Puigdemont situa l'1-O com a exemple perquè la Unió Europea «millori»

El candidat de JxCat presenta Eslovènia com a exemple en la "lluita per la democràcia" en el primer dia de campanya del 26-M des del país balcànic

Carles Puigdemont, aquest divendres a Eslovènia
Carles Puigdemont, aquest divendres a Eslovènia | Junts per Catalunya
10 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:33h
Carles Puigdemont, candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions europees, ha viatjat fins a Eslovènia en el primer dia de campanya. Acompanyat de Toni Comín i Clara Ponsatí, números dos i tres de la llista, ha protagonitzat un acte al costat de l'eurodiputat Ivo Vajgl, que també va ser ministre d'Afers Estrangers del país balcànic. Puigdemont ha situat el referèndum de l'1-O com una de les "vies" per tal que la Unió Europea (UE) "millori" el seu funcionament en un moment de "distanciament" entre la ciutadania i les institucions, especialment les comunitàries.

L'expresident de la Generalitat, al principi de la seva intervenció, ha posat Eslovènia com un "exemple" en la "lluita per la democràcia". Fa uns mesos, concretament al desembre, a Catalunya es va desfermar una tempesta política perquè Quim Torra va posar el cas eslovè com a exemple durant la presentació del Consell per la República. Torra va visitar el país balcànic a principis de desembre i, en l'acte d'inici de l'organisme que es va celebrar a Brussel·les uns dies més tard, va parlar d'Eslovènia en termes elogiosos. Això li va comportar crítiques severes de l'oposició.

Puigdemont, a banda, ha demanat "protecció" per a les minories, una situació en la qual ha emmarcat Catalunya. "Només hi ha deu milions de persones que parlin la nostra llengua", ha assenyalat l'expresident de la Generalitat, que ha defensat tenir en compte el rol de la "quarta Revolució Industrial" a l'hora d'aplicar la tecnologia a les grans decisions que es prenen en política.