El PSC proposa una nova ordenança contra la prostitució a Barcelona

El candidat socialista a l'alcaldia es compromet a incrementar les multes als clients de prostitució i retreu a Colau que només se n'hagin interposat quatre el 2018

Collboni i Batet, al míting de Sant Andreu
Collboni i Batet, al míting de Sant Andreu | ACN
12 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:36h
El PSC se suma al corrent que aposta per l'abolició de la prostitució a Barcelona. Si aquest dissabte Junts per Catalunya va posar sobre la taula un pla contra l'explotació sexual, aquest diumenge l'alcaldable socialista, Jaume Collboni, ha plantejat fer-hi front amb una nova ordenança. Una normativa que, segons ha assegurat, posarà el focus sobre els clients de la prostitució. Collboni s'ha compromès a incrementar les sancions a qui paga per tenir sexe i ha retret a l'alcaldessa, Ada Colau, que l'Ajuntament només n'hagi interposat quatre durant el 2018. "És una vergonya", ha etzibat.

Collboni ha presentat la proposta en el marc d'un míting a la plaça Orfila de Sant Andreu, centrat en les polítiques feministes que incorpora la candidatura del PSC. "Lluitarem per terra, mai i aire contra l’explotació sexual de les dones. És l'exemple més sagnant de dominació de l’home sobre la dona", ha afirmat. 
 
En aquest sentit, ha assenyalat Barcelona en Comú, acusant "part del partit" a compartir les tesis de Ciutadans en matèria de legalització de la prostitució. Els socialistes, doncs, es decanten pel model suec, que tendeix a caminar cap a l'abolició de l'activitat i renega del corrent ideològic que planteja que la prostitució pot arribar a ser una eina d'empoderament de les dones que realitzen aquesta activitat de forma voluntària. Dit d'una altra manera, conscients que la prostitució no es pot abolir d'un dia per l'altre, com a primer pas són partidaris de posar el focus sobre els clients i es comprometen a vetllar per la seguretat de les dones que l'exerceixen.

No volem la Barcelona que s'ha convertit en el prostíbul del sud d'Europa", ha resumit la candidata a l'Ajuntament, Marta Villanueva.

Més escoles bressol

En el paquet de polítiques públiques feministes, Collboni hi ha inclòs l'impuls de noves escoles bressol. Abans d'iniciar la campanya Collboni en va prometre 35 però aquest diumenge ha evitat donar una xifra concreta. Sigui com sigui, el candidat emmarca l'educació pública dels zero als tres anys com una eina indispensable per garantir la conciliació familiar i laboral de les dones treballadores. 

De retruc, també ha aprofitat per atacar Barcelona en Comú. "Colau va presumir d'inaugurar l'escola bressol número 100 a Barcelona però no va dir que les 95 anteriors les havien creat els socialistes", ha etzibat. També ha assenyalat el PDECAat, acusant Trias de voler privatitzar aquests centres durant el seu mandat.

El diputat al Parlament, Ferran Pedret, ha situat les polítiques de gènere com a part cabdal de les iniciatives que s'han de tirar endavant en l'àmbit social i ha responsabilitzat els comuns de la manca d'igualtat a la ciutat. "Tots els indicadors en matèria de desigualtat estan igual. No pot ser que no s'hagi avançat en això", ha dit.

Els socialistes també es comprometen a tenir un govern municipal paritari, si arriben a governar, i a assolir també la paritat en el nomenament de càrrecs a l'Ajuntament. També, l'impuls a un pla contra la bretxa salarial, programes d'ocupació per a dones en el camp de la tecnologia i la innovació i l'aposta per un urbanisme amb visió de gènere.

Tot plegat, mesures que la ministra en funcions de Política Territorial, Meritxell Batet, ha reivindicat que el govern espanyol ja ha tirat endavant. "Volem arribar a la igualtat real i efectiva, no n’hi ha prou que ens ho reconegui la Constitució", ha dit.

Repetir la victòria

La plaça Orfila és el centre neuràlgic d'un districte, Sant Andreu, on el PSC va guanyar les eleccions del 28-A amb Batet com a candidata. Ho van fer amb poc marge per sobre d'ERC -tot just 300 vots- i el partit sap que els republicans són una de les forces a batre a les municipals.

Per això Batet s'ha encarregat d'acusar ERC de fer la "pinça" amb Ciutadans per evitar que Miquel Iceta sigui president del Senat. "Hi ha partits que només entenen el llenguatge del xantatge i del mercadeig", ha etzibat. "Partits que s’alimenten del conflicte es posicionen contra aquell que proposa solucions", ha afegit.

Collboni ha acabat el seu parlament contraposant-se a ERC, assegurant que a diferència del 28-A, en aquesta ocasió Barcelona no ha de tenir por de la dreta. "El risc és tenir un alcalde independentista", ha conclòs.
Arxivat a