent de l'actual alcaldessa i ha posat en dubte l'estratègia d'ERC d'eixamplar la base de l'independentisme. "Això no va de Maragall o Colau, això va de Colau i Maragall", ressalta sempre que pot en les rodes de premsa, obviant que tots dos van compartir Govern en aquesta legislatura. I els comuns es freguen les mans: si JxCat aconsegueix desgastar mínimament ERC a les urnes, les opcions de retenir l'alcaldia es multiplicaran per a Colau.

Ara, la regulació del lloguer

Aquest dimarts, la candidatura liderada per Forn -que ha cedit tot el protagonisme a Artadi- ha fet una altra traveta als republicans. ERC ha posat esforços a construir una proposta catalana per regular els lloguers -una iniciativa cuinada al Govern- i Artadi ha posat aigua al vi: JxCat ha detallat en un acte a la Zona Franca que descarta regular el preu de lloguer a Barcelona "a cop de decret". En les polítiques d'habitatge tampoc hi ha treva entre els socis d'executiu.
 
La disputa pel lideratge del bloc independentista en la campanya de les municipals a Barcelona ha atorgat certa calma a la candidata a la reelecció. Sense interferències, Colau va poder desplegar dilluns un missatge en clau de mobilitat -petició de recàrrec de la taxa turística per abaratir títols de transport públic -i aquest dimarts ha desplegat les mesures en matèria d'atenció a la dependència -demanda a la Generalitat de traspàs de competències per construir residències per a la gent gran i pla de xoc contra la solitud-. A la sala màquines de Barcelona en Comú encara no han patit cap sobresalt, amb l'excepció e la dimissió de Mercedes Vidal. Colau fa campanya amb comoditat.
 
Arxivat a