MAPES La concentració turística és 93 cops superior a Ciutat Vella que a Nou Barris

El nombre de places en pisos turístics va créixer quasi un 50% en dos anys, i més de la meitat d'aquests es troben a l'Eixample

Aconseguir les claus d'un pis de lloguer és cada cop més car a Barcelona.
Aconseguir les claus d'un pis de lloguer és cada cop més car a Barcelona. | Adrià Costa
11 de maig del 2019
Actualitzat el 12 de maig a les 19:25h
El nombre de places d'allotjament turístic a Barcelona ha crescut molt els darrers anys, però de forma molt concentrada, sobretot en dos districtes. Es tracta de Ciutat Vella i l'Eixample, els quals ofereixen més de dues places per cada deu veïns. En concret, la ràtio de Ciutat Vella és de 255,1 places per cada 1.000 habitants, 93 cops més que a Nou Barris, on la ràtio és de només 2,7 places per cada 1.000 habitants. En aquest mapa podeu consultar totes les dades sobre les places turístiques, per districte i tipus d'allotjament:


Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Picant sobre cada barri, es desplega el seu nom, el nombre de places turístiques per cada tipus d'allotjament (el 2017), el nombre de veïns i la ràtio per cada 1.000 habitants. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

Històricament, el principal proveïdor de places turístiques eren els hotels. I encara ho segueix sent, però amb un marge més escàs. Entre 2015 i 2016, el nombre de places en allotjaments turístics (regularitzats) va passar de 40.462 a 56.437, escassament 10.000 menys que les ofertes per hotels. I el següent any encara van augmentar fins quasi 59.000, malgrat la moratòria de l'Ajuntament. Gairebé 30.000 d'aquestes, a més, es concentren a l'Eixample.
 
EVOLUCIÓ DEL NOMBRE DE PLACES D'ALLOTJAMENT TURÍSTIC, PER TIPUS

 
Aquest increment del turisme ha passat factura també a la percepció d'aquest entre la ciutadania de la ciutat, segons les dades recopilades per l'Ajuntament. Aquestes assenyalen que el 83,1% dels barcelonins creuen que el turisme és beneficiós, però sembla ser que ja no en volen més. Tan sols un 17,1% vol més turistes al seu districte (en el millor dels casos, a Nou Barris, el percentatge puja al 29,6%, malgrat que allí n'hi ha relativament pocs). Tot i això, només un 15,9% vol que n'hi hagi menys i un 65,8%, quasi dos terços, veu correcte la quantitat actual.

A nivell de ciutat, tan sols el 35,2% creu que Barcelona ha de seguir atraient més turistes, i és que un 80,2% opina que fan que els preus pugin, un 59,9% afirma que s'ha arribat al límit en la capacitat per donar servei i un 66,1% assegura que els turistes són incívics o maleducats. Pel que fa als pisos turístics, a més, un 53,2% dels veïns lamenta que generen molèsties, un percentatge majoritari fins i tot entre persones que viuen en districtes on quasi no n'hi ha.


Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Picant sobre cada barri, es desplega el seu nom i el percentatge de veïns que voldrien més, igual o menys turistes que en l'actualitat al seu districte. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.