L'equip de Valls es llança a la batalla dels apoderats

L'objectiu és garantir la presència de dos voluntaris de la candidatura en cada col·legi electoral

Manuel Valls en l'acte d'inici de campanya al barri de Verdum.
Manuel Valls en l'acte d'inici de campanya al barri de Verdum. | Roger Arnau
15 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:59h
Els equips de campanya engreixen la seva maquinària a deu dies de la fi d'aquesta campanya electoral. S'ha de tenir cura de tots els elements que formen una cursa d'èxit. El 24 de maig conclou formalment la campanya. Però, en realitat, això no és així. El dia de les eleccions, els partits s'aboquen per assegurar una forta presència dels seus aparells als col·legis electorals. Calen interventors a les meses. Però sobretot és important el paper dels apoderats. Mentre que els interventors estan adscrits a una mesa concreta, els apoderats són els que poden moure's lliurement per diversos col·legis. La candidatura de Manuel Valls ha fet de disposar d'una bona xarxa d'apoderats un dels seus objectius.

Els experts electorals de Ciutadans -principal força política que dona suport a la plataforma de l'exprimer ministre- van detectar el 28-A que molts votants decidien el seu vot en el mateix col·legi. Un important candidat de la llista de Valls ho explicava aquests dies a un grup de periodistes: molts votants constitucionalistes agafaven diverses paperetes de partits com Ciutadans i el PP i anaven a la cabina. Segons ha pogut saber Nació Digital, el partit de Rivera va patir per poder cobrir tots els col·legis amb apoderats. "N'hi havia que havien de cobrir varis col·legis. Això no es pot repetir el 26-M".

El tema dels apoderats és important i la plataforma de Valls s'hi abocarà. El seu paper es considera crucial. Són els qui asseguren la visibilitat de les paperetes als llocs de votació. Estan atents a atendre qualsevol dubte dels votants. I garanteixen un intangible de les eleccions: aconseguir que l'elector susceptible de votar per un partit trobi només arribar al col·legi algú identificable amb les seves sigles.  

Hi ha el temor en l'entorn del candidat que en molts col·legis electorals les paperetes no siguin reposades a mesura que els votants en van agafant per emetre el seu sufragi. Tenir cura que no quedin "tapades" serà una de les tasques importants d'un apoderat. La meta és clara: la plataforma de Valls vol tenir dos o tres apoderats per col·legi i assegurar que no es perdi cap votant potencial.