Salut

Les famílies amb més diners estan més exposades a contaminants químics

Un estudi a 1.300 dones embarassades i els seus fills ho vincula a la dieta, als hàbits de fumar i de consum, com els cosmètics

per NacióDigital, 13 de maig de 2019 a les 12:17 |
Una mare amb la seva filla | Pexels
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una posició socioeconòmica més alta s'associa amb més exposició als contaminants químics -com substàncies perfluroalquilades, mercuri i arsènic- durant l'embaràs i la infància, segons un estudi europeu de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

L'estudi ha descrit la relació entre la posició socioeconòmica de 1.300 dones embarassades i els seus fills i filles de 6 a 12 anys i l'exposició a 41 contaminants químics ambientals, ha informat aquest dilluns en un comunicat.


Fins avui, diversos estudis han demostrat que existeix una relació entre la posició socioeconòmica -ingressos, estatus social, ocupació i educació- i el nivell d'exposició a diversos riscos ambientals, però amb resultats variables.

La investigació de l'ISGlobal -centre impulsat per La Caixa-, que forma part del Projecte Helix, s'ha realitzat a partir de les cohortes de naixement de sis països europeus: Espanya, França, Grècia, Lituània, Noruega i el Regne Unit.


Els investigadors van recollir mostres d'orina i de sang de les embarassades i els seus fills per trobar les concentracions mitjanes de biomarcador dels contaminants químics, i les mares van omplir també qüestionaris sobre el seu nivell educatiu, laboral i de riquesa familiar.

Els resultats, publicats en la revista International Journal of Hygiene and Environmental Health, van indicar que les embarassades amb un nivell socioeconòmic més alt tenien un risc més elevat d'exposició a diverses substàncies perfluroalquilades, mercuri, arsènic, diversos fenols i pesticides, en comparació amb les dones amb nivells socioeconòmics més baixos.


De la mateixa manera, les nenes i nens de famílies amb una posició social més elevada tenien més risc d'exposició a compostos organoclorats, substàncies perfluroalquilades, mercuri, arsènic i bisfenol A.

Per contra, en els nivells socioeconòmics més baixos, només es va trobar que hi havia risc d'exposició en el cas del cadmi durant l'embaràs i en els metabòlits de plom i del ftalat en la infància.

Dieta i fumar 

La investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, Parissa Montazeri, ha assenyalat que les possibles explicacions de les associacions oposades "han de buscar-se en les diferències en la dieta, l'hàbit de fumar i l'ús de productes de consum, com els cosmètics", entre famílies de diferents posicions socioeconòmiques.

Segons els investigadors, l'hàbit de fumar pot explicar una part dels nivells elevats de cadmi observats amb dones amb nivells socioeconòmics més baixos.

La investigadora de l'ISGlobal i coordinadora de l'estudi, Martine Vrijheid, ha remarcat que molts dels contaminants químics estudiats "són sospitosos de tenir un impacte negatiu" en la salut infantil i adulta.

Els estudis també indiquen que aquests efectes sobre la salut estan influenciats per les desigualtats socioeconòmiques, per la qual cosa ha considerat que en futurs treballs és "important" que s'analitzin els impactes en la salut dels contaminants ambientals tenint en compte el paper de la posició socioeconòmica.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació