Joan Canadell: «No ens fa por foragitar l'Íbex de la Cambra»

L'empresari de la candidatura independentista Eines de País que ha guanyat les eleccions camerals afirma que "si les grans empreses volen ser al ple, que es presentin a les eleccions"

Joan Canadell
Joan Canadell | Bernat Cadó
10 de maig del 2019
Actualitzat el 11 de maig a les 16:45h
Joan Canadell atén NacióDigital a la seu de l'ANC, abans d'entrar en una reunió de la candidatura Eines de País, que acaba de guanyar de manera rotunda les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. Aquest empresari, soci de Petrolis Independents, ha estat un dels rostres de la candidatura que, amb la bandera de l'independentisme, ha sacsejat la Cambra. Poques hores després de la victòria, Canadell explica a NacióDigital les prioritats d'Eines de País i els principals reptes que afronten. 

- Qui serà el proper president de la Cambra?

- Encara no ho sabem. Ho estem debatent. Ho sabrem en unes  setmanes. Segurament no serà per quatre anys, sinó dos anys per un home i dos anys per una dona, o viceversa.  

- Vostè s'hi veu?

- Aquí hi ha l'elecció de president, però també de vicepresident i secretari, i del comitè executiu. Hi ha molt càrrecs a ocupar. Jo n'ocuparé algun, però encara no sé quin.

- Quines seran les primeres mesures que adoptaran un cop hagin pres possessió?

- Cal dir que no hem estat mai a la Cambra i el primer que hem de fer és conèixer la casa i com funciona. El que sí que hem dit és que ens mourem sobre dos eixos principals. Un és un gir de 180 graus per deixar de mirar a Madrid i a les empreses de l'oligarquia, i mirar per les empreses catalanes, sobretot les petites i mitjanes, i per l'autònom, que són tots els qui generen riquesa i està establert al territori. Hem de fer el que calgui perquè aquestes empreses creixin, estiguin més preparades i siguin competitives. I l'altre eix és el nacional. Nosaltres ens hem presentat com una candidatura independentista. Hem guanyat de carrer per això. Donarem suport al procés, de manera activa, no passivament.

- Què vol dir activament?

- El que hem fet des del Cercle Català de Negocis, però amb un gabinet d'estudis molt més potent com el que té la Cambra.

"Hem guanyat de carrer perquè ens hem presentat com a independentistes i donarem suport actiu al procés"


- Posaran el gabinet d'estudis de la Cambra a treballar per la independència?

- Farem que elabori estudis per donar arguments sobre el que suposaria una Catalunya independent i sobre una cosa de la que ningú en parla, quin és el cost d'oportunitat de totes les inversions que l'Estat ha deixat de fer a Catalunya. Si mirem l'addicional tercera, totes les inversions que no s'han fet, es poden valorar en euros per PIB perdut, llocs de treball perduts per inversions que havien de venir i no han vingut, fins i tot en morts en carretera per intervencions que no s'han fet. Tot això s'ha de valorar.       
 

Joan Canadell durant l'entrevista amb Nació Digital. Foto: Bernat Cedó


- Quan diuen que volen deixar de mirar a Madrid, en quins aspectes es veurà?

- El model de Miquel Valls ha estat donar suport a la gran empresa que mira a Madrid. Hem d'abandonar aquest model. Hi ha empreses de l'oligarquia madrilenya que mantenen una posició oligopolística. En el sector que conec, el de carburants, tothom sap que es pacten preus. Es posen sancions, tothom ho sap. Però ningú fa una defensa del petit consumidor. Si això implica estar en contra de les empreses de l'IBEX, serà en contra de les empreses de l'IBEX. La Comissió Nacional en Defensa de la Competència ha denunciat les tres empreses principals del sector carburants i la Cambra no n'ha dit res. 

- No li fa por foragitar l'IBEX de la Cambra?

