L'aixecament definitiu del veto a Puigdemont propulsa la campanya de JxCat

La candidatura es presenta com a "veu de l'1-O i de l'autodeterminació" a Europa, que "serà catalana o no serà", i torna a confiar en la carta de l'expresident també per a les municipals

Carles Puigdemont, aquest dijous en l'arrencada de campanya de Junts per Catalunya
Carles Puigdemont, aquest dijous en l'arrencada de campanya de Junts per Catalunya | ACN
09 de maig del 2019
Actualitzat el 10 de maig a les 2:15h
La seu electoral de Junts per Catalunya (JxCat), al barri de Gràcia, bull des de principis d'abril. Sense temps per digerir el resultat de les eleccions espanyoles -set diputats-, l'espai nacionalista va veure com la Junta Electoral Central (JEC) vetava la candidatura de Carles Puigdemont a les europees. Una dificultat afegida a l'hora d'afrontar un cicle electoral complex, marcat per l'excepcionalitat del moment -presos, exiliats i judici al Tribunal Suprem- i per unes enquestes adverses. Finalment, però, la justícia espanyola ha aixecat el veto a Puigdemont i JxCat s'agafa a aquest impuls per propulsar no només la candidatura a les europees, sinó també resistir als municipis.

La Fundació Antoni Tàpies ha acollit l'acte d'inici de campanya, que ha comptat amb la presència de tota la plana major de l'espai liderat per l'expresident de la Generalitat. Quim Torra, Artur Mas, Elsa Artadi, Jaume Alonso-Cuevillas, Gonzalo Boye i Toni Comín, aquest últim des de Bèlgica, han estat els encarregats de llançar els missatges a la militància congregada. Puigdemont ha assenyalat que cal fer costat a l'exili perquè "Europa serà catalana o no serà", i ha apuntat que ara pertoca culminar l'estratègia exterior amb una entrada contundent -tres eurodiputats- al Parlament comunitari.

"Ara que ja hem demostrat tot el que podem fer, un any mig després de l'exili, toca fer un salt molt gran endavant. Toca entrar al cor de les institucions europees, allà on durant un temps han mirat a un altre costat, i poder explicar-nos arreu del món. Cal que es trobin exactament amb el contrari que desitgen, que ens trobin als tres que volen apartats", ha remarcat l'expresident de la Generalitat, encarregat de tancar l'acte.
 

Boye i Cuevillas, en l'arrencada de campanya de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya


Boye i Cuevillas, a mig camí entre la tasca d'advocats i de xòumans, havien de protagonitzar un diàleg, però el lletrat xilè s'ha menjat bona part del temps previst. "Només m'ha deixat trenta segons", ha apuntat el diputat electe per Girona. Al Congrés, ha dit, anirà a defensar que l'autodeterminació "no és delicte" i que s'està fent servir el "dret penal de l'enemic". Boye, que va substituir provisionalment Puigdemont com a cap de cartell de JxCat, ha demanat votar la candidatura -que inclou Ponsatí com a número tres- per tal que puguin defensar l'autodeterminació des del Parlament Europeu.

El front europeu

L'espai nacionalista s'ho juga tot en dos fronts. El primer, protagonitzat per l'expresident, Toni Comín i Clara Ponsatí, és l'europeu: obtenir acta d'eurodiputat -segons el CIS només en tindran un- permet visibilitzar la causa a Brussel·les i obrir un altre conflicte amb l'Estat. Quin? El pols per recollir l'acta. Puigdemont disposa de dos informes que li garanteixen que podrà ser diputat comunitari, però els serveis jurídics de la cambra, liderada per Antonio Tajani -ben connectat amb el PP espanyol- sostenen que haurà de venir a Madrid a recollir-la, amb el risc conseqüent de detenció. L'equip jurídic de Puigdemont confia que qui arbitri la qüestió sigui Europa, no Espanya.
 
Arxivat a