Menys del 20% dels catalans confien que l'Estat ofereixi un acord acceptable pel Parlament

El rebuig a la independència se situa lleugerament per davant del seu suport, però amb només un punt i mig de diferència

Pedro Sánchez celebrant la victòria a Madrid, el 28-A.
Pedro Sánchez celebrant la victòria a Madrid, el 28-A. | ACN
10 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:52h
El nou govern espanyol difícilment oferirà un acord acceptable per la majoria del Parlament. Així ho creu una gran majoria dels catalans, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest divendres, el qual apunta que només un 5,9% dels enquestats ho veuen molt probable i un 13,9%, bastant probable. En total, menys del 20%. Per contra, un 49,3% ho creu poc probable i un 27,4%, gens probable.

Aquesta opinió és transversal entre els electorats de totes les formacions polítiques, segons record de vot a les estatals del 28-A, tot i que en diferent mesura. La confiança en el govern espanyol és inferior a 10% en el cas dels votants d'ERC i JxCat, se situa en el 20% i el 30%, en els d'En Comú Podem i Cs, i se situa en el 32,5% en el cas dels del PSC. La mostra d'electors del PP i Vox és massa baixa per treure'n conclusions rellevants, però l'optimisme és igualment limitat.

Pel que fa al nivell de suport a la independència, el "no" supera lleugerament el "sí", per bé que el resultat és tècnicament un empat. Els favorables a la República catalana suposen un 47,2% de les respostes i els contraris, un 48,6%. En el darrer baròmetre, el "sí" guanyava clarament, per bé que la metodologia de l'enquesta és diferent aquest cop, amb entrevistes telefòniques i no presencials i una mostra un 50% inferior.

Si es fa una pregunta múltiple, l'opció prioritària és la independència, amb un 35% de les respostes, per bé que l'estat federal escala posicions, amb un 29,4% de les respostes. Li treu així la segona posició que, en els darrers baròmetres, va aconseguir l'estat autonòmic, que aquest cop suma un 25,8% dels suports. La regió d'Espanya assoleix només el 6% d'adhesions.

El govern PSOE-Podem, el preferit

Sigui com sigui, l'opció prioritària de govern espanyol per als catalans és el d'un govern de coalició entre PSOE i Podem, una opció desitjada pel 60,2% dels enquestats. L'executiu del PSOE en solitari el vol només el 17,6%, i la coalició entre socialistes i Cs, el 13,8%. El govern d'esquerres plural és quasi hegemònic entre els votants d'En Comú Podem, ERC i JxCat, però també té més suports (46,2%) entre els del PSC que el govern en solitari (38,2%) o amb Cs (11,4%). En canvi, un 82,4% dels electors de Cs voldrien que el seu partit governés amb els socialistes, com el 70,1% dels de Vox i el 60,8% dels del PP.

Pel que fa als resultats del 28-A, tots els electorats n'estan satisfets, excepte els del no-nat tripartit de dretes. Els més contents són els del PSC, els quals, en una escala de satisfacció del 0 al 10, se situen en el 7,85. Els segueixen els d'ERC (6,68), els d'En Comú Podem (6,48) i els de JxCat (6,05). En canvi, per sota del 5, hi ha els de Cs (4,55), Vox (3,76) i PP (2,82).

El vot com a mal menor

Sobre la seguretat amb què es va exercir el vot, els que ho van fer amb més convicció van ser els d'ERC, ja que un 82,3% així ho asseguren i neguen cap tipus de dubte. El segon grau de convicció més alta és la de JxCat (73%), seguida de Vox (70,1%) i En Comú Podem (64,2%). Més baix és el nivell del PSC (59,3%), PP (53,3%) i Cs (49,9%). De fet, un 22% dels votants socialistes van optar per aquesta opció "perquè es tractava d'un mal menor", segurament per evitar el tripartit de dretes. Els populars també van ser un mal menor pel 26,3% dels seus electors, com Cs per al 32,3% dels seus, com a vot contrari a Pedro Sánchez.