Puigdemont insta Sánchez a aprofitar la «nova majoria» per apostar per l'autodeterminació

El candidat de JxCat, des d'Eslovènia, retreu a Iceta haver validat la seva suspensió com a diputat al Parlament i ara reclami a l'independentisme suport per ser designat senador

Carles Puigdemont, aquest divendres a Eslovènia
Carles Puigdemont, aquest divendres a Eslovènia | Junts per Catalunya
10 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:34h
Carles Puigdemont, candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions europees, ha viatjat fins a Eslovènia en el primer dia de campanya. Acompanyat de Toni Comín i Clara Ponsatí, números dos i tres de la llista, ha protagonitzat un acte al costat de l'eurodiputat Ivo Vajgl, que també va ser ministre d'Afers Estrangers del país balcànic. Puigdemont ha volgut adreçar, a preguntes dels assistents, un missatge directe a Pedro Sánchez: ha d'aprofitar la "nova majoria" al Congrés dels Diputats -amb Podem, l'independentisme i els nacionalistes bascos- per apostar per l'autodeterminació.

A l'altra banda, ha advertit l'expresident de la Generalitat, hi ha la possibilitat de fer un pacte amb els "nacionalistes espanyols" de Ciutadans i deixar de banda el repte que suposa dialogar amb Catalunya. "A Espanya hi ha un problema de cultura política, que és de confrontació i no de diàleg, de considerar el diàleg com una debilitat i no com una fortalesa", ha reflexionat Puigdemont, que anirà fent viatges a diverses capitals europees durant la campanya per evidenciar la situació d'exili.

Abans d'entrar a l'acte, també ha volgut dedicar unes paraules a la situació de Miquel Iceta, que aspira a ser designat com a president del Senat però primer ha de ser designat senador pel Parlament. "Iceta a votar la meva suspensió com a diputat al Parlament. És bastant estrany que qui vota la suspensió, de forma il·legal i il·legítima, d'un diputat, li demani ara suport", ha apuntat Puigdemont. Elsa Artadi, en una roda de premsa a l'ACN, ha exigit al PSOE un "gir" a favor del diàleg per fer Iceta senador.