ERC reivindica el seu pla per «substituir» Colau

Els republicans asseguren que no seran la "crossa" dels comuns i criden a fer de Barcelona la capital de la República

Ernest Maragall, Roger Torrent, Elisenda Alamany, Eva Baró i Jordi Solé, a Sants
Ernest Maragall, Roger Torrent, Elisenda Alamany, Eva Baró i Jordi Solé, a Sants | Marc Puig
12 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:10h
La campanya de les municipals de Barcelona és ja, arribat el tercer dia, un clar duel entre Ada Colau i Ernest Maragall, en un empat tècnic que s'haurà de desfer la nit del 26 de maig. Les enquestes es decanten alternativament per un o per l'altre i, tot i que tant ERC com els comuns no volen valorar de portes enfora els sondejos, entre bambolines les xifres es remiren de dalt a baix. "Anirà de poc", asseguren entre les files republicanes.

Però davant la possibilitat que s'acabi donant per fet que les dues formacions acabaran teixint una aliança per governar plegades -segons la darrera enquesta de La Vanguardia sumarien majoria absoluta-, ERC ha sortit aquest diumenge a marcar distància conscient que rivals com Junts per Catalunya pot utilitzar com a munició de desgast que Maragall i Colau ja tenen coll avall governar junts. "No hem vingut a fer de crossa ni de Colau ni de ningú. Som aquí per substituir-la", ha dit ras i curt el president del Parlament, Roger Torrent.

En la cerca del desempat, els republicans tiren d'èpica tot reivindicant que Barcelona ha de liderar el projecte per avançar cap a la República anhelada. El missatge del líder del partit, Oriol Junqueras, que ha intervingut a través d'un vídeo, ha anat íntegrament en aquest sentit. "El projecte de Barcelona és el projecte de Catalunya i el projecte republicà ha de ser el de Barcelona", ha dit el dirigent des de Soto del Real.


Agafant el guant del president del partit i des del Parc de l'Espanya Industrial, al barri de Sants, l'alcaldable d'ERC ha demanat passar pàgina a la Barcelona de l'"ambigüitat" que, sota el seu criteri, representa el govern d'Ada Colau. "La ciutat no pot dimitir de la seva responsabilitat i missió de ser la capital de la República", ha sentenciat. Maragall ha entonat un discurs que pretenia deixar clar que, a diferència d'altres candidats, ell no aspira a res més que a liderar Barcelona i que amb una llarga trajectòria a l'esquena no té ja "cap hipoteca política".

Els republicans veuen també en la número dos de Barcelona, Elisenda Alamany, com una arma més per intentar desgastar Colau tenint present que fa només quatre mesos la dirigent estava encara a l'espai dels comuns. Alamany compleix amb les expectatives entrant en el cos a cos amb qui va donar suport en els seus inicis en política. "Barcelona no es governa amb una sola persona, es governa amb un equip", ha deixat anar conscient que un dels punts dèbils dels comuns és la dependència que tenen del lideratge de Colau. 

Malgrat els intercanvis verbals, tant republicans com comuns ja es van estendre mútuament la mà per explorar aliances després de les eleccions municipals. Maragall preferiria un tripartit d'ERC, comuns i Junts per Catalunya. Colau, per contra, un tripartit de comuns, ERC i PSC. Qui aconsegueixi tenir més força el 26 de maig, marcarà la lògica d'uns pactes que seran tan imprescindibles com complexos.






 
Arxivat a