El patriarca Trias guia JxCat

L'exalcalde, erigit en guardià de les essències de la candidatura a Barcelona, reclama a Forn i Artadi competir per la victòria

Xavier Trias, en l'arrencada de campanya de Junts per Catalunya
Xavier Trias, en l'arrencada de campanya de Junts per Catalunya | Junts per Catalunya
10 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:12h

Xavier Trias va començar la campanya del 2015 organitzant una verbena. Va ser la primera vegada que els food trucks van fer acte de presència en els mítings de CiU. Feia bon temps, les perspectives eren bones -Ada Colau imrrompia amb força, però no la suficient com per arrabassar-li la joia de la corona municipal- i Artur Mas exercia el lideratge del procés des de la Generalitat. La situació ha canviat molt des d'aleshores, i dels food trucks s'ha passat a la Fundació Antoni Tàpies per arrencar el camí cap al 26-M. Trias és ara el número 41 de la llista, que tanca simbòlicament però segueix exercint de guia per aquells que, sota la marca de JxCat, aspiren a reconquerir Barcelona.

Ho fa amb un discurs que barreja l'humor, les -moltes- experiències viscudes i aquell aire desmenjat de qui ha fet centenars -milers, qui sap- de mítings, i també de qui ha exercit tots els càrrecs possibles a Catalunya a excepció de la presidència de la Generalitat. Potser per això, pel bagatge polític i per aquella imprudència que aporten els anys, s'atreveix a posar deures a la llista que encapçalen Quim Forn, Elsa Artadi, Neus Munté i Ferran Mascarell. Quins? Guanyar l'alcaldia. "Vam començar que les enquestes ens en donaven dos. Després, cinc. Ara ja són set. Però el dia 26 seran nou o deu", pronostica. Mascarell, quan puja a l'escenari, en demana 41, és a dir, tots els possibles al consistori. Si aquest fos el cas, Trias ho té clar: tornaria a demanar ser alcalde.

Va haver de dir adeu al càrrec de forma abrupta, però en certa manera s'han complert els seus plans, perquè Forn és el candidat. Les circumstàncies excepcionals i la repressió de l'Estat fan que hagi d'assumir aquesta responsabilitat des de la presó i, a banda, ha d'estar pendent dels designis de la Junta Electoral Central (JEC). L'organisme estatal ha hagut de revertir el veto a Carles Puigdemont a Europa -ha hagut de fer cas a tres tribunals, des del contenciós al Constitucional, passant pel Suprem-, però està aplicant criteris restrictius de cara a la presència de presos en campanya respecte del 28-A. Forn havia de fer aquest divendres una roda de premsa organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), però finalment la protagonitzarà Artadi.

La "màfia", Mas i el tripartit

L'exconsellera de la Presidència és un reclam per al públic, i se la veu cada vegada més còmoda en el paper de candidata. Critica Ada Colau per buscar el cos a cos amb l'alcaldessa i aprofita per defensar Trias. Com? Senzill: assenyalant que, fa quatre anys, la líder dels comuns es va valer de les informacions del diari El Mundo sobre el compte fals a l'estranger per presentar-lo com "la màfia". "No ha demanat mai disculpes. Si arribes a l'alcaldia d'aquesta manera, només es pot anar a pitjor", diagnostica Artadi. Quim Torra, amb pocs minuts de micro en aquesta arrencada de campanya, es defineix com a "artadista". Com amb Laura Borràs el 28-A, se li nota estima cap a l'exconsellera.


Estima és, també, el que destil·la la militància quan Artur Mas puja a l'escenari. Com en l'anterior campanya, és l'encarregat de plantejar crítiques contra ERC. Situa Ernest Maragall en el passat tot presentant JxCat com la llista "del present i del futur", i alerta contra el risc d'un tripartit. "Si poden, el faran", assegura. L'encarregat de tancar el míting -després d'unes actuacions musicals més o menys afortunades a càrrec d'un duet que versiona grans clàssics del rock català- és Carles Puigdemont des de Brussel·les. "Europa serà catalana o no serà", indica. Toni Comín i Clara Ponsatí, una hora abans, havien pronosticat la victòria. Si l'aconsegueixen, també serà cosa de Xavier Trias.
Arxivat a