El CIS pronostica que Colau i Maragall empataran a les municipals

Els dos candidats sumarien uns 10 regidors cadascun, molt per davant de PSC, JxCat i Cs, que pugnarien pel tercer lloc

L'alcaldessa Ada Colau, en un acte electoral.
L'alcaldessa Ada Colau, en un acte electoral. | ACN
09 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:47h
Ada Colau i Ernest Maragall empataran a les eleccions municipals de Barcelona, segons el baròmetre del CIS, fet públic aquest dijous. L'actual alcaldessa obtindria entre 10 i 11 regidors, amb un 23% dels vots, mentre que el cap de files d'ERC optaria a 9-11, amb el 22,9% dels suports. El tercer lloc se'l disputarien el PSC (6-7 regidors), Cs (5-6) i JxCat (5-7), mentre que la CUP entraria amb 2 escons, com el PP, que en retindria 2-3. Vox i Primàries, que lidera Jordi Graupera, quedarien fora.

 
El baròmetre del CIS dibuixa així una pugna molt igualada entre Colau i Maragall, similar a la que l'actual alcaldessa i Xavier Trias van mantenir fa quatre anys. La resta d'actors quedarien ben lluny, per bé que la governabilitat que sortiria d'aquest resultat seria complicada. Pel que fa al camp independentista, ERC obtindria el doble de vots que JxCat, així que revalidaria el lideratge aquest espai, mentre que, en l'unionista, aquest se'l disputarien PSC i Cs.

En les eleccions del 2015, Colau va assolir 11 regidors, un més que CiU, llavors amb Xavier Trias al capdavant. Cs i ERC van empatar al tercer lloc, amb 5, tot i que el partit taronja va superar en vots als republicans. Finalment, el PSC va assolir-ne 4, i PP i CUP van obtenir-ne 3 cadascuna.

L'esquerra segueix governant a València i Madrid

A València, l'esquerra podria seguir governant, ja que Compromís tornaria a guanyar, amb 9-11 escons, molt per davant del PP, PSPV i Cs, que rondarien els 6-8. Podem n'aconseguiria 3-4, permetent reeditar de forma folgada l'actual majoria, per bé que Vox entraria amb un o dos regidors.

Pel que fa a Madrid, Manuela Carmena ho tindria relativament còmode per seguir governant, ja que s'imposaria clarament amb 21-23 regidors, molt per davant del PP (13-15). Els 10-12 del PSOE permetrien mantenir la majoria d'esquerres, fent inútils els 8-9 que aconseguiria Cs i els 2-3 de Vox. L'esquerra també obtindria majoria a l'ajuntament de Sevilla i Saragossa, els altres municipis que apareixen en el baròmetre del CIS.