La CUP Barcelona vol «desnonar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil»

Anna Saliente acusa Ernest Maragall de "centrifugar el problema de l'habitatge" per obligar als barcelonins a "marxar de la ciutat i permetre l'entrada de més i més turistes"

Anna Saliente, cap de llista de la CUP Capgirem Barcelona, aquest dissabte al barri del Camp de l'Arpa.
Anna Saliente, cap de llista de la CUP Capgirem Barcelona, aquest dissabte al barri del Camp de l'Arpa. | ACN
11 de maig del 2019
Actualitzat el 12 de maig a les 0:58h
La CUP Capgirem Barcelona ha afirmat aquest dissabte al vespre des del barri del Camp de l'Arpa de la capital catalana que vol "desnonar totes les comissaries de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil". Ho ha dit la seva candidata a l'alcaldia, Anna Saliente, després d'assegurar que la CUP vol "una ciutat amb la xifra de zero desnonaments".

La cap de llista de la formació anticapitalista ha advertit que la ciutat té ara mateix "dos àmbits d'absoluta emergència: l'habitatge i el turisme" i ha advertit que aquestes dues qüestions són "les dues cares de la mateixa moneda". Saliente ha afirmat que "Barcelona no està en venda" i que la ciutat "ha de ser per viure i no per mercadejar".

En aquest sentit, la candidata de la CUP a les eleccions municipals ha assegurat que Barcelona "té un parc d'habitatge públic irrisori de l'1,6%", mentre que ha destacat que "no és tan baixa la xifra de 19.000 pisos gestionats per Airbnb". Saliente també ha denunciat que "a la ciutat hi ha 10.000 pisos buits, la majoria de propietat de fons voltors i la Sareb". Així, la cap de llista ha demanat "expropiar els pisos buits controlats per grans tenidors" i ha assegurat que hi ha una via legal per fer-ho: "Declarar la situació d'emergència habitacional", ha apuntat.

Saliente també ha denunciat que les entitats bancàries "se salten la llei quan segueixen desnonant, tot i la llei 24/2015 que els obliga a oferir un lloguer social". La candidata ha proclamat que la CUP només vol "desnonar el BBVA, CaixaBank i el Banc Sabadell, així com la Delegació del Govern i les forces d'ocupació", ha apuntat.

"Maragall vol una Barcelona posa't maca, però en contra dels veïns"

Saliente ha afirmat que "cap partit polític qüestiona l'ús de l'habitatge com una mercaderia" i ha criticat que ERC no hagi donat suport a la moció del Parlament per regular el preu del lloguer des dels ajuntaments. "Quina barra senyor Maragall, encara diputat del Parlament, votant en contra del dret a l'habitatge de les classes populars", ha etzibat la cap de llista de la CUP. 

L'alcaldable de la formació anticapitalista ha denunciat que, amb "l'estratègia metropolitana de l'habitatge" d'ERC, Maragall vol "centrifugar el problema" perquè els barcelonins marxin a viure fora de la ciutat, i la capital quedi només per als turistes: "Maragall vol una Barcelona posa't maca, però en contra dels veïns i les veïnes", ha conclòs.

Un model turístic "insostenible"

La CUP Capgirem Barcelona considera "insostenible" que la capital catalana continuï rebent 31 milions de turistes a l'any, és per això que demana un "decreixement del turisme" per fer Barcelona habitable. En aquest sentit, Marc Cerdà, número quatre de la candidatura, ha assegurat que "l'actual model turístic massiu és empobriment, contaminació i expulsió dels veïns", però també "milions de beneficis per les grans empreses com AirBnb", a qui la CUP ha posat, repetidament, en el punt de mira. 

Cerdà ha insistit que "el rostre del turisme massiu es veu amb l'augment del preu de l'habitatge i en els sous de misèria dels barcelonins", però, segons el candidat, també amb "la ineficàcia del Peuat, el Pla Especial Urbanístic d'Allotjament Turístic" impulsat pel govern municipal d'Ada Colau. També ha afirmat que aquests últims quatre anys de gestió de Barcelona en Comú al consistori han demostrat que "això no va de posar pedaços sinó d'un canvi de model". 

El conflicte del taxi entra en la campanya de la CUP

L'acte, que s'ha fet a la plaça del Taxi de Barcelona, ha comptat també amb la intervenció del portaveu d'Elite Taxi, Tito Álvarez, i el vicepresident de l'associació, Cesc Roca, que és número 10 de la CUP a les eleccions municipals del 26-M. Tots dos han insistit en les seves crítiques a Uber, que han qualificat de "corruptes" i "especuladors".

Roca ha explicat que Uber va sortir aquest divendres a Borsa valorada en "80.000 milions d'euros", ha destacat. El candidat de la CUP, a més, ha recordat que "quatre matats que condueixen un cotxe de color negre i groc" els van aturar a Barcelona i els ha enviat un missatge: "Us aturarem a Europa, per ensenyar-vos què és la raó i la dignitat", ha afegit.
Arxivat a