ERC guanyaria a les europees a Catalunya, amb PSC i JxCat molt a prop

Els republicans obtindrien el 22,5% dels vots, just per davant dels socialistes (22,2%) i la llista de Puigdemont (21,2%), segons el baròmetre del CEO

Míting inicial d'ERC, amb la número dos a les europees, Diana Riba, a l'esquerra.
Míting inicial d'ERC, amb la número dos a les europees, Diana Riba, a l'esquerra. | ACN
10 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:13h
ERC serà la força més votada a Catalunya, en les eleccions europees del 26 de maig, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest divendres. Segons l'enquesta, els republicans assolirien el 22,5% dels vots, amb molt poc marge per davant del PSC, que es quedaria amb el 22,2% dels suports, i de JxCat, amb el 21,2%. Al seu torn, Podem obtindria el 13,3% dels vots, Cs, l'11% i, molt lluny, quedarien el PP (4,2%) i Vox (3,2%).

 
Tot i això, el nombre d'indecisos és molt elevat, ja que un 32,1% encara no sap què votarà i un 7,4% no ho vol dir. Una de les dinàmiques que observa l'enquesta, però, és que ERC es desinfla respecte els resultats del 28-A, especialment per una fuita de vot cap a la llista de Puigdemont. Els republicans serien la força que menys electors retenen respecte els comicis espanyols i un 10,6% d'aquestes optarien ara per JxCat i el 31,9% està dubitatiu.

La decisió final del vot tindrà a veure molt amb la situació política catalana i espanyola. Només un 5,2% dels enquestats afirma que votarà en clau prioritàriament europea, mentre que un 32% diu que ho farà per la situació política més propera (especialment, els electors d'ERC i JxCat). Un altre 58,9%, en canvi, assegura que tindrà en compte les dues qüestions per igual.

Les anteriors eleccions i el CIS

En les anteriors eleccions europees, ERC ja va ser la força més votada a Catalunya, amb el 23,7% dels vots, superant per poc CiU, que es va quedar amb el 21,9%. En tercer lloc, se situava un PSC llavors en hores baixes, amb el 14,3%, seguit de prop per ICV-EUiA, amb un 10,3%. El PP quedava amb un 9,8%, Cs obtenia un 6,3% i Podem, que era el primer cop que es presentava a uns comicis, esgarrapava el 4,7% dels vots a Catalunya.

El baròmetre del CIS fet públic aquest dijous pronosticava que la candidatura liderada per Oriol Junqueras i que també suma Bildu i BNG aconseguiria tres eurodiputats, i la de Carles Puigdemont, l'acta de l'expresident. Tot i això, les enquestes del baròmetre estatal es van elaborar durant el mes previ a les eleccions estatals del 28-A i, per tant, no recullen ni el resultat d'aquestes ni la polèmica amb la Junta Electoral Central per la llista de JxCat, entre altres aspectes (el treball de camp del sondeig del CEO és més recent, del 30 d'abril al 6 de maig). En tot cas, preveia una clara victòria del PSOE en la circumscripció única espanyola.

Més informació en uns minuts.