ERC proposa la creació d'un consell de cent metropolità

Maragall aposta per la creació d'un grup d'experts i de representants polítics i socials per dissenyar un "veritable espai" de decisió dels 36 ajuntaments que en formen part

Ernest Maragall, en un acte al Mirador de Barcelona
Ernest Maragall, en un acte al Mirador de Barcelona | Marc Puig
13 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:13h
El gran projecte pendent de Pasqual Maragall durant la seva etapa d'alcalde de Barcelona va ser el de l'àrea metropolitana. Ara, en aquesta campanya de les municipals, el candidat a l'alcaldia d'ERC, Ernest Maragall, recull el guant del repte amb la proposta de creació d'un consell de cent metropolità, que consistiria en un grup d'experts i de representants polítics i socials encarregat de dissenyar l'estructura d'un "veritable espai" de decisió metropolità.

El consell de cent, ha explicat Maragall des del Mirador de Barcelona, a la carretera de les Aigües, ha de servir per omplir de contingut l'Àrea Metropolitana de Barcelona i trencar la seva opacitat i imatge d'institució llunyana. Es tracta de donar-li un "impuls definitiu a la seva consolidació" preparant un nou marc normatiu, definició de competències i negociacions amb el Govern de la Generalitat per fer els canvis necessaris per al seu reconeixement.
  
"Si decidim més, hi ha d'haver més democràcia. No hi ha democràcia sense representació efectiva"

Maragall ha esbossat que l'àrea metropolitana ha d'estar regida per càrrecs electes disposats a treballar de forma conjunta qüestions com el problema de l'habitatge, del transport, residus, seguretat, contaminació i turisme. "Si decidim més, hi ha d'haver més democràcia. No hi ha democràcia sense representació efectiva", ha dit el candidat d'ERC. Per arribar a ser un òrgan d'aquest calibre caldrà, ha afegit, instruments legislatius i institucionals que ho plasmin. La seva proposta és que la Carta de Barcelona i la Llei Metropolitana es fusionin en una Carta Metropolitana de Barcelona, el paraigües normatiu que hauria de vertebrar la institució. 

L'alcaldable d'ERC ha admès que aquest repte no serà precisament fàcil i implicarà seure a parlar amb 36 alcaldes de diferents partits, però ha defensat que és "imprescindible" per a la governabilitat dels 3,5 milions de ciutadans que viuen a l'àrea metropolitana. "Haurem de seure i no serà fàcil, però estarem fent el que el país necessita", ha dit.

La remunicipalització de serveis

Maragall ha fet referència també al debat sobre la remunicipalització de serveis, vigent en el mandat que està a punt d'acabar. S'ha mostrat partidari d'un model de gestió pública de l'aigua, tot i que ha admès que hi ha hagut decisions de governs anteriors que han "afegit complexitat" a l'assumpte i que, per tant, "no es pot mirar cap a una altra banda". La primera evidència, ha recordat, és que està a punt de produir-se una sentència del Tribunal Suprem sobre la decisió de l'actual govern municipal. "Hem d'anar a fons en el domini dels instruments, complexitat i exigències des de l'àrea metropolitana", ha defensat.
 
Arxivat a