Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

eleccions municipals 2019

La CUP reclama transparència als partits i que revelin com gasten les subvencions

Reguant qüestiona la utilitat d'organismes supramunicipals com les diputacions i els qualifica de "cementiris d'elefants"

per NacióDigital, 13 de maig de 2019 a les 18:52 |
La cap de llista de la CUP-Capgirem Barcelona, Anna Saliente, amb la regidora Eulàlia Reguant sobre transparència. | ACN
La CUP-Capgirem Barcelona ha acusat la resta de grups municipals de "manca de transparència" per negar-se a detallar en què gasten les subvencions atorgades per l'Ajuntament, que ascendeixen a 2,5 milions d'euros cada any i es distribueixen en funció del nombre de regidors.

En una roda de premsa davant de la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP), la candidata de la formació anticapitalista a l'alcaldia, Anna Saliente, ha carregat contra la resta de grups per "remetre's a tecnicismes" per evitar complir una resolució que els obligava a justificar les subvencions rebudes. La regidora Eulàlia Reguant ha reclamat una major fiscalització dels organismes supramunicipals de titularitat pública, els quals ha qualificat de "cementiris d'elefants", i ha reclamat rebaixar els sous dels polítics per equiparar-los amb els de la ciutadania.


El 5 de setembre del 2018, la GAIP va resoldre que els grups municipals estaven obligats a detallar en què havien gastat les aportacions econòmiques procedents de l'Ajuntament si un particular ho demanava. La CUP assegura ser l'únic grup que ha complert amb el dictamen de la GAIP, que és l'organisme encarregat de vetllar per la transparència de les institucions, i critica que la resta de formacions optessin per "guanyar temps" i presentessin un recurs contenciós-administratiu contra la decisió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El tribunal va desestimar el recurs.

Segons la CUP, els grups transfereixen una part important dels diners que reben de l'Ajuntament al partit d'àmbit nacional sense garantir la traçabilitat de l'ajut i, per tant, sense assegurar que no es destinin fons per activitat política a altres fins. Aquestes aportacions municipals serveixen únicament per sufragar l'activitat política dels diferents grups, cosa que no inclou la contractació de personal o l'adquisició de bens inventariables. 

La formació anticapitalista matisa que la falta de control i detall en aquestes partides no implica necessàriament corrupció, però sí que dona via lliure als partits per sufragar amb diners procedents de l'Ajuntament despeses que haurien de pagar amb altres fons. "Els partits polítics han de rendir comptes d'on destinen els diners de forma sistemàtica, i més quan hi ha un ciutadà que fa aquesta petició de manera expressa", ha explicat Saliente respecte un periodista i un veí de l'Hospitalet que van requerir aquesta informació.

Aquest mes de març, el ple municipal de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar una regulació que obligarà els grups a justificar com gasten els fons públics per activitat política, que ascendeixen a prop de 8,5 milions d'euros cada mandat. La CUP manté l'escepticisme i vol veure com s'aplica la nova normativa a partir de la propera legislatura, però subratlla que això no hauria d'eximir la resta de grups d'explicar a la ciutadania com havien gastat fins ara les subvencions.


La manca de transparència també als òrgans supramunicipals

La manca de transparència que la CUP denuncia en la gestió i distribució dels diners que reben els grups municipals té continuïtat, asseguren, en organismes supramunicipals com la Diputació o l'Àrea Metropolitana. Reguant qüestiona que aquests siguin necessaris, però en qualsevol cas considera que s'haurien d'escollir de manera directa pels ciutadans, ja que la seva configuració depèn indirectament dels resultats del 26 de maig.

La representant cupaire ha remarcat la necessitat de trobar vies i maneres de fiscalització i rendiment de comptes que siguin "realment transparents", a diferència d'ara, ja que considera que tots els partits es "cobreixen" les esquenes perquè utilitzen aquests organismes com a espais per fer favors o contractar a persones afins. "Acostumen a ser òrgans opacs allunyats de la gent que serveixen als grans partits per repartir-se càrrecs i sobretot per mantenir espais de poder", ha assegurat la regidora de la CUP, que ha qualificat la Diputació de Barcelona de "cementiri d'elefants". Reguant denunciat un cop més les contractacions a dit en aquest organisme.

El que fan els grups municipals, a parer dels anticapitalistes, és traspassar al partit la subvenció que reben de l'Ajuntament per a tasques metropolitanes, de manera que no se sap si realment aquests diners es destinen a això. És per aquest motiu que la formació demana un codi per poder fiscalitzar aquest assumpte i detallar en què es gasten cada partida tots els grups. 

Sou dels regidors a 1.700 euros

Saliente ha advocat per reduir els salaris dels càrrecs polítics i que vagin lligats a les condicions econòmiques dels veïns als quals representen. El codi ètic de la CUP estableix que el salari de regidors, consellers i personal tècnic ha de ser de 1.700 euros nets al mes, que és aproximadament el salari mitjà de la ciutat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació