Maragall proposa un pla integral contra l'odi per frenar l'extrema dreta

ERC aposta per crear un observatori que sistemitzi les dades i dotar de pressupost l'Oficina de la No Discriminació perquè tingui presència a tots els districtes

Ernest Maragall, en un acte sobre diversitat al Parc Joan Miró
Ernest Maragall, en un acte sobre diversitat al Parc Joan Miró | Marc Puig
11 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:04h
Un pla integral contra l'odi per frenar l'extrema dreta i garantir els drets dels nouvinguts a la ciutat. Aquesta és la proposta que ha llançat l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, en un acte amb persones del partit de diferent origen que són candidats i que s'ha celebrat al Parc Joan Miró, a la Nova Esquerra de l'Eixample. El plantejament inclou la creació d'un observatori de delictes d'odi a la ciutat perquè en aquests moments no es tenen dades sistematitzades, dotar de pressupost l'Oficina de la No Discriminació ja existent i estendre i territorialitzar-la a tots els districtes.

"L'extrema dreta s'alimenta de les desigualtats", ha assegurat la diputada electa al Congrés Maria Dantas. Els republicans advoquen per contemplar la diversitat com una "riquesa" i no com a un problema. Especialment, argumenten, davant d'una extrema dreta que està creixent arreu del món. La diputada ha precisat que a Espanya representa ara el 10% del Congrés, ja que Santiago Abascal ha irromput a la cambra amb 24 diputats, però ha advertit que en altres països l'extrema dreta arriba al 16%. ERC considera que s'ha aconseguit actuar de dic de contenció a partir de "la unitat social i la força de societat civil organitzada". 

L'impuls d'una xarxa de ciutat europees contra les lleis d'estrangeria

Aquest projecte per combatre els delictes d'odi contra persones migrades s'hauria de complementar, ha insistit ERC, amb la derogació de la llei d'estrangeria per no criminalitzar, per exemple, el col·lectiu de manters. Els republicans proposen que Barcelona impulsi una xarxa de ciutats europees contra les lleis d'estrangeria. 

Vinculat al pla per combatre l'odi, el programa d'ERC també inclou una connexió del padró municipal amb el circuit integral d'acollida de ciutadania que la Generalitat va posar en marxa l'any 2014. A l'actualitat, només un 5% de les persones nouvingudes a la ciutat s'acull a aquest circuit, mentre que en altres ciutats, apunten els republicans, és de fins a un 30%.

Es tracta de potenciar que a aquests nous veïns que tinguin necessitats d'integració se'ls faciliti poder fer totes les gestions des de la mateixa finestra, promoure els coneixements laborals, jurídics i lingüístics i de drets i deures que els correspon i se'ls doni tota la informació sobre els recursos dels quals disposen encara que no sigui competència estricta de l'Ajuntament. Com ara, les ajudes per a l'escolarització, una qüestió que ERC considera clau per batallar contra l'abandonament escolar. 

L'acte polític d'ERC s'ha celebrat en paral·lel a uns partits de futbol amb equips formats per membres del partit i joves del Centre Social Darna, del Raval, una entitat que promou la inclusió a través de l'esport i l'educació. Maragall s'ha arrencat, fins i tot, a entrar en el camp i fer algunes passades de pilota. 
 

 
Arxivat a