L'elit de la Cambra intriga per frenar l'ANC

Aquest dilluns se sabran els resultats definitius de les eleccions camerals amb la incògnita de si la candidatura Eines de País manté la majoria absoluta del ple i l'amenaça d'impugnacions

Jornada electoral a la seu central de la Cambra
Jornada electoral a la seu central de la Cambra | Bernat Cedó
13 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:06h
Aquesta tarda, la Junta Electoral de Cambres (JEC) emetrà el seu veredicte sobre les eleccions a la Cambra de Comerç, que dimecres passat van donar uns resultats provisionals que han deixat garratibats els centres del poder econòmic. Eines de País, la candidatura independentista propulsada des de l'ANC, va obtenir 32 dels 40 llocs del ple que són elegits.

L'organisme està format per 60 persones i inclou 14 representants de les principals empreses contribuents de l'entitat i sis designades per les patronals. Segons ha pogut saber NacióDigital, totes les forces vives de la Cambra estan pendents del recompte definitiu i analitzaran els seus moviments immediats a partir d'aquesta tarda. Una cosa està clara: les candidatures alienes a Eines de País no donen res per perdut.  

La principal incògnita és saber si finalment Eines de País obté la majoria absoluta, que són 31 membres del ple. El procés electoral -amb vot electrònic- va estar envoltat de tensió entre les cinc candidatures en joc i va culminar en un recompte que es va allargar fins a prop de la mitjanit i amb un resultat que va agafar desprevingudes les grans famílies de la Cambra.

Vots que no quadren

Un element que afegeix incertesa a la situació és que les xifres dels vots que s'han donat no acaben d'encaixar. Hi ha prop de 1.500 sufragis de diferència entre els 17.224 que es van anunciar inicialment i els 18.731 que sumen els vots dels 192 candidats en total. A banda, hi ha 955 vots que es van apartar del recompte per ser considerats "sospitosos" i que la JEC ha d'avaluar. Cal dir que en algunes vocalies en joc la diferència entre les diferents candidatures és molt petita, d'un grapat de vots. 

Miquel Valls i la Generalitat, derrotades

La victòria d'Eines de País va ser, sobretot, la derrota de les altres candidatures. La primera, la de Carles Tusquets, que apareixia com a  representativa del nucli dur de la direcció de la Cambra, amb Miquel Valls -17 anys al davant de la institució- al capdavant. També la d'Enric Crous, exdirectiu de la casa, que era ben vista per la Generalitat i que apareixia com a catalanista i renovadora, i amb el suport explícit de la Pimec. Finalment, hi havia també la de l'advocat Ramon Masià, que havia estat l'home fort de la Cambra fins que va trencar amb Miquel Valls.

Fonts empresarials han explicat a NacióDigital que consideren que el Departament d'Empresa i Coneixement va jugar massa fort en favor de Crous i que "va permetre" que la patronal Pimec entrés de ple en la pugna electoral. Assenyalen que "les coses s'han fet malament" i consideren que el procés es pot allargar. La Generalitat va prohibir el vot per correu i hi ha una impugnació en curs davant el TSJC que es basa en aquest punt. D'altra banda, el fet que es votés electrònicament sense una doble autentificació contravé la legislació espanyola i podria comportar més impugnacions davant dels tribunals.