El PSC acomiada Rubalcaba i el recorda com un «amic de Catalunya»

Els socialistes celebren un homenatge improvisat al barri de la Prosperitat de Barcelona després de suspendre els actes de campanya de les municipals i les europees

Iceta i Collboni, en l'homenatge a Rubalcaba
Iceta i Collboni, en l'homenatge a Rubalcaba | PSC
10 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:04h
El PSC ha suspès els actes de campanya de les eleccions municipals i europees després de la mort d'Alfredo Pérez Rubalcaba, però els socialistes catalans no han volgut renunciar a dir adeu a l'exdirigent del PSOE, un "amic" en paraules del primer secretari del PSC, Miquel Iceta. El partit havia previst un acte polític a la plaça Àngel Pestaña del barri de la Prosperitat de Barcelona, que s'ha convertit en un homenatge improvisat a Rubalcaba.

Inicialment el president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, havien de presidir el míting però finalment tots dos han anunciat aquest matí que es quedaven a Madrid per seguir de prop les evolucions de l'exministre. Finalment a l'homenatge hi han participat Iceta i el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni. També Rubalcaba, de forma pòstuma, ja que el PSC ha recuperat un vídeo amb un recull d'intervencions seves, la majoria pronunciades durant la conferència política del PSOE el 2013.

"Amb dents i ungles contra la dreta"

Una conferència en què Rubalcaba exercia com a secretari general del partit i en què va defensar lluitar "amb dents i ungles" contra la dreta. "No hi ha cap partit amb tanta passió per Espanya i la seva gent", va assegurar en defensa del PSOE, un partit que va definir com a "fort, unit i imparable".

Aleshores tampoc van faltar referències al conflicte polític a Catalunya. Rubalcaba apostava per "seguir junts, progressar junts i treballar junts" i li demanava a l'aleshores primer secretari del PSC, Pere Navarro, treballar conjuntament.

Un "servidor públic"

Iceta, visiblement emocionat, ha reivindicat el paper que Rubalcaba va tenir en la dissolució d'ETA però sobretot la seva figura de servidor públic. En un acte breu -no ha superat els 20 minuts- el primer secretari socialista ha definit l'exdirigent del PSOE com a "servidor públic". "Va tornar a fer de mestre a la universitat pública i ha mort en un hospital públic", ha apuntat. "Una societat només pot ser justa si dona  tots els seus integrants les mateixes oportunitats i possibilitats", ha afegit.

El mateix Iceta s'ha encarregat de recordar-lo com un "amic de Catalunya" i com a peça clau en la declaració de Granada, que defensava un model territorial federal a l'estat espanyol. Un Iceta que ha reconegut que "fins fa tres dies" encara parlava amb Rubalcaba. Tres dies és, precisament, el temps que fa que es va gestar la proposta de Sánchez de fer president del Senat el primer secretari del PSC.

Mentre el logo del PSC lluïa acompanyat d'un crespó negre, Iceta pronunciava aquestes paraules just després de la intervenció de Collboni. L'alcaldable ha fet acte de presència vestint corbata negra en senyal de dol i ha posat l'accent en la "consolidació" de la democràcia que va aconseguir Rubalcaba i els polítics de la seva generació. 

Igual que Iceta, ha recordat el seu paper en la desarticulació d'ETA. "La gent més jove no es pot imaginar què suposava començar les campanyes amb l'amenaça terrorista", ha dit, alhora que recordava la figura d'Ernest Lluch.

Just després d'acabar l'acte, el senador i expresident de la Generalitat, José Montilla, ha atès els mitjans per expressar-se en termes similars. "Va dirigir el procés que va acabar amb el terrorisme i la barbàrie", ha afirmat. Montilla també ha defensat el paper de Rubalcaba en el procés català. "Buscava solucions al problema i no treure'n profit", ha dit.

Sense actes fins a l'enterrament

Els socialistes han suspès tots els actes electorals fins a l'enterrament de Rubalcaba, que encara no ha estat programat.

Aquest dissabte el PSC obrirà la seva seu, on oferiran als simpatitzants i militants la possibilitat d'acomiadar-se de l'exdirigent del PSOE firmant en un llibre de condolences.
Arxivat a