JxCat exigeix un «gir» del PSOE a favor del diàleg si vol que Iceta sigui senador

Elsa Artadi, número dos de la candidatura a Barcelona, reclama a Pedro Sánchez retornar al diàleg i l'acusa de plantejar un "xantatge" a l'independentisme

La número dos de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, en roda de premsa a l'ACN
La número dos de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, en roda de premsa a l'ACN | ACN
10 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:41h
Quines són les exigències de Junts per Catalunya (JxCat) per facilitar la designació de Miquel Iceta com a senador per part del Parlament, pas previ a la tria del líder del PSC com a president de la cambra alta? En primer lloc, que s'abandoni el "volgut xantatge" pel fet que Iceta sigui català. "Albert Rivera és català i no el votaríem mai com a president del Senat", ha assenyalat Elsa Artadi, número dos de JxCat a les eleccions municipals a Barcelona, en una roda de premsa organitzada per l'ACN. Artadi, a banda, ha considerat que Pedro Sánchez ha de tornar a la taula de diàleg amb la Generalitat, de manera que s'ha de produir un "gir" al PSOE en el transcurs de la propera setmana, decisiva per desbloquejar la designació d'Iceta al Parlament.

"Qui ha de fer un gir definitu és Sánchez i els socialistes espanyoles. Que aclareixin d'una vegada cap a on van. Si amb el 155 i la repressió, de la mà d'una cultura espanyola més pròpia de la meitat del segle XX que de l'Europa del segle XXI, o bé si  decideixen d'una vegada per totes negociar pel diàleg i la democràcia. Ha de ser la gent qui decideixi el futur i cap a on anem", ha apuntat Artadi. "Només perquè Sánchez es pensi que per posar Iceta de president ja està fent un gest, no s'hi ha prou. Ens sembla que és conèixer molt poc els catalans", ha reflexionat l'exconsellera.

Un problema de seguretat

"Hi ha un problema d'inseguretat a la ciutat. Ho sap tothom, ho diuen les dades. En només quatre anys d'Ada Colau, els fets delictius han pujat un 30%. Això no havia passat mai. Tenen el rècord d'inseguretat en un mandat". Aquest és el diagnòstic que ha fet Artadi, sobre la situació de la seguretat a la capital catalana en un moment en què l'actual alcaldessa i candidata a la reelecció ha entrat al xoc amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, pel paper dels Mossos a l'hora d'actuar a Barcelona. Segons Artadi, Colau s'està "espolsant les culpes" després d'haver entonat el "sí se puede" en tots els àmbits, i l'ha acusat de fer tornar la ciutat "a nivells de delinqüència de 1987".

Artadi aposta per incrementar la plantilla de la Guàrdia Urbana fins al 3.300 efectius, 600 més dels actuals, al llarg de la propera legislatura

Davant d'aquesta situació, Artadi ha defensat apujar fins a 3.300 els efectius de la Guàrdia Urbana -ara n'hi ha 2.700- al llarg del mandat, i fer que aquest cos "torni a exercir com a policia". "Amb Xavier Trias com a alcalde i Quim Forn com a responsable de seguretat, en l'època dura de la crisi, els fets delictius van caure un 15%. Arriba la senyora Colau i pugen un 30%. Resulta que ara és culpa dels altres", ha indicat l'exconsellera de la Presidència, que ha lamentat que els comuns no hagin demanat a Madrid que es desbloquegessin 700 milions d'euros per reforçar els Mossos d'Esquadra.

"Des del 2011 diem que falten efectius de Mossos", ha apuntat Artadi, que ha denunciat la tornada de l'heroïna Barcelona, la "degradació" de barris que ja havien entrat en fase de "transformació" i l'existència de prostitució al carrer, juntament amb problemes d'incivisme. "S'han posat de perfil perquè això no donava rendibilitat", ha ressaltat la número dos de JxCat sobre la gestió de la seguretat de Colau, a qui ha acusat de no "confiar" en la policia urbana perquè no li ha assignat un responsable concret.

El "ridícul" de la Junta Electoral

Segons Artadi, la Junta Electoral Central (JEC) ha fet el "ridícul" amb Puigdemont, i ara s'està prenent una "represàlia" amb la candidatura barcelonina de JxCat. "Forn és l'únic candidat que no ha pogut intervenir en campanya", ha apuntat l'exconsellera de la Presidència sobre la suspensió de la participació del cap de cartell des de Soto del Real. "Per nosaltres era un dia molt important", ha remarcat Artadi. "No ha pogut ser perquè ha primat l'antidemocràcia i ha primat anar en contra de JxCat, que som els que no es rendeixen mai", ha assenyalat la dirigent independentista.

"Forn és l'únic pres candidat que encara no ha pogut aparèixer en campanya electoral", denuncia la seva número dos

També s'ha referit al baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, que apunta a una certa remuntada de la candidatura de Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. "Dins de tots els entrebancs, anem de la mà de dos grans homes: Forn i el president a les europees. No em podria sentir més ben acompanyada", ha ressaltat l'exconsellera de la Presidència, contenta de fer campanya al seu costat. "Tenim una relació molt estreta i de molta complicitat", ha apuntat sobre l'expresident de la Generalitat.
Arxivat a