ÀUDIO «Els plans de Puigdemont»; anàlisi del quart dia de campanya

Oriol March, cap de Política de NacióDigital, reflexiona sobre les qüestions que haurà de resoldre el candidat de JxCat en la seva primera roda de premsa de campanya

13 de maig del 2019
Actualitzat a les 8:21h

Com s'ho farà per recollir l'acta d'eurodiputat? Miquel Iceta ha de ser designat senador per part del Parlament? Què ha de fer Pedro Sánchez si vol encetar un diàleg amb Catalunya? Quines condicions concretes cal posar a la investidura del líder del PSOE? Quina és la relació que té amb Oriol Junqueras, un a l'exili i l'altre a la presó? Són algunes de les preguntes que haurà de respondre aquest dilluns Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat i candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions europees, en la roda de premsa que organitza l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

En la campanya de les últimes catalanes, concretament el 12 de desembre del 2017, Puigdemont va aprofitar el mateix contacte informatiu per indicar que tornaria a Catalunya en cas que fos investit president. "Arriscar-se a ser detingut per les idees que et poden portar a la presidència és un risc que potser val la pena córrer", va assenyalar. Ara el que està en joc no és tornar a Palau, on hi ha el president Quim Torra, sinó poder recollir l'acta que l'acrediti com a eurodiputat. Els serveis jurídics del Parlament Europeu han indicat, en un informe -com a mínim- sospitós que haurà d'anar a Madrid a buscar les credencials, però l'equip del candidat manté que tot es dirimirà a Europa.

Al Parlament Europeu és on, precisament, Puigdemont hi vol portar, com va dir dissabte a Mataró, el Govern de l'1-O. JxCat aspira a situar no només l'expresident, sinó també Toni Comín i Clara Ponsatí a l'Eurocambra. Són dos membres de l'executiu que va promoure el referèndum i, en provenir d'ERC -en el cas de Comín- i de formar part de la llista de Jordi Graupera a Barcelona -com és el cas de Ponsatí-, Puigdemont pot assegurar que la seva llista sí que té esperit unitari. De moment, a falta d'encara dues setmanes de campanya, aquest dilluns haurà de donar respostes concretes a preguntes concretes.