La conversa amb Colau que va impulsar Janet Sanz

La número tres de Barcelona en Comú comparteix protagonisme amb la candidata en l'arrencada de la campanya després de convertir-se en una de les veus amb més pes específic a l'Ajuntament

Janet Sanz, a l'acte d'aquest diumenge de Barcelona en Comú al nou parc de Glòries.
Janet Sanz, a l'acte d'aquest diumenge de Barcelona en Comú al nou parc de Glòries. | Barcelona en Comú
12 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:08h
"Quina energia, Janet. Molt ben dit". Janet Sanz (1984) respon amb un somriure a l'elogi rebut per una votant dels comuns després de l'acte electoral al nou parc de Glòries, un espai sense inauguració oficial abans de la campanya, però utilitzat com a escenari per Barcelona en Comú aquest diumenge per les propostes en polítiques verdes per al nou mandat. Al costat d'Ada Colau, la número tres de la llista acaba de presumir d'acció de govern, en urbanisme, medi ambient i mobilitat. "Durant molts anys ens havien dit que Barcelona s'havia de posar guapa. Però Barcelona sempre ha estat guapa, el que havia de fer era posar-se sana", ha dit entre aplaudiments per defensar l'agenda verda i el seu impacte en la salut dels barcelonins. L'escoltava una predecessora, Imma Mayol, que també va ser d'ICV i tinent d'alcalde. Passat, present i futur de les opcions d'esquerres a la capital.

Sanz sembla haver construït una trajectòria sòlida, després de quatre anys assumint una carpeta tan complexa a Barcelona com la de l'urbanisme. En aquest mandat ha estat una de les veus amb més pes específic al govern municipal i també està disposant de protagonisme en l'arrencada de la campanya. Hi ajuda que el perfil del número dos, Joan Subirats, respongui a un altre arquetip. Subirats, un dels ideòlegs de l'espai dels comuns, és un intel·lectual de llarga trajectòria però poc bregat en els mítings, un terreny en el qual la tinent d'alcalde es troba molt més còmoda.

Només Sanz ha repetit en totes les rodes de premsa i mítings protagonitzats per Colau després dels primers dies de campanya

Només Sanz ha repetit en totes les rodes de premsa i mítings protagonitzats per Colau, ja sigui al Besòs projectant les polítiques d'habitatge, a Nou Barris perseguint la bossa de vots progressistes o, a Glòries, a la recerca del suport de les famílies que volen una ciutat sostenible. "Ara el debat de la revolució verda és al centre de la política. I volem que aquestes idees siguin l'eix central de la nostra campanya. Per això també tinc protagonisme", afirma en conversa amb NacióDigital un cop acabat l'acte electoral. "Aquest ha de ser un mandat de consolidació de totes aquestes polítiques", insisteix.
 

Ada Colau, amb Janet Sanz i Eloi Badia (companys de llista) i l'activitsa Yayo Herrero, a les Glòries. Foto: Barcelona en Comú


La sintonia amb l'alcaldessa

"Tenim molt bona relació amb l'Ada. És una amiga. Sempre m'ha transmès confiança". Així parla Sanz de la seva cap de llista. El 2015, quan Colau i el seu nucli més proper van liderar els comuns fins a l'alcaldia, la dirigent d'ICV no formava part del pinyol de l'alcaldessa. Ocupava un lloc destacat a la candidatura, però l'esfera de confiança de Colau l'integraven persones amb qui havia compartit trajectòria als moviments socials. Ara, després de quatre anys de gestió a l'Ajuntament i amb les sigles uniformitzades més enllà dels partits -almenys a Barcelona-, resulta evident que s'ha teixit una relació de proximitat entre totes dues. "A vegades, en dies complicats, el que he valorat més ha estat una abraçada seva", relata Sanz. Posa l'exemple precisament de Glòries, on l'equip de govern va decidir aturar les obres per auditar la situació. Van ser dies complexos i Sanz va agrair el suport de Colau.

"Tenim molt bona relació amb l'Ada. És una amiga. Sempre m'ha transmès confiança", explica al dirigent dels comuns

Fa un any, l'alcaldessa ja començava a madurar la llista. O, almenys, sondejava les seves regidores per escrutar voluntats. I va citar Sanz a una conversa en profunditat. "T'imagines quatre anys més a l'Ajuntament?", li va preguntar Colau, conscients dels dubtes d'alguns integrants de l'equip pel desgast acumulat. "Si tu hi ets, jo seré amb tu", va respondre la tinent d'alcalde. "He après a fer política d'una manera diferent amb l'Ada. Amb ella hi aniria a la fi del món", afirma.
 
Les sortides de Gerardo Pisarello i Jaume Asens, i el bagatge en els darrers vuit anys al consistori han fet que Sanz exerceixi de mà dreta de Colau, amb el permís de Subirats i Jordi Martí, una altra veu escoltada per l'alcaldessa des de la gerència de l'Ajuntament, avui integrant de la llista dels comuns. "Em sento amb força per treballar. Estic en un moment vital per bolcar-m'hi en cos i ànima", diu la dirigents dels comuns, que encetarà el tercer mandat a l'Ajuntament, després d'un a l'oposició (amb Ricard Gomà) i un altre al govern municipal.

Tanta connexió amb Colau i les responsabilitats assumides fan pensar en lectures polítiques de futur. Per exemple, en la possibilitat de ser un relleu natural de la líder de Barcelona en Comú. Queda molt i caldria adaptar el codi ètic dels comuns, que fixa el límit en tres mandats. Sanz prefereix centrar-se en el present: "Sé que a l'organització em valoren. Em sento estimada". 
Arxivat a