JxCat descarta regular el preu del lloguer a Barcelona «a cop de decret»

Artadi aposta per fer servir l'índex de referència del Govern i assegura que l'habitatge és la "gran mentida" del govern d'Ada Colau

Elsa Artadi, aquest dimarts a la Marina del Prat Vermell amb membres de la candidatura
Elsa Artadi, aquest dimarts a la Marina del Prat Vermell amb membres de la candidatura | Europa Press
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:09h
Com s'ha de frenar l'escalada de preus del lloguer que pateix Barcelona? Aquest és un dels principals debats que més impacten en la campanya electoral del 26-M, i Junts per Catalunya (JxCat) assegura que en cap cas es pot regular el cost per als llogaters "a cop de decret". En aquests termes s'ha expressat aquest dimarts la número dos de la candidatura, Elsa Artadi, en una atenció als mitjans a la Marina del Prat Vermell, a la Zona Franca, just al costat d'una promoció privada de pisos amb retard en la construcció. Acompanyada d'Albert Civit, director de l'Incasòl i número cinc de la llista, ha assenyalat que cal apostar per l'índex de referència posat en marxa per Governació l'anterior legislatura i no fer promeses "populistes".

En clau de propostes, JxCat defensa destinar l'augment de la taxa turístuica a adquirir i construir habitatges de lloguer asequible, mobilitzar el patrimoni municipal de sòl per posar en marxa noves promocions i "estimular la iniciativa privada" per construir pisos protegits. Artadi ha negat que posar en marxa un decret que reguli explícitament els preus del lloguer a nivell municipal serveixi per frenar l'escalada de preus, i ha posat com a exemple París, on ha indicat que una mesura d'aquest tipus es va haver de retirar. "A la pràctica, això no funciona a cop de decret", ha ressaltat l'exconsellera de la Presidència, que ha apostat per una regulació per la via "indirecta", amb mesures fiscals que permetin crear les "condicions" per a una baixada dels preus.

Artadi, a banda, ha assegurat que el Govern està acabant de perfilar una mesura per posar límits al preu del lloguer, però que s'estan encara debatent "fórmules" per tal que no acabi immediatament al Tribunal Constitucional (TC). L'executiu va aprovar ja una mesura a principis de març en aquest sentit -retirada per la debilitat al Parlament- i, a banda, la consellera de Justícia, Ester Capella, va anunciar una reforma del codi civil per tal de limitar els preus del lloguer. La número dos de JxCat a Barcelona, en tot cas, ha apuntat que no s'han de generar "falses esperances" perquè es ve de "quatre anys de proclames". "Hi ha marge per abaixar lloguers amb l'índex de referència i mesures fiscals. No es pot fer amb un decretazo, no ens en sortirem", ha apuntat.

Colau, en el punt de mira

L'actual alcaldessa va arribar al càrrec després d'una llarga trajectòria com a activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), coincidint amb els anys de la crisi econòmica i dels abusos del sector bancari. "Van arribar donant esperances, però eren falses", ha ressaltat Artadi, que ha indicat que la "gran mentida" del mandat de Barcelona en Comú és, precisament, el balanç en habitatge. "I ara tornen a jugar amb les proclames falses, amb il·lusions que no tindran efecte. S'està jugant dient que podrem regular els lloguers", ha ressaltat la dirigent independentista.

Artadi també ha subratllat que hi ha hagut 12.000 desnonaments al llarg del mandat de Colau, que -segons ella- considerava que es podien aturar amb "voluntat política". "Tenim el problema que tenim per les polítiques fracassades, també del PSC en tants anys a l'Ajuntament", ha ressaltat la número dos de Forn. Segons ella, cal un "acord de ciutat sobre l'habitatge" perquè n'hi ha 10.000 que estan pendents.

Artadi retreu a Colau els 12.00 desnonaments del mandat i que, abans de governar, assenyalés que acabar amb ells era qüestió només de "voluntat política"

La número dos de Forn s'ha referit a la sortida del govern municipal de Mercedes Vidal, regidora de Mobilitat, i ha posat de manifest que bona part de l'equip que va arribar amb Colau al consistori no repeteix en llocs de sortida a la llista. És el cas de Gerardo Pisarello, ara al Congrés, on hi ha anat acompanyant Jaume Asens, cap de cartell dels comuns a Madrid. O bé de Gala Pin, regidora de Ciutat Vella. També ha assenyalat que no hi ha hagut "transparència" en la sortida de l'executiu de Vidal, tenint en compte que no es va comunicar en l'últim ple municipal del mandat.
 

Dossier Habitatge - JxCat by naciodigital on Scribd


 
Arxivat a