La trucada que va retenir Artadi

Mas relata com es va proposar "no perdre" la número dos de Joaquim Forn en plena incertesa sobre si la CUP faria costat a la seva investidura

Elsa Artadi, abans del míting de JxCat a Sarrià-Sant Gervasi
Elsa Artadi, abans del míting de JxCat a Sarrià-Sant Gervasi | Junts per Catalunya
13 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:49h
Artur Mas va passar dies difícils la tardor del 2015. El resultat de Junts pel Sí no havia estat l'esperat i perillava la seva continuïtat com a president de la Generalitat. Sabia que, passés el que passés, Andreu Mas-Colell no seguiria com a conseller d'Economia. El catedràtic, un dels economistes més brillants del país però amb el pes de les retallades en el currículum polític, era un dels més combatius contra el pacte amb la CUP i tenia decidit marxar de l'executiu. Amb ell hi treballava Elsa Artadi, que havia anat ascendint dins d'Economia des de la seva arribada, el 2011. Mas no volia una doble pèrdua i li va encarregar a un col·laborador: "Truca-la. No la podem deixar escapar".

L'expresident explica l'anècdota em el tram final del míting de Junts per Catalunya (JxCat) a la Plaça Frederic Soler de Sarrià-Sant Gervasi. "Si no te'n surts, avisa'm", relata Mas que va dir al seu col·laborador, amic compartit amb Artadi. "Vam aconseguir que es quedés i d'aleshores ençà s'ha quedat al nostre projecte", ressalta Mas. Artadi, quan puja al faristol, completa l'episodi. Què li va dir el col·laborador de l'expresident, exactament? "Escolta, que comptem amb tu". Cinc paraules que van servir perquè es decidís per seguir a la Generalitat i que, amb el pas del temps, hagi fet molts salts endavant en molt poc temps fins a ser consellera i, ara, número dos de Joaquim Forn.

Artadi se sent com a casa a Sarrià Sant-Gervasi. És el barri on va créixer, i assegura haver passat milers de vegades per la plaça Frederic Soler. És on hi ha la parada del Putxet dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), tot just al costat del mercat del districte i a la vora del carrer Balmes. Una zona tranquil·la, residencial, allunyada del boom el turisme i on Ada Colau -segons els responsables de JxCat- ha governat amb "sectarisme". És un retret que fa Neus Munté, vicepresidenta del Govern amb Mas i ara número tres de Forn. L'expresident també li dedica elogis i també ho fa Artadi, que va negociar durant mesos la llista i no sempre Munté hi va tenir un lloc tan amunt.

"Sempre dic el que penso"

El quart dia de campanya es desenvolupa, encara, sota l'influx del tens intercanvi dialèctic que van protagonitzar Artadi i Ernest Maragall, candidat d'ERC, en el primer debat de candidats a Betevé. Els retrets han continuat -el cap de cartell dels republicans ha acusat la seva rival de practicar una "agressivitat gratuïta"- i, durant el míting, la número dos de Forn li diu a Maragall: "Ja m'hauria de conèixer. Vam compartir Govern, i sempre dic el que penso". I què pensa Artadi del candidat d'ERC? Que forma un "únic equip" amb Ada Colau, i que per tant no representa el canvi a Barcelona.

En la mateixa idea insisteixen Mas i Xavier Trias, el patriarca de la candidatura, que defineix el vot a Maragall com una via per "apuntalar" Colau. JxCat sap que només tindrà l'alcaldia -ja es veuria si Forn o Artadi, en funció de què decidís la justícia espanyola-, així que necessita quedar primera per tenir opcions. Perquè, de portes enfora i de portes endins, donen per fet que a Barcelona hi haurà un pacte entre Maragall i la candidata a la reelecció. Només el 26-M els donarà -o traurà- la raó.
Arxivat a