- No, al contrari. Entenent l'IBEX des del punt de vista de les empreses que depenen de l'Estat i que es beneficien del petit empresari i del petit consumidor. El concepte IBEX, però, no m'agrada. Grífols també és IBEX i a mi m'agrada. No volem el pont aeri ni que la Cambra defensi l'oligarquia. No ens fa por enfrontar-nos a l'oligarquia econòmica. 

"Hem d'abandonar el model de Miquel Valls de donar suport a les empreses que miren a Madrid"


- Diuen en el programa que volen canviar el sistema perquè tots els membres de la Cambra siguin electes. Vol fer fora les 14 grans empreses que tenen un lloc al ple?

- No volem que mai més es comprin cadires al ple. Per tant, si aquestes grans empreses volen ser-hi, que es presentin a les eleccions. Que s'ho guanyin votant. Ara, desconeixem si podem fer fora les 14 empreses que hi ha ara. Però intentarem que sigui l'última vegada que hi siguin. Però això depèn d'una llei estatal i hem de veure la força que tenim per canviar això. Si som independents d'aquí a quatre anys, ja lluitarem perquè la llei sigui una altra. Nosaltres volem que totes les cadires siguin votades.    

- També hi ha qui diu que és la Cambra la més interessada en què s'hi vinculin perquè contribueixen de manera important al pressupost. Dins del pressupost de l'entitat, de 18 milions, el que aporten les grans empreses és 1 milió. Si no hi són, això tindrà un cost pressupostari. 

- No em fa por el cost que pot tenir això. En tot cas, s'han de buscar alternatives que no siguin comprar cadires. És antidemocràtic que un terç del ple de la Cambra no es voti. Per mi, això ha estat un mecanisme per assegurar que la gran empresa es quedaria sempre amb el control de la Cambra. I ho tenien fàcil. Si no hi haguéssim estat nosaltres, difícilment les candidatures d'Enric Crous i Ramon Masià haurien aconseguit superar Carles Tusquets entre els 14 vots dels grans contribuents. Si nosaltres no arribem a irrompre, ara Tusquets seria el president.  
 

Joan Canadell: "No volem el pont aeri". Foto: Bernat Cedó


- Hauran de buscar el consens institucional en institucions de pes on la Cambra hi té presència important, com a la Fira, el Port, la Zona Franca... A la Fira, és la Cambra qui proposa el president però ha d'obtenir l'acord del Govern i l'Ajuntament. 

- Per nosaltres, l'important són els interessos econòmics i empresarials de Catalunya. L'Ajuntament i la Generalitat també ho volen. Ens entendrem segur.

- La Cambra també proposa el president o presidenta de Turisme de Barcelona. Joan Gaspart el presideix des de fa vint-i-cinc anys. Tenen algun projecte pensat per Turisme de Barcelona? 

- No ho hem definit encara. No n'hem parlat. 

- Quina relació volen tenir amb la Cambra d'Espanya? Miquel Valls, fins ara president de la Cambra de Comerç, és vicepresident de la d'Espanya i ho continuarà sent.

- Mentre estiguem a Espanya, si ens hem d'entendre amb aquesta cambra ens hi entendrem. Ara, nosaltres defensarem la petita i mitjana empresa catalana.

"Es diu que fem política, però la Cambra ha fet sempre política, en aquest cas a favor de l'Estat
"

- Tenen por que perillin els fons europeus que arriben a la Cambra de Comerç? Ho fan a través de la Cambra d'Espanya. Un discurs com el seu pot generar tensions?

- És evident que en generarà. Però això no ens farà canviar en el nostre convenciment. En tot cas, seran ells els qui quedin en evidència. El que hem de deixar clar és que la Cambra ha fet política. Tots els lobis fan política. I en aquest cas Miquel Valls n'ha estat fent, en aquest cas a favor de l'Estat. Això és fer política. Ara, com que resulta que nosaltres volem fer una cosa diferent, es diu que fem política.      

- Posaran un llaç groc a la façana?

- Ho hem de parlar. Desconec si això es veu afectat per la normativa perquè la Cambra és una corporació de dret públic. 

 

Joan Canadell. Foto: Bernat Cedó