Valls proposa enderrocar Can Vies

El candidat presenta el seu Pla de Barris i proposa convertir la Marina del Prat Vermell, al districte de Sants-Montjuïc, i la Sagrera en dues noves centralitats de la ciutat

Valls i el seu equip presenten el Pla de Barris.
Valls i el seu equip presenten el Pla de Barris. | Candidatura Valls
13 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:50h
Posar Montjuïc al bell mig de la vida dels barcelonins,f er de la Sagrera i la Marina del Prat Vermell dos espais de la nova centralitat de Barcelona i... enderrocar Can Vies. Aquestes són algunes de les propostes que formen part del Pla de Barris presentat aquest dilluns per Manuel Valls dins de la campanya electoral del 26-M. Un dels projectes destacats és fer de la muntanya de Montjuïc un gran circuit de natura, esport i cultura.

Valls proposa complementar la tercera fase de la urbanització del calaix de vies de l'estació de Sants, que es troba pendent des del 2003. Per fer-ho, agilitaria els processos d'expropiació dels solars i l'enderrocament d'edificis per concloure la rampa d'accés als jardins, el que inclou enderrocar el popular edifici ocupat. 

Valls vol crear l'eix Montjuïc-Paral·lel per relligar aquests dos espais. Es destinarien a equipaments culturals els edificis que encara tenen pendent la seva definició d'ús, com és el cas del Pavelló de Victòria Eugènia, la casa de la Premsa o el Palau d'Alfons XIII. També proposa una acció de millora urbanística als accessos al parc i es reduirà la presència del cotxe en tota l'àrea. Igualment, el candidat preveu dissenyar una estratègia de divulgació conjunta dels museus que acull la muntanya, des del MNAC al Caixaforum, el Mercat de les Flors i els teatres del Paral·lel, que esdevindria un bulevard.    

Segons la candidatura de Valls, Montjuïc encara espera, des de fa més vint anys, "una acció de govern valenta i decidida" que inclou ampliar la seva oferta cultural, reactivar els seus equipaments culturals, fer del castell de Montjuïc la seu de l'Observatori Internacional de Ciutats Mediterrànies per al Canvi Climàtic. 

La Marina del Prat Vermell, el nou gran barri de Barcelona

Una de les actuacions rellevants del pla de Valls és la transformació de la Marina del Prat Vermell, considerada una de les reserves d'habitatge de la ciutat, que pot acollir fins a 28.000 nous habitants. Seria, després de la Sagrera i el 22@, el gran projecte urbanístic de Barcelona. El barri tindria també un dels equipaments dels Jocs del 2032. 

Transformació a la Sagrera

La plataforma de Valls propugna la transformació, més enllà de l'estació ferroviària, d'un territori on es troba una part rellevant de sòl a la ciutat  (uns 300.000 metres quadrats) per impulsar l'habitatge de protecció, així com una reserva de parc públic de sector terciari. Quan l'estació de l'AVE sigui un fet, la Sagrera serà un pol del transport públic de Barcelona. 

"Volem situar les persones en el centre", ha dit Valls, que proposa un seguit d'iniciatives (unes 330) per a tots els 73 barris de la ciutat.  ha afirmat que el canvi que representa la seva candidatura passa per fer "vestits a mida per cada barri". Inclou des d'un nou CAP al Raval Nord, a Ciutat Vella, a la construcció de nous habitatges sostenibles al nord del 22@, construir la biblioteca de Sarrià i frenar les ocupacions il·legals a Gràcia.  

Impulsar Nou Barris

La candidatura de Valls vol executar íntegrament el Pla de Barris 2016-2020 per a Ciutat Meridiana, Torre Baró, Vallbona, les Roquetes i Trinitat Nova. Es pretén també elaborar un pla específic de millores urbanístiques dels barris del Besòs, de Ciutat Meridiana, Torre Baró i de la Mina, a Sant Adrià del Besòs, a través d'un consorci. Valls vol resoldre els problemes de connectivitat dels barris de Ciutat Meridiana i Vallbona i proposa la urbanització de la riera del Besòs i del Rec Comtal, facilitant la connexió amb Sant Andreu i amb Montcada i Reixac. 

El pla de Valls inclou una "solució veïnal" a totes les afectacions a la via pública relacionades amb la finalització de les obres al temple. La candidatura proposa un espai de diàleg amb les entitats del barri, les famílies afectades i la fundació del temple expiatori.    

Valls ha explicat que el pla "Barcelona, barri a barri" és fruit del treball d'un equip de més de trenta experts i de vuit mesos de visites i entrevistes del candidat. Però com ha dit avui Manuel Valls, "ara la decisió és dels barcelonins".  

Pla de Barris_valls by naciodigital on Scribd