«La rebel és la senyora del 'bolso'?»

Jaume Alonso-Cuevillas arrenca somriures i aplaudiments a Mataró amb un discurs que combina anècdotes sobre Gonzalo Boye, Josep Borrell i l'expresident Carles Puigdemont

Jaume Alonso-Cuevillas, aquest dissabte a Mataró
Jaume Alonso-Cuevillas, aquest dissabte a Mataró | Junts per Catalunya
11 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:02h
És fàcil saber quan Jaume Alonso-Cuevillas puja a l'escenari. És l'únic moment dels mítings de Junts per Catalunya (JxCat) que coincideixen les riallades -de públic agraït, tot s'ha de dir- i els aplaudiments, pràcticament a parts iguals. L'advocat de Carles Puigdemont és una de les estrelles en els actes de campanya i és perfectament conscient de l'autoanomenat "efecte JACS" que genera entre els assistents. Aquest dissabte, des de Mataró, ha desplegat els seus greatest hits, però se n'ha deixat un: no ha fet constar que només és un "pobre advocat de Sant Esteve de les Roures". Ja se sap que cal anar variant el repertori davant d'un públic que el coneix cada vegada millor.

No s'oblida, però, de l'anècdota del dia que Clara Ponsatí va anar a declarar per primera vegada davant la justícia escocesa. Hi va anar acompanyada d'Aamer Anwar, el seu advocat, que sempre va vestit "tope impeca", una expressió que fa servir Cuevillas i que probablement deu voler dir "tope impecable". Les armilles del lletrat escocès han fet furor entre la parròquia independentista, i en alguna ocasió fins i tot s'hi ha referit el president de la Generalitat, Quim Torra. Armilla a banda, aquell dia que Ponsatí va anar a declarar davant del jutge es va trobar amb una pregunta directa del magistrat: "La rebel és aquesta senyora del bolso?". Cuevillas la fa primer en anglès i després la tradueix, fent un gest d'incredulitat amb les mans que genera més aplaudiments. 

També aprofita per revelar anècdotes per ara inèdites, com una conversa a Waterloo amb Puigdemont en la qual li va preguntar si Josep Borrell era un "infiltrat" de l'independentisme. "Espanya és una democràcia de pladur", assegura després de referir-se al famós "stop this record" del candidat del PSOE a les eleccions europees durant una tensa entrevista en un mitjà alemany. Ressalta, també, que tots aquells que han intentat frenar la candidatura de Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han estudiat a la Universitat Juan Carlos I, cèlebre pels màsters alterats del PP. No falta, per descomptat, un esment a la "Junta Inquisitorial Central", molt qüestionada.