Puigdemont reclama que el Govern de l'1-O tingui «veu i vot» a Europa per forçar el diàleg

L'expresident de la Generalitat assegura que les converses amb l'Estat han de tenir "vigilància europea" per tal que es compleixin els acords que surtin d'una solució "política"

Carles Puigdemont, durant el míting de JxCat a Mataró
Carles Puigdemont, durant el míting de JxCat a Mataró | Junts per Catalunya
11 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:05h
La plaça Eugeni Xammar, periodista i escriptor de referència de Quim Torra, ha estat l'escenari del míting que Junts per Catalunya (JxCat) ha celebrat aquest dissabte a Mataró. Amb la presència de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, Míriam Nogueras, el conseller Miquel Buch i el candidat a la capital del Maresme, Alfons Canela, JxCat ha reclamat suport per tal que el "Govern de l'1-O" tingui "veu i vot" al Parlament Europeu, segons ha ressaltat l'expresident de la Generalitat. Una manera d'aconseguir, ha indicat, que es pugui dur a terme un "diàleg entre iguals" amb l'Estat. Un missatge dirigit, de nou, a Pedro Sánchez, que serà investit després del 26-M.

"Cal que poguem votar i decidir allà on no ens volien", ha reflexionat Puigdemont, que ha indicat que l'única solució pot ser "política". "Si hem aconseguit moure l'Estat, forçant-lo a donar explicacions i a mobilitzar ambaixadors sobre allò que és inexplicable, que és tenir presos escollits com a diputats, ara toca forçar-lo a moure's en la direcció correcta", ha remarcat el candidat de JxCat, referint-se a la mobilització de "200 ambaixadors" per tal de contrarestar la feina de la Casa de la República.

El diàleg, ha dit, només es pot aconseguir si té "vigilància des del cor d'Europa". "Això només es pot aconseguir si ve acompanyat de pressió europea", ha recalcat Puigdemont, que ha demanat que aquest diàleg sigui "entre iguals", i també que els acords "es compleixin". "Això només és possible si podem tenir veu i vot a les institucions europees", ha remarcat l'expresident de la Generalitat. Aquesta veu i aquest vot només les tindran si poden accedir al Parlament Europeu, i això ha de passar en dues fases: obtenint l'escó a través del vot i, després, recollint l'acta.

"Si hem aconseguit moure l'Estat, ara toca forçar-lo a moure's en la direcció correcta", assenyala Puigdemont des de Waterloo en el segon dia de campanya

Puigdemont ha denunciat la "voluntat d'aïllament" des de les institucions espanyoles -inclosos els grans mitjans de comunicació- contra els dirigents exiliats, i ha volgut subratllar que no va anar a Bèlgica per "fer més gran un partit". "Això no va de Toni Comín o de Lluís Puig, de Marta Rovira o Anna Gabriel. Ens poden silenciar a nosaltres, però si ho sou vosaltres [la ciutadania] no passarà", ha remarcat el candidat de JxCat, avui especialment aplaudit i corejat quan ha acabat el seu discurs.

Les "victòries" de l'exili

Cuevillas, ja diputat electe per Girona, ha estat l'encarregat de fer els recursos que han culminat amb l'aixecament el veto de la "Junta Inquisitorial Central" a la candidatura de Puigdemont. Segueix sent optimista sobre la possibilitat que tant ell com la resta dels membres escollits de la llista puguin ser eurodiputats. També ha ressaltat la "importància" del treball des d'Europa. "No passarà massa temps fins que veurem la victòria", ha recalcat l'advocat de l'expresident de la Generalitat.

"A l'exili s'ha fet molta feina tangible. Les batalles que hem guanyat després de l'1-O les hem guanyat a l'exili. Li hem de donar les eines a Puigdemont, el nostre president legítim, per seguir treballant per nosaltres", ha apuntat Nogueras. L'expresident de la Generalitat, en aquesta campanya, prova de rendibilitzar el fet de poder viatjar per Europa i també les victòries contra la justícia espanyola gràcies als tribunals comunitaris. Toni Comín i Clara Ponsatí, números dos i tres, han estat avui a Venècia.

Mataró, plaça complicada

A Mataró, a les eleccions espanyoles del 28-A, JxCat tan sols va poder ser cinquena força amb menys del 10% dels vots. La capital del Maresme només ha estat governada durant quatre anys -2011-2015- per CiU, amb Joan Móra com a alcalde. La candidata en aquests comicis municipals havia de ser Míriam Nogueras, que va decidir centrar-se el seu rol al Congrés dels Diputats i deixar la responsabilitat com a cap de cartell a Mataró quan quedaven uns mesos per a les municipals. "L'actual govern no treu el cap de les parets de l'Ajuntament", ha lamentat Nogueras, que ha obert el míting.

"Tenim una llarga cartera d'accions que no s'han fet, no sé si per ignorància o falta de voluntat", ha indicat la número tres de JxCat al Congrés, crítica amb les dècades acumulades de govern socialista. També ha apuntat que els cartells de la candidatura a la capital del Maresme s'han arrencat dels llocs habituals. "Aquests que molestem som nosaltres, però els que molestem guanyarem", ha ressaltat. El seu lloc l'ha agafat Alfons Canela, a qui Nogueras ha desitjat que agafi la vara d'alcalde per dir al president Torra que és "al seu costat". Canela ha defensat un projecte per "liderar" un model de ciutat "d'acord amb el que es mereix" la ciutat més poblada del Maresme.

Míriam Nogueras havia de ser candidata de JxCat a Mataró, però quan quedaven pocs mesos per al 26-M va fer marxa enrere i ara lidera la llista Alfons Canela

L'alcaldable mataroní ha estructurat un discurs basat en trobar "solucions reals a la ciutat", sense posar "bolets". Ha defensat el comerç del centre de la ciutat en lloc d'ampliar Mataró Parc, ha reclamat una lluita contra "l'incivisme" i la "brutícia" i ha ha demanat que el debat polític no el porti el PSC "allà on li convé". També ha apuntat la necessitat d'una piscina olímpica a la ciutat per consolidar-la com a "ciutat esportiva".