La llista de Junqueras obtindrà tres eurodiputats i la de Puigdemont un, segons el CIS

El PSOE guanyarà les eleccions europees amb claredat mentre que PP retindrà la segona plaça i Cs i Podem pugnaran per la tercera

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu.
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
09 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:46h
Tant Oriol Junqueras com Carles Puigdemont aconseguiran acta d'eurodiputats, segons el baròmetre del CIS, fet públic aquest dijous. La llista encapçalada pel líder d'ERC, que també agrupa Bildu i BNG, aconseguiria tres escons al Parlament Europeu, mentre que la de l'expresident català, que integra JxCat, n'obtindria un.

 
A nivell estatal, el PSOE seria el clar vencedor de les eleccions europees. La candidatura encapçalada per Josep Borrell obtindria 17-18 escons, molt per davant del PP, que retindria el segon lloc amb 11-12. El sorpasso del Cs no es produiria i la formació d'Albert Rivera pugnaria, amb 8-9 diputats, pel tercer lloc amb Podem, que en sumaria 8. Vox entraria, però amb menys força de la prevista fa unes setmanes, amb 4-5 escons. Igualment, també aconseguirien representació la llista del PNB, mentre que quedarien fora de la cambra el Pacma i la coalició entre Compromís, Més i altres formacions.

En les eleccions del 2014, es va imposar el PP, amb 16 escons, dos per sobre del PSOE. Lluny, la llista d'IU va aconseguir 6 eurodiputats, només un més que Podem, que s'estrenava electoralment. UPyD en va sumar 5, la coalició entre CiU i PNB, 4, i ERC en solitari, 2, com Cs. Finalment, van aconseguir un escó la coalició liderada per Compromís i la capitanejada per Bildu i BNG.

L'esquerra governa a les Balears i Madrid

Pel que fa a les eleccions autonòmiques, l'esquerra podria seguir governant a les Illes Balears. El PSIB sumaria 17-19 escons, els quals podrien fer majoria amb els 7-8 que aconseguirien tant Més com Podem. En canvi, el PP cauria de 20 a 14-16 diputats i Cs entraria amb 9-10 i Vox podria obtenir un escó. El PI n'aconseguiria 2-3.

L'esquerra també seria majoritària a la Comunitat de Madrid, amb el PSOE al capdavant, amb 33-38 diputats. El PP només n'aconseguiria 29-33, mantenint-se per davant de Cs (21-24). En la pugna entre Pablo Iglesias i Iñigo Errejón, el resultat seria incert, ja que la llista del segon aspira a 16-18 escons, mentre que Podem en tindria un més, per ara. Vox entraria amb 6-8.

La dreta no suma quasi enlloc

De fet, les majories d'esquerres serien la tònica dominant del 26-M, segons el CIS. Aquesta també s'assolirien a Aragó, Astúries, les Canàries, Castella-la Manxa, Extremadura i Navarra, mentre que la dreta només guanyaria a Múrcia i Castella i Lledó. Pel que fa a La Rioja, tindria la clau el Partido Riojano, mentre que, a Cantàbria, guanyaria el Partit Regionalista de Cantàbria.