12 de maig: Collboni aboleix, Bru de Sala reflexiona, Bou tergiversa i Sabater empata

El comentari editorial de NacióDigital amb la proposta, la frase, la dada i l'estirabot de la campanya electoral del 26-M

12 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:00h

La proposta

L'Ajuntament de Barcelona va aprovar el mandat anterior obrir un debat per buscar vies per regular la prostitució -sense cap acord concloent-. Jaume Collboni, però, neda contracorrent i planteja una nova ordenança contra la prostitució a Barcelona, en línia amb l'ideari abolicionista del PSC, i ha criticat que Ada Colau només hagi imposat, afirma, quatre sancions a clients, durant el 2018. JxCat va apostar també per un "pla abolicionista de l'explotació sexual i de la prostitució". Aquesta és una qüestió complexa, com molt bé saben a la Junquera (Alt Empordà), un municipi que exerceix de pol d'atracció d'aquesta pràctica per a clients de l'altra banda de la frontera. Els tres partits que allí es presenten a les municipals creuen que la normativa local és insuficient i reclamen canvis en el codi penal per fer-hi front.


La frase

"Valls és la darrera aposta de les antigues classes dominants". Ho afirma l'exdirector general de Promoció Cultural Xavier Bru de Sala en una entrevista de Pep Martí en què aquest lúcid escriptor reflexiona sobre Barcelona, els reptes que ha d'encarar i la relació amb la resta del país. "A Madrid ja saben que "el problema" és Barcelona. Si Barcelona és petita, ja han guanyat", afirma també, i alerta de l'error de contraposar la capital amb el país, ja que "Madrid ha desertitzat el seu entorn mentre que Barcelona ha vivificat Catalunya". Reclama que la ciutat recuperi la innovació i alerta que "la classe dominant sempre ha preferit cridar l'exèrcit espanyol que un pacte amb els treballadors catalans". Una lectura imprescindible.


L'estirabot

El cap de llista del PP a Barcelona, Josep Bou, va a estirabot diari. No queda clar si s'ho creu del tot, si a qui s'ha cregut és a la seva caricatura o si és una estratègia per fer-se un forat, però el cert és que no hi ha dia que deixi indiferent. Després de reclamar expulsar els menas reincidents i voler fer "desfilades patriòtiques" de l'exèrcit per la ciutat, aquest diumenge ha carregat durament contra la sanció lingüística a la immobiliària Barcelona Business Society. Segons ha dit, no se sanciona ningú per retolar "en francès, anglès o arameu, però si es fa en castellà, se sanciona perquè no es fa en català". Demagògia pura i tergiversació plena, ja que la llei és clara i el problema és no tenir la informació, com a mínim, en català, però és que, a més, la immobiliària havia insultat dient-li "mala puta" a la clienta que volia ser atesa en la seva llengua...


La dada

La batalla per l'alcaldia de Badalona es preveu dura. El cap de llista del PP, Xavier García Albiol, aspira a trencar la tendència negativa del seu partit a Catalunya i recuperar l'ajuntament, un fet que passa per ser primera força a la tercera ciutat del país. Una enquesta encarregada per Guanyem Badalona-ERC, però, dibuixa un escenari ajustat en què la coalició de Dolors Sabater empataria amb el pioner del populisme de dretes de tints xenòfobs a l'Estat. "A Badalona hi ha la més grans de les trinxeres per sepultar el feixisme", ha clamat el vicepresident català, Pere Aragonès, enarborant el sondegi, per mirar de concentrar el vot i arrabassar suports del PSC o de JxCat -qui podria quedar fora del consistori-.