Eleccions municipals 2019

L'habitatge i els equipaments educatius: les grans problemàtiques del Pla de l'Estany

Consulta quines són les temàtiques que marcaran la campanya a la comarca de cara a les eleccions del 26 de maig

per NacióDigital, 14 de maig de 2019 a les 20:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
L'augment de preu de compra i lloguer de l'habitatge al Pla de l'Estany ha estat dels més alts de la demarcació de Girona en els darrers anys, en un context de manca d'oferta suficient de lloguer i d'obra nova. L'Ajuntament de Banyoles ha aprovat inicialment el POUM que preveu el desenvolupament d'algunes zones, com Sota Monestir, però no tots els partits comparteixen les previsions d'arribar als 25.000 veïns.

La capital manté el seu nombre d'habitants, just a tocar dels 20.000, d'ençà que la crisi desfermada el 2010 va tallar una línia ascendent des dels 14.700 que tenia el 1998. Però en d'altres municipis, el panorama és diferent i totes les candidatures es proposen dinamitzar els municipis rurals i augmentar la possibilitat d'acollir nous veïns per aturar els símptomes de despoblament. La taxa de natalitat tendeix a la baixa a gairebé tota la comarca.


L'impacte de l'evolució intermitent de la natalitat ha generat alteracions en les places escolars disponibles d'un període a un altre. Ara falten places de secundària i, per això, s'ha aprovat l'ampliació de l'institut Brugulat, però no estan assegurats els grups a totes les escoles de primària. Les AMPA estan mobilitzades per mantenir la gestió dels menjadors escolars.

El Parc Natural


Pel que fa a l'entorn mediambiental, l'estany de Banyoles és l'element més determinant en aquest àmbit. Fa temps que està encallat el projecte de Parc Natural, però la zona lacustre disposa d'una protecció especial com a zona PEIN, igual com el riu Fluvià i la serra de Rocacorba. La comarca pateix també el problema de l'excés de purins, com en d'altres comarques veïnes.

Hi ha hagut episodis de robatoris a gairebé tots els municipis de la comarca, en cases particulars i indústries, que han motivat l'organització de campanyes d'informació i protecció. Es pateix una manca endèmica de recursos de Mossos a nivell comarcal, i de Guàrdia Urbana només n'hi ha a la capital.


Sector primari

La majoria de municipis del Pla de l'Estany són de caràcter rural, amb un percentatge important de població activa que es dedica a l'agricultura i la ramaderia. Per a la pagesia familiar, les condicions econòmiques son cada vegada més complicades. La producció i distribució de productes de proximitat són opcions possibles per al sector agrari a la comarca. És una de les conclusions de la diagnosi que ha encarregat el Consell Comarcal, amb l'objectiu de revitalitzar un sector que ha perdut explotacions els últims anys.

La influència de Girona, Olot i Figueres resta actius comercials a la comarca. Malgrat aquesta proximitat de la competència, els comerciants estan relativament satisfets de les últimes campanyes d'estiu i hivern. L'associació Banyoles Comerç i Turisme és l'encarregada de dinamitzar les campanyes del petit comerç a Banyoles, mentre que el Consell Comarcal fa campanyes de promoció de la comarca. L'oferta de petit comerç en municipis com Porqueres, Cornellà i Serinyà és força residual.

La xarxa viària

La C-66 està pendent d'un projecte definitiu de desdoblament, que s'ha anat retardant i sembla que ha quedat del tot aturat. Ara es faran dos projecte d'ampliació d'un tercer carril a la variant i rotondes entre Besalú i Banyoles. Les obres de la C-66 entre Serinyà i Besalú estan aturades fins que es resolguin les al·legacions d'alguns propietaris. La Generalitat farà un carril addicional amb un separador físic central a la variant de Banyoles. La carretera N-II està en obres des de fa anys. El pas del tren d’alta velocitat ha comportat afectacions al territori.

La taxa d'atur registrat, situada per sota del 7%, és de les més baixes de Catalunya. El pla de dinamització de polígons industrials del Pla de l'Estany estableix 46 accions. L'estudi xifra en gairebé 22 hectàrees el sòl pendent de desenvolupar, aposta per una estratègia conjunta, millorar la comunicació entre les parts i crear una marca pròpia.

Per tornar a la notícia principal, amb tots els enllaços a les 42 comarques i les 10 problemàtiques, pots clicar aquí.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació