Candela López: «Hem d'impedir que el 'trifachito' i l'extrema dreta governin Castelldefels»

La candidata de Movem Castelldefels - En Comú Podem aspira a governar en solitari, tot i que no descarta revalidar un pacte que permeti continuar els projectes municipals ja engegats

Candela López
Candela López | Martí Urgell
12 de maig del 2019
Actualitzat el 13 de maig a les 11:30h

Candela López (Lomas de Zamora, Buenos Aires, 1985) va ser, ara fa dos anys, la primera alcaldessa que va tenir Castelldefels, sota la candidatura de Movem Castelldefels (ICV-EUiA-MES). Ho va aconseguir gràcies a la coalició a la qual va arribar amb el PSC, ERC, Castelldefels Sí Pot i CiU, amb l'objectiu de desbancar el PP del govern d'aquesta ciutat del Baix Llobregat. Precisament, aquest és un dels objectius que torna a plantejar-se com a candidata a l'alcaldia, al temps que busca continuar amb les polítiques transformadores i d'esquerres que s'han iniciat a la ciutat.

López, coordinadora de Catalunya en Comú, defensa durant l'entrevista amb NacióDigital un projecte d'aliances entre l'esquerra, però lamenta el "personalisme" de dirigents com Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany, fitxats per ERC. Durant la propera legislatura, es planteja projectes d'habitatge, equilibris turístics i continuar amb les remunicipalitzacions.

- Ha estat alcaldessa de Castelldefels durant dos anys en un govern de coalició. Com valora aquesta legislatura?

- El 2015 va ser quan moltes organitzacions polítiques transformadores vam irrompre als ajuntaments i vam arribar a l’alcaldia. Nosaltres ens vam presentar amb una candidatura confluent amb diferents forces polítiques, i la veritat és que va ser una candidatura molt forta. En realitat, el que nosaltres volíem era garantir la governabilitat de la nostra ciutat, ja que portàvem quatre anys del PP, que havia fet res. I això ens va obligar a dir que Castelldefels necessitava un govern estable, que pensés en les persones i transformés la nostra ciutat. 

- Per què era important blindar el PP?

- Més que blindar el PP, el que necessitàvem és que la ciutat es pogués governar i avancés. I amb un govern de minoria amb el PP, això no estava passant. El que no volíem, era deixar en mans de la dreta el municipi, i volíem un govern que representés la majoria de la ciutadania. Evidentment, és molt més fàcil governar sol que governar posant-se d’acord amb diferents partits, però hem demostrat que en base al diàleg i a l’acord, la ciutat ha pogut avançar. 

- Els ha estat fàcil, doncs, governar amb el PSC, però també ERC?

- No negaré que ens hagués agradat liderar el projecte durant els quatre anys, però liderar-lo els dos primers ens va permetre marcar quines són les polítiques a mantenir durant tot el mandat. I crec que malgrat haver passat moment polítics complexes, aquest govern ha superat diferents esdeveniments com l’1 d’octubre, en un govern on hi havia tant el PSC com ERC, i avui podem dir que ha estat un govern d’èxit. 

- Una de les accions polítiques més rellevants ha estat la remunicipalització dels serveis de recollida de brossa i neteja. Com valoren el canvi?

-Quan vam arribar al govern hi havia quatre prioritats que havíem de trencar del govern del PP. Per una banda era prioritzar tot el que eren les persones i ajudes a la ciutadania. També hi havia la recuperació de totes les inversions que el PP no havia fet, ja que va perdre totes les subvencions de la Generalitat. Però també hi havia una quarta pota que era la recuperació dels serveis públics. El PP, durant el seu mandat, va decidir externalitzar serveis com l’aparcament de la zona verda i blava de la platja. Però per altra banda, un dels contractes més importants que hi ha és el de neteja i recollida selectiva. Sent el contracte més important de la ciutat i un dels serveis que més valora la ciutadania, era un projecte que ens permetia posar en valor els serveis públics i incrementar les dades de recollida selectiva. 

- Esperen avançar amb altres remunicipalitzacions? 

- La visió de veure com els ajuntaments podem gestionar serveis públics ha de ser una línia a treballar en tots els sentits. Nosaltres hem fet la zona verda de platja, el tema de la neteja, però també la brigada municipal ha estat un servei que hem ampliat i que gestionem ara des de l’empresa municipal. També tenim el servei de manteniment del verd urbà. Però podríem arribar a abordar la remuncipalització de dos elements més, el que suposa els subministraments, és a dir, energia i aigua, i a nivell local, intentar abordar les remunicipalitzacions de serveis més socials.
 

Candela López Foto: Martí Urgell


- Castelldefels és una ciutat molt diversa a nivell social i amb moltes desigualtats. Com es plantegen afrontar aquest aspecte?

- Som de les ciutats més desiguals de l’àrea metropolitana perquè comptem amb barris de més necessitats socials i barris més benestants. I per això impulsem polítiques de manera molt ferma d’igualtat d’oportunitats en què l’educació i els serveis socials han de ser un eix bàsic i vertebrador de la ciutadania. Per a nosaltres ha estat prioritari l’increment de les mesures socials. La primera que vam fer va ser garantir els àpats dels nens i nenes durant l’estiu. També ho hem volgut abordar amb un dels reptes que tenim com a ciutat que són les polítiques d’habitatge, que hem treballat molt durant aquest mandat.
 
- Plantegen aplicar alguna mesura social com el 30% d’habitatge social en noves promocions?

- Fa un parell de plens vam aprovar la proposta de dedicar el 30% dels nous habitatges, a habitatges de lloguer assequible, i és una de les mesures que han de permetre ampliar el parc d’habitatge públic a la ciutat. Durant aquest mandat hem incrementat en un centenar d’habitatges de lloguer assequible, però també hem buscat apostes imaginatives per veure com podíem abordar el problema. Per una banda, hem fet programes de rehabilitació on els veïns que tenien pisos buits els podien cedir a l’ajuntament i els rehabilitàvem per posar-los a lloguer assequible, però també hem fet compra d’habitatge i hem incrementat les ajudes al lloguer. 

- Pel que fa al model turístic, tenen pensat algun pla per frenar el turisme de festa?

- Castelldefels és una ciutat que, durant molt de temps, ha esta molt vinculada al turisme. Nosaltres sempre hem estat partidaris de garantir la convivència, és a dir, hem de beneficiar el desenvolupament econòmic de les nostres ciutats vinculat al turisme, però també hem de garantir la qualitat de vida dels veïns i veïnes. Alhora, obrir aquesta visió de ciutat turística a tota la ciutat, i hem apostat per regularitzar el patrimoni històric, recuperant les masies i la nostra joia que li dona nom a la ciutat, que és el castell de Castelldefels.

- Si revaliden el govern, què és el primer que faran?

- Un dels grans reptes és el de l’habitatge, que és dels grans problemes que tenim a la ciutat i no el podem obviar. Analitzant la situació que tenim i per on pot créixer la ciutat, creiem que en els propers anys podríem incrementar en 200 habitatges més el parc públic d’habitatge de lloguer assequible. Per altra banda, un dels temes que també em preocupa molt és la gent gran. Cada cop tenim més gent gran i hem d’abordar des de l’acompanyament municipal, les activitats d’oci i de lleure, però també totes aquelles polítiques vinculades a la dependència, a la solitud, a com podem realment garantir la seva qualitat de vida. I en aquest sentit creiem que a Castelldefels fa falta un centre de dia. Nosaltres ens presentem amb un lema que diu  “Volem una ciutat per a tothom”. El PP diu que vol una ciutat de primera per a uns pocs. 
 

Candela López Foto: Martí Urgell


- Es plantegen un acord similar al que ja tenen, si no aconsegueixen majoria?

- Hi ha un objectiu clar, i és que podem ser un dels pocs municipis on el trifachito liderat pel PP arribi al govern. Nosaltres ja sabem què significa això perquè ja vam ser dels dos municipis de Catalunya que vam tenir un govern del PP. Per tant, nosaltres hem d’impedir que el trifachito i l’extrema dreta governi la ciutat, que podria ser una realitat, i que això només ho pot aturar la ciutadania mobilitzant-se el proper 26 de maig. Nosaltres podem fer de frontissa per representar la ciutat, i en aquest sentit creiem que Castelldefels necessita un govern d’esquerres, un govern de progrés, un govern que continuï prioritzant la transformació, però que tingui aquesta visió de governar per a tothom, no només per a una de les parts.

- Com valora el fet que els comuns no s’hagin presentat units en municipis com Badalona, Sabadell, Terrassa o Girona?

- Hi ha una bona notícia, que és que a més de 150 municipis comptem amb candidatures municipalistes dels comuns. En molts d’aquests municipis anem de la mà de Podemos, i a Castelldefels hem aconseguit aglutinar una candidatura amb tota l’esquerra. Crec que hem d’apostar per la unió de l’esquerra al màxim de llocs possibles, i quan no ens posem d’acord és una mala notícia, no tant per nosaltres, sinó per la ciutadania. També és veritat que la realitat dels municipis és molt diversa, i que no podem comparar el que pot passar aquí amb el que pot passar al municipi del costat. Si ja no ha estat possible un pacte en la presentació de les eleccions, sí que ho ha de ser de cara a la defensa i a la trinxera que hem de fer, pensant en els governs del futur.

- Precisament, amb ERC és millor o pitjor la relació després dels fitxatges de Joan Josep Nuet i Elisenda Alamany?

- Per a nosaltres, evidentment que ha estat una decepció el que ha passat amb aquestes dues persones en els darrers mesos. La veritat és que han estat projectes totalment personalistes per part d’ells, de decidir donar el pas a una altra força política, quan realment les organitzacions polítiques, en el cas de Joan Josep Nuet, EUiA, sempre havia apostat perquè Catalunya en Comú fos l’espai de referència de la gent d’Esquerra Unida. Això ho veiem la gent que vivim amb els companys d’EUiA, quins són els seus sentiments i quins són els seus referents a nivell polític. Per a nosaltres ha estat una decepció el que aquestes dues persones han fet, i crec que ha estat un error polític per part d’ells, tenint en compte que hi ha molta gent darrere que era a qui ells havien de representar, i que han acabat no representant. 

- Creu que el projecte dels comuns depèn massa de mantenir o no l’alcaldia de Barcelona?

- Jo crec que no. I hi ha molta gent que, com jo, confia que aquest espai és un espai necessari en molts pobles i ciutats, però també a Catalunya. Les eleccions generals han demostrat que som una força forta, més enllà dels projectes arreu del territori, i crec que estem forts, estem consolidats i crec que traurem molts bons resultats a les municipals perquè hem estat referència de les polítiques transformadores. I, evidentment, Barcelona ha estat un referent i ha anat per davant en molts projectes que nosaltres hem volgut seguir.