Els comuns fien al factor Colau les opcions de retenir l'alcaldia

Barcelona en Comú, que se situa frec a frec amb ERC a enquestes com la del CIS, projecta la figura de l'alcaldessa per conservar un govern de la capital que sosté l'espai polític

Ada Colau, amb El Cor Rebel de Barcelona, a l'inici de la campanya dels comuns.
Ada Colau, amb El Cor Rebel de Barcelona, a l'inici de la campanya dels comuns. | Barcelona en Comú
09 de maig del 2019
Actualitzat el 10 de maig a les 8:19h
Ada Colau va estrenar la campanya de les eleccions municipals del 2015 a la plaça del Poeta Boscà, al cor de la Barceloneta, el barri que s'havia revoltat contra el govern de Xavier Trias pels excessos del turisme massiu. La tria era estudiada: capitalitzar el vot de la Barcelona descontenta per fer possible un canvi que en aquell moment era difícil de pronosticar. "Colau era el missatge", recordava Joan Subirats ara fa quatre anys. Aquest dijous Subirats ha pujat a l'escenari amb Colau per encetar una altra campanya, que els comuns aspiren que condueixi a la reelecció de l'alcaldessa. L'estrena a Sant Antoni ha vingut acompanyada de bons auguris, els del baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que li concedeix a la cap de llista la categoria de favorita, amb el permís d'Ernest Maragall (ERC).

Les enquestes apunten que el duel entre Colau i Maragall decidirà l'alcaldia. La campanya, doncs, serà decisiva per decantar la igualtat emesa pels sondejos. I en això es basen els comuns, que confien en l'efecte alcaldessa per mantenir el control de l'Ajuntament. No és estrany, doncs, que Colau hagi intensificat les aparicions des del 28 d'abril -data de les eleccions espanyoles- ni que els comuns ajustin l'estratègia per sortir vencedors de la contesa amb ERC. Un exemple: Colau ha acceptat que el primer cara a cara amb un adversari -aquest mateix dijous a SER Catalunya- hagi estat amb Elsa Artadi. La candidata de JxCat no figura en les travesses de l'alcaldia, però elevar Artadi a la categoria de rival també és una manera de desgastar Maragall.

Batre ERC és sinònim, ara mateix, de retenir l'alcaldia. Una altra cosa seran els futurs pactes postelectorals, perquè per governar caldrà almenys un executiu bicolor

Batre ERC és sinònim, ara mateix, de retenir l'alcaldia, una alcaldia que avui sosté l'espai polític dels comuns. Una altra cosa seran els futurs pactes postelectorals, perquè per governar caldrà almenys un executiu bicolor. Les fronteres de vot dels comuns se situen en el perímetre de connexió amb la mateixa ERC i el PSC. És d'aquí on Colau va esgarrapar suports ara fa quatre anys per convertir-se en alcaldessa. Sense el vot sobiranista que també se sent còmode amb els republicans i la confiança d'antics electors socialistes no hauria estat possible el trajecte dels comuns fins al govern municipal. Per aspirar a guanyar -difícilment la candidatura vencedora sumarà més d'11 regidors-, Barcelona en Comú necessita conservar aquest electorat heterodox.

Colau, fil conductor d'una llista renovada

La cap de cartell de Barcelona en Comú ha iniciat la campanya amb noms propis de la candidatura del 2015 i dirigents que tindran un paper rellevant en aquests comicis. Gerardo Pisarello ha estat el primer tinent d'alcalde amb Colau i Gala Pin, una de les regidores més pròximes a l'alcaldessa. Tots dos, que no repetiran a l'Ajuntament, han presentat el primer acte electoral a la ronda de Sant Antoni, per cedir el testimoni en els parlaments a Subirats, número dos de la llista, Laura Pérez i Janet Sanz, que repeteixen en llocs de sortida d'una candidatura renovada. Les dues regidores han liderat les crítiques a ERC, en els primers dards del duel electoral.

Gala Pin, que ha agraït el "privilegi" d'haver pogut treballar per la ciutat, ha presentat Barcelona en Comú com l'eina que "pot consolidar els canvis". Al seu torn, Pisarello ha advertit que la trajectòria dels comuns "tot just comença" perquè no s'han doblegat. "Mantenim el cor i les mans netes", ha puntualitzat per defensar el llegat del govern municipal. "Defensarem barri a barri tot el que hem fet aquests quatre anys", ha afegit en l'arrencada del míting, en la qual s'han marcat les línies mestres del projecte i on s'han escoltat crits d'"alcaldessa, alcaldessa". "Si nosaltres tenim un as a la màniga és Ada Colau", ha recalcat Pisarello.

L'alcaldessa envia dards a ERC i PSC

Colau, que fins i tot ha cantat aquest dijous amb El Cor Rebel de Barcelona, ha projectat la feina feta en aquest mandat i ha apel·lat al suport electoral dels barris que es van rebel·lar en les anteriors eleccions. "La nostra arma secreta és la gent. És la nostra única força, com fa quatre anys. Som lliures, som independents", ha afirmat en el discurs de tancament. "Necessitem que la gent es mobilitzi al màxim. Estic convençuda que guanyarem", ha afegit, amb referència inclosa al baròmetre del CIS.

La candidata de Barcelona en Comú, que ha reivindicat el seu origen humil, ha enviat un missatge a ERC i el PSC. Ha carregat contra forces "que es diuen d'esquerres" i que han actuat amb connivència d'"oligopolis" i asseguts en "consells d'administració". "Amb més força podrem desplegar les polítiques valentes", ha recalcat en l'inici de la marató electoral.

Subirats, que s'ha estrenat com a número dos de la candidatura, ha subratllat el missatge de la innovació i els reptes que té el govern municipal per endavant. "Aconseguirem quatre anys més d'innovació i de canvi a la ciutat. No hi ha més innovació que Ada Colau sigui alcaldessa de Barcelona", ha subratllat.
 
Exhibir l'obra de govern

Als comuns han canviat moltes coses des de la primavera del 2015. Barcelona en Comú s'ha fet gran -amb les cicatrius que implica créixer i governar-, l'espai ha incorporat nous dirigents i també han desaparegut cares conegudes de la primera línia -com la de Xavier Domènech-, però manté ingredients que atorguen a la candidatura certa singularitat. Un atribut és el treball de formigueta als barris, clau en el triomf de les últimes municipals. Des de finals del 2018, la formació va posar en marxa la maquinària pensant en el 26 de maig. En els últims mesos ha trucat 20.000 portes per convèncer electors i ha sumat un miler d'activistes compromesos amb el projecte. Es respira confiança a la sala de màquines. Almenys així ho apunten integrants de la llista.

La preocupació que va generar l'avançament de les eleccions espanyoles sembla haver-se dissipat. Els comuns, que havien pensat en una precampanya llarga per exhibir l'obra de govern -amb Colau com a protagonista-, van haver de prendre decisions. No es podien permetre una patacada, per la proximitat amb les municipals. La tria com a candidat de Jaume Asens estava pensada per resistir. El retrocés contingut en les espanyoles es va interpretar com un assaig esperançador.

Els comuns es disposen ara a rendibilitzar les mesures estrella del mandat a Barcelona, perquè és de la capital catalana d'on penja el futur de l'espai polític

Superat el primer round electoral, els comuns es disposen ara a rendibilitzar les mesures estrella del mandat a Barcelona, perquè és de la capital catalana d'on penja el futur de l'espai polític, amb múltiples accepcions al territori. Capaç de traslladar al centre del debat qüestions que eren perifèriques, l'equip de Colau farà aparèixer en campanya les iniciatives per incidir en el mercat immobiliari -pressió a la banca pels pisos buits, setge als lobbys o reserva d'un 30% de sòl per a habitatge social de noves promocions-, els esforços per municipalitzar la gestió de l'aigua, les accions per regular el turisme o els projectes per atendre les desigualtats, cap tan exemplificant com la del dentista municipal. Els comuns s'han mostrat molt actius a les xarxes socials -tal com van fer en la campanya del 2015- per posar en valor l'obra de govern.
 
Colau, però, també acumula elements de desgast. Les dificultats per sumar majories, en un context polític advers, li ha impedit validar pressupostos i han deixat al calaix projectes nuclears dels comuns, com la connexió del tramvia. Els rivals també li buscaran les pessigolles amb el debat de la seguretat, ara mateix la primera preocupació dels barcelonins en el baròmetre municipal.

L'alcaldessa s'haurà d'arremangar per disposar d'un segon mandat. Aquest dijous ha tornat al paper de candidata. Els comuns fien que la cap de cartell decanti el duel amb Maragall.
Arxivat a