«La Guàrdia Urbana ha de tornar a fer de policia»: així és la recepta de JxCat en seguretat

Artadi assegura que la gestió de Colau ha estat un "desastre" en aquest àmbit, proposa contractar 600 guàrdies urbans i reclama un "protocol de col·laboració" amb la Generalitat i l'Estat pel top manta

Elsa Artadi i Jordi Martí, aquest dilluns en la roda de premsa sobre seguretat de JxCat
Elsa Artadi i Jordi Martí, aquest dilluns en la roda de premsa sobre seguretat de JxCat | Junts per Catalunya
13 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:46h
"Barcelona s'ha convertit en la ciutat més insegura de l'Estat". Aquest és el motiu pel qual Junts per Catalunya (JxCat) ha defensat aquest dilluns que la Guàrdia Urbana "torni a fer de policia", que els efectius del cos pugin fins als 3.300 al final del mandat i que es pugui tornar a les xifres de fets delictius del 2015. En aquests termes s'han expressat Elsa Artadi, número dos de Joaquim Forn, i Jordi Martí, actual regidor i número set de la llista, en la roda de premsa a la seu de la formació per desgranar les propostes en matèria de seguretat per acabar amb el "desastre" d'Ada Colau en matèria de seguretat durant els últims quatre anys a l'Ajuntament.

"La seguretat és la base de la igualtat", ha remarcat Artadi, que ha indicat que la situació s'ha "degradat" de forma "desigual" per barris. "La Guàrdia Urbana ha de tornar a fer de policia. Els fets delictius han crescut un 30%", ha apuntat l'exconsellera de la Presidència, que ha recordat com en l'anterior mandat es van reduir un 15%. En aquest sentit, cal un "responsable polític" de seguretat que doni suport al cos urbà, que planifiqui, que faci estratègia i que "tiri endavant mesures en favor de tota la ciutat".

Ara, ha remarcat Artadi, ningú ha volgut agafar "aquesta responsabilitat". La número dos de Forn ha ressaltat que hi ha regidores -com Gala Pin, que no repetirà- que han admès una tardança de "tres anys" a l'hora de "confiar" en la policia municipal, que hauria de tenir 3.300 efectius al final del mandat. "La poca planificació de Colau fa que no es cobreixin les places de persones que es jubilen", ha apuntat Artadi, que ha acusat la candidata a la relecció de dir "mentides i més mentides".

Pel que fa a la problemàtica dels manters, ha indicat que cal un "protocol" de col·laboració entre l'Ajuntament, la Generalitat i l'Estat, però ha assegurat que no es tracta d'un problema de seguretat. "El que no pot ser és dir que tenen dret a fer la manta. Això és condemnar-los a estar pendents de la policia i a no tenir un projecte vital. No es pot dir casa nostra, casa vostra, i fer això", ha apuntat, en referència a que no s'hagi reformat la llei d'estrangeria al Congrés dels Diputats.

Una situació "inconcebible"

"La inseguretat és el primer problema per las barcelonins", ha apuntat Martí, que ha indicat que un de cada quatre ciutadans han estat objecte de "fets delictius", una xifra que augmenta fins al 50% a Ciutat Vella. "És inconcebible que una ciutat com Barcelona, amb 1,6 milions d'habitants i 30 milions de visitants l'any, no tingui una màxima responsable política en aquest àmbit", ha ressaltat Martí, un dels pocs regidors durant l'actual mandat que seguiran tenint responsabilitat a l'Ajuntament si és escollit.

Segons el regidor, Colau va arribar amb "prejudicis" cap als Mossos i la Guàrdia Urbana. Un prejudici "ideològic" que ha tingut "resultats evidents". "Del 175.000 fets delictius registrats el 2015, quan hi havia Forn de responsable de seguretat, s'ha passat als 225.000. Són xifres inconcebibles", ha apuntat, al mateix temps que ha criticat "l'incivisme" i la venda "ambulant i il·legal" que afecta l'espai públic. "Han estat incapaços d'articular majories per fer possible un canvi, ha remarcat.

"Ens calen més efectius a la Guàrdia Urbana", ha apuntat el regidor, alineat amb els sindicats del cos a l'hora de demanar més promocions. També s'ha referit a la manca de compliment del pla d'emergències i, també, la negativa a traslladar dependències fonamentals al carrer Lleida. "Forn va ser un líder en matèria de convivència i seguretat", ha reivindicat Martí, que va compartir equip de govern amb l'exconseller d'Interior quan tots dos formaven part de l'executiu municipal amb Xavier Trias.
 

Dossier Seguretat JxCat by naciodigital on Scribd


 
Arxivat a