Els candidats de Barcelona retraten la ciutat enemiga dels consensos

Colau i Maragall evidencien els dos tripartits impossibles per la incompatibilitat entre ERC i el PSC i la de Junts per Catalunya i els comuns, desacords que s'accentuen en matèria d'habitatge, seguretat i procés

Els alcaldables de Barcelona, al debat de BTV
Els alcaldables de Barcelona, al debat de BTV | ACN
13 de maig del 2019
Actualitzat a les 0:51h
El primer debat entre els candidats a l'alcaldia de Barcelona celebrat aquest diumenge a BTV ha evidenciat l'escenari de difícil governabilitat que la capital catalana haurà d'afrontar a partir del 26 de maig. Conscients que s'han acabat les etapes de les majories absolutes, tots els aspirants han exposat les seves preferències i els seus vetos, un encreuament del qual es deriva els dos pactes impossibles que plantegen, precisament, els dos candidats amb més opcions de guanyar: Ada Colau i Ernest Maragall. La primera, advoca per un tripartit de comuns, ERC i PSC; el segon, per un tripartit d'ERC, Junts per Catalunya i comuns.

Tot i això, Colau ja ha deixat clar que no governarà amb la formació d'Elsa Artadi, un rebuig que ha estat mutu, i el dirigent republicà ja ha avançat que tampoc pensa anar de la mà d'un PSC que "no està compromès" amb la defensa dels drets i les llibertats. De la mateixa manera, el socialista Jaume Collboni també ha dit que no farà alcalde Maragall amb els seus vots. Les línies vermelles han quedat ben clares. Les diferències per a l'entesa s'accentuen amb les discrepàncies en matèries clau per a la ciutat, com són el problema de l'habitatge i de la seguretat.

Especialment crispat ha estat el debat entre Ernest Maragall i Elsa Artadi. Tots dos han reivindicat l'existència de presos polítics i han subratllat l'absència de Quim Forn, cap de llista de JxCat empresonat. Tot i això, Artadi ja fa dies que retreu a l'alcaldable d'ERC que no es refereixi amb claredat a Forn com a "pres polític". La insistència en aquesta qüestió ha acabat enutjant Maragall, que visiblement molest li ha etzibat: "És una vergonya que m'adjudiqui una interpretació falsa sobre la condició de pres polític de Quim Forn". La relació entre les dues formacions que formen part del Govern de la Generalitat surt tocada del debat barceloní.  

L'habitatge i la seguretat, principals motius de disputa

El problema de l'habitatge, estretament lligat a les desigualtats, i la seguretat de la ciutat han estat els principals motius de disputa entre els candidats. Els sis aspirants dels actuals partits de l'oposició han assenyalat el "fracàs" del govern de l'alcaldessa Ada Colau en aquestes dues matèries, mentre que la líder dels comuns ha defensat la política desenvolupada per fer front a l'especulació i fomentar la construcció d'habitatge social i ha assenyalat que la Generalitat no contribueix a aportar la xifra de Mossos que necessita Barcelona de forma "urgent". 

Mentre que des de les formacions de l'oposició s'han assenyalat els "8.000 habitatges socials" promesos per Colau i que se n'han construït 800, l'alcaldessa ha defensat l'obligatorietat de destinar el 30% de les noves promocions a l'habitatge social. En tot cas, la falta de pisos socials ha estat un dèficit assenyalat de forma transversal. 

La regulació per llei dels preus dels lloguers

Un dels principals duels l'han protagonitzat els dos aspirants amb més oportunitats d'ocupar l'alcaldia. L'alcaldable d'ERC ha defensat que la Generalitat està en vies d'aprovar una regulació per llei dels preus dels lloguers, mentre que Colau l'ha acusat d'onejar una mesura de caràcter "simbòlic" perquè ja ho ha una iniciativa treballada pel govern del PSOE i Podem a nivell estatal. Manuel Valls (Cs) i Josep Bou (PP) han demanat la protecció del sector privat i bonificar la construcció en comptes de regular preus i aprofitar per construir als 82 solars que hi ha disponibles a la ciutat.

L'eix dreta-esquerra i l'eix nacional han estat també motiu de disputa. El candidat del PSC, Jaume Collboni, ha retret a Valls que se situï a la "dreta" i el candidat de Cs ha acabat abocant el dirigent socialista a assegurar que no farà Ernest Maragall alcalde amb el seu vot. Colau, per la seva banda, ha carregat contra la candidata de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, per estar en contra de regular els fons privats. PSC, Cs i PP han assenyalat el procés sobiranista com un llast per a la ciutat catalana.

​Com afrontar l'augment dels fets delictius

Com afrontar el problema de la seguretat ha estat un altre dels punts candents del debat. Tots els aspirants de l'oposició han assenyalat l'augment dels fets delictius mentre que Colau ho ha emmarcat en dues qüestions concretes: el narcotràfic i els furts i robatoris. L'alcaldessa ha argumentat que el canvi en el tractament legal d'aquests darrers delictes perjudiquen les xifres de la ciutat. Tot i això, tots els aspirants, tret de la CUP, han defensat que calen més agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos.

A continuació, 20 frases clau del debat:

1. Ada Colau (BComú): "Veníem d'una situació de desinversió social i hem revertit les prioritats i Barcelona és ara la capital de tot l'estat amb més inversió social".

2. Manuel Valls (Ciutadans): "Que Ernest Maragall pugui ser alcalde de Barcelona seria un gran perill per a la ciutat".

3. Ernest Maragall (ERC): "L'habitatge és un fracàs evident del govern municipal. Més del 40% de les llars han de destinar més del 40% dels seus ingressos en l'habitatge. Cal regular els preus dels lloguers, construir habitatge social i actuar davant de l'emergència".

4. Elsa Artadi (Junts per Catalunya): "La situació de l'habitatge està pitjor que fa quatre anys. La Colau activista estaria demanant la dimissió de la Colau alcaldessa. Prou d'enganyar la gent, la nostra obligació és donar respostes".

5. Jaume Collboni (PSC): [A Valls] "Vostè està a la dreta. No passa res. Té el suport de Ciutadans, que té un líder que ha posat un cordó sanitari als socialistes enlloc de posar-ho a l'extrema dreta. A vostè el mana el senyor Rivera. A mi em mana la tradició de 30 anys d'alcaldies socialistes".

6. Anna Saliente (CUP): "S'està produint un desnonament massiu dels veïns de Barcelona, hi ha 2.500 desnonaments anuals. Hi ha milers de pisos buits. Cal declarar la situació d'emergència habitacional i recuperar pisos de grans tenidors. També cal decreixement turístic"

7. Jaume Collboni (PSC): [A Maragall] "El procés independentista es incompatible amb el progrés social. Què ha fet vostè al costat de la dreta nacionalista que retallava i amb qui ha governat tranquil·lament? El paradís perdut que prometen cada cop el compra menys gent".

8. Josep Bou (PP): "Dividir és afeblir. Si dividim Catalunya, ho patim econòmicament. S'uniran sota un llaç? Hem de despolititzar l'Ajuntament".

9. Elsa Artadi (Junts per Catalunya): "La pobresa té cara. Té cara de dona, sola, normalment vídua. Aquesta pobresa mata més que el tabac o l'obesitat".

10. Ada Colau (BComú): "Senyora Artadi, vostè sempre va cap al dèficit fiscal com si fos un truc que sortirà del barret. Vostès són una formació de dretes que estan en contra de regular els fons privats. Em sorprèn que el senyor Maragall govern amb vostès a la Generalitat i després no vol pactar uns pressupostos socials a l'Ajuntament".

11. Manuel Valls (Ciutadans): "Sense la fira, sense les empreses que han marxat pel procés, no hi ha riquesa, hi haurà més pobresa".

12. Ernest Maragall (ERC): [a Valls] "No deixarem que vostè expulsi ningú en aquesta ciutat".

13. Elsa Artadi (Junts per Catalunya): "El que provoca inseguretat és que hi ha hagi dirigents a la presó i a l'exili".

14. Anna Saliente (CUP): "El senyor Buch ha de plegar pel seu paper actiu en la repressió del moviment independentista i del moviment feminista i de la protecció dels feixistes de Vox".

15. Josep Bou (PP): "Un empresari que estima Catalunya i que és català no se'n va de Catalunya. L'enterren aquí".

16. Manuel Valls (Cs): "Aquesta ciutat ha conegut el terrorisme, els efectes del procés i l'increment de la delinqüència. El que necessitem és responsabilitat".

17. Ernest Maragall (ERC): [A Artadi] "És una vergonya que m'adjudiqui una interpretació falsa sobre la condició de pres polític de Quim Forn". 

18. Jaume Collboni (PSC): [A Maragall]"No comptarà amb el meu suport per ser alcalde. Vostè vol convertir Barcelona en ajuntament al servei de l'independentisme".

19. Ada Colau (BComú): "No tenim el suport dels grans poders econòmics, només tenim el suport de la gent".

20. Anna Saliente (CUP): "Som les mateixes veïnes a qui expulsen de casa, som les mateixes persones que veuen amenaçats els seus drets civils".
 
Arxivat a