Puigdemont renuncia, els comuns ambicionen, Maragall contraataca i Collboni somia

El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i la dada de la campanya electoral del 26-M

Carles Puigdemont, en un míting de campanya de Junts per Catalunya
Carles Puigdemont, en un míting de campanya de Junts per Catalunya | ACN
13 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:13h

El protagonista

Carles Puigdemont és, en aquesta campanya, nom protagonista. Candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions europees, ha tornat a fer sonar aquest dilluns les campanes de l'actualitat. El motiu? L'anunci que renunciarà a l'acta de diputat al Parlament, si finalment pot exercir com a membre de la cambra europea. La decisió no ha tardat a despertar diverses conclusions. La primera, i més important, és la impossibilitat de ser restituït en el càrrec de "legítim" president de la Generalitat. I la segona, l'embranzida que això pot donar a la seva candidatura europea, que lluita per superar la del líder d'ERC, Oriol Junqueras. Sense voler entrar en el cos a cos amb els republicans (ja ho fan la resta de dirigents de JxCat) Puigdemont ha centrat l'anunci en denunciar el "mur d'enginyeria legal" que li ha imposat l'estat espanyol. Amb aquesta decisió, però, es juga definitivament el seu futur polític a Europa, ja que a Catalunya -malgrat que fa pocs dies anunciava que tornaria- està processat i "suspès". 


La proposta

Que el turisme sigui un dels elements que permeti realitzar millores en el transport públic. Aquesta és la proposta que la líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha anunciat com una de les prioritats del govern per a aquesta propera legislatura. "Que el 100% que es recapta per la taxa turística arribi a Barcelona", ha anhelat, tot i que, per això, també ha plantejat un recàrrec estable que permeti rebaixar el cost de la T-mes, la T-Jove i la T-16. I és que, a qui no li agraden les rebaixes? Però l'equació de com fer sostenible el turisme no és tan fàcil, i conjugar l'activitat econòmica amb la identitat de barri ja han estat, per a Colau, assumptes pendents. 


La frase

"Les seves declaracions es qualifiquen a si mateixes perquè no són arguments, sinó desqualificació i agressivitat gratuïta. No vull fer d'assessor de JxCat, però és contraproduent per als seus interessos". Aquesta és la frase que ha etzibat el candidat d'ERC, Ernest Maragall, a la número 2 de JxCat, Elsa Artadi, després dels moments de tensió entre els dos candidats viscuts al debat de Betevé d'aquest diumenge. A pocs dies d'haver iniciat la campanya, els candidats sembla que ja han posat tota la carn a la graella. Un fet, però, que té números d'impactar de ple en el Govern, i que podria acabar culminant en un nou avançament electoral. 


La dada

Passar d'un pressupost de 15,3 milions d'euros per a salut municipal, a 26,5 milions, i demanar a la Generalitat l'impuls de 10 nous Centres d'Atenció Primària (CAP) durant els 100 primers dies de Govern. Això és el que espera fer Jaume Collboni, candidat del PSC, si assoleix el govern de la ciutat. El socialista ha jugat estratègicament les seves cartes, i ha demanat tirar endavant el centre de salut mental de Gràcia, i els CAP de Llacuna, Fort Pienc o el Raval Nord, entre d'altres, justament en una roda de premsa davant de l'Hospital Clínic. Un punt calent de Barcelona, no mancat de polèmica, on s'ha reunit amb el comitè d'empresa.