Colau proposa cobrir trams de la ronda Litoral per construir més habitatge assequible

La cap de llista de Barcelona en Comú planteja aprofitar 4,5 hectàrees a la ronda per multiplicar el nombre de pisos públics i presenta fins a deu zones de creixement per planificar nova construcció

Ada Colau i Janet Sanz, aquest divendres davant la llera del riu Besòs.
Ada Colau i Janet Sanz, aquest divendres davant la llera del riu Besòs. | Joan Serra Carné
10 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:31h
Ada Colau ha encetat la campanya de les eleccions municipals, al barri del Bon Pastor, al costat del riu Besòs. I, des del costat de la llera del riu, en un dels extrems de la ciutat, ha plantejat la primera proposta electoral: cobrir trams de la ronda Litoral per construir més habitatge assequible. Els comuns han xifrat en 4,5 hectàrees l'espai disponible a la ronda per multiplicar el nombre de pisos públics. "No volem donar l'esquena al riu. La ronda no ens pot fracturar", ha afirmat per concretar l'essència de la proposta, que és teixir trama urbans i augmentar el parc públic a disposició dels veïns.

Si repeteix a l'alcaldia, Colau pretén ampliar les zones de creixement de la capital catalana, una iniciativa que s'ha d'afegir a la planificació tancada en aquest mandat: 72 solars que impliquen 4.600 pisos d'iniciativa pública. L'alcaldessa ha volgut destacar els esforços del seu equip de govern per construir habitatge assequible. Ha recalcat que en els darrers quatre anys ja s'han duplicat el nombre d'immobles d'iniciativa pública. I, ara, pensant en un segon mandat, planteja fins a deu zones de creixement. Dues ja estan en marxa: al barri de la Marina i a l'entorn de la Sagrera. Vuit més s'hauran de concretar sobre plànol. El projecte, doncs, és a llarg termini.

A banda dels diversos tram de la ronda Litoral que es podrien cobrir, Colau ha enumerat que els comuns aspiren a generar habitatge públic a la plataforma del Zoo marí (també al Besòs), la Fira de Montjuïc, Gràcia Penitents, l'espai de Zona Universitària al costat de la Diagonal, l'entorn de Vall d'Hebron i el Poble Sec. "Hem trobat més espais per generar habitatge a preu assequible i, alhora, contribuir a fer més vida de barri", ha insistit la candidata. En relació al planejament del Zoo marí, els comuns han pensat en un model amb paral·lelismes al de la Barceloneta.
 
Acompanyada de Janet Sanz -tinent d'alcalde responsable d'urbanisme en aquest mandat-, Colau ha recalcat que Barcelona en Comú renega del model de construir en alçada, defensat per Manuel Valls. "Aquest és un model del passat, el que es va fer a Diagonal Mar i això no fa barri", ha apuntat la cap de cartell dels comuns. "Defensem el model mediterrani, una ciutat compacta i amb vida de barri. Volem protegir el patrimoni de la ciutat de l'especulació i, alhora, créixer", ha recalcat.

Optimisme per començar

Colau també s'ha mostrat optimista en l'arrencada de la campanya. Després del baròmetre del CIS -que li concedeix el paper de favorita, empatada amb Ernest Maragall (ERC)-, Colau ha admès que està "convençuda de guanyar" i de fer-ho "amb més suports". Ara be, també ha recordat que Barcelona necessita ara mateix governs "estables i amplis", i que això implica pactes. "Volem liderar un govern progressista, un govern d'esquerres. Només si guanyem nosaltres hi ha garantia de govern progressista", ha recalcat, amb dards inclosos a Jaume Collboni (PSC) i el mateix Maragall. "Em sembla incomprensible que dues forces d'esquerra tinguin com a missatge principal fer-nos fora a nosaltres. No crec que això representi l'ànima d'aquesta ciutat, que és progressista", ha reblat.

 
Arxivat